» » Cum să plantezi seturi de ceapă în pământ deschis

Cum să plantezi seturi de ceapă în pământ deschis

Rafturile din supermarket sunt umplute cu becuri uriașe de tot felul de culori și forme - acesta este setul de ceapă. Încă din copilărie, un singur tip de ceapă a fost amintit - unul de familie, îl plantăm până în ziua de azi, dar nu facem niciodată fără sevka. Picant sau dulce, dar invariabil de suculent și mare - acest tip de ceapă este îndrăgit de întreaga familie..

Cum să plantăm și să îngrijim în mod corespunzător răsadurile în primăvară, a trebuit să înțeleg prin încercare și eroare, din această experiență considerabilă s-a format.

Selectarea semințelor

Cumpăr sevok în februarie, uneori în martie. Privind becurile din centrul grădinii sau vânzătorii, acord atenție aspectului:

  • Fără putregai și deteriorare;
  • Coaja este întreagă, netedă, bine fixată;
  • Ceapa uscată, se rumenește în masă (dacă bagi mâna în tavă);
  • Dimensiunea nu trebuie să depășească 20 mm.

Important! Dacă ceapa este umedă sau încolțită și miroase a putregai, aruncați-o. A fost depozitat în mod necorespunzător, ceea ce înseamnă că va intra în săgeată sau în putregai.

Sunt de acord cu părerea că cea mai bună navetă de ceapă crește dintr-un material de 1-1,5 centimetri. Nu vă feriți de plantarea unui set mic, acesta va crește așa cum trebuie.

Seturi de ceapă de uscare

Este bine dacă ai cumpărat-o din timp - vei avea timp să o pregătești pentru însămânțare. Nu știm cum au depozitat vânzătorii ceapă și nu ar trebui să vă bazați pe cuvintele lor, așa că este timpul să începeți să uscați seturile..

Îl așezăm într-o pungă de pânză sau cu o pernă, o agățăm de bateria de încălzire centrală (nu lasă să atingă locul fierbinte, ci să atârne liber). Deci ar trebui să se usuce până la 14 zile..

Cea de-a doua opțiune este bătaia soarelui, dar nu și razele directe, desigur. În fiecare zi îl luăm afară după-amiaza, îl pun pe masă afară, într-o cutie. Amestecați din când în când.

Sfat! Seturile de ceapă trebuie să fie uscate până la momentul plantării, atât ceapa în sine, cât și ceafa. Uscarea este o necesitate.

Când să plantezi

Timpul de plantare depinde de regiune, în zona de mijloc a țării noastre, se plantează în aprilie-mai. Toate tipurile de ceapă sunt rezistente și nu trebuie să-ți fie frică să le plantezi mai devreme. Principalul lucru este că arcul este păstrat și pregătit pentru plantare corect, atunci nu va strica și nu va trage.

Din experiență! Odată au plantat o ceapă devreme și chiar a încolțit, deoarece brusc a căzut un strat bun de zăpadă. Am început să intru în panică, este păcat pentru lucrare. Trebuie să spun imediat că nu s-a întâmplat nimic groaznic, recolta a fost un succes.

Deci, pământul este încălzit și nu se lipește de lopată, vremea este uscată și caldă - plantăm sevokul fără teamă, indiferent că este aprilie sau mai. Plantarea timpurie este susținută și de faptul că napul este mai puțin deteriorat de muștele cepei..

Gătit grădină

Dacă în locul în care intenționați să plasați culturile de sevok, dovleac, morcovi sau umbre de noapte au crescut anul trecut, acest lucru este foarte bun. După ceapă, nu trebuie să plantezi.

Zona pentru arcul trebuie să fie deschisă, ventilată și însorită. Fac un pat de 80 de centimetri lățime, 20 de centimetri înălțime. Sapăm pământul și îl fertilizăm cu humus sau compost. Ceapa adora solurile usoare, libere, bogate in humus.

Puteți pulveriza solul cu o preparare biologică fitosporină (cu gumi) înainte de a semăna ceapă, ajută la dezinfectarea solului, stimulează producerea bacteriilor necesare.

Din experiență! Pe parcursul anului, scoatem atât cenușa cât și cărbunele din arderea lemnului de foc în grădină - acest lucru ajută la menținerea terenului într-o stare viabilă.

Asigurați-vă că aduceți gunoi de grajd, care va pătrunde anul viitor, va fi posibil să-l aduceți sub săpături în primăvară și să mulgați paturile și părțile aproape de tulpini ale copacilor, tufișurilor.

Înmuiați sau nu înainte de plantare

Această întrebare îngrijorează multe, iar publicațiile pot și în principal descriu proceduri și opțiuni detaliate pentru înmuiere. Întrucât îmi spun experiența mea, voi spune că nu sunt un susținător de înmuierea seturilor de ceapă înainte de plantare..

Ceapa familială, da, le trimit în diferite formulări (cui îi pasă, folosesc soluția bună de permanganat de potasiu timp de 15-20 de minute), dar plantăm semințele uscate.

Sfat! Pentru cei care încă vor înmuia ceapa, nu sfătuiesc să o lăsați în nicio soluție mult timp, de exemplu, peste noapte. Rădăcinile care apar pot fi deteriorate atunci când aterizați în pământ..

Starea sa uscată mi se pare optimă pentru o recoltă sănătoasă. Acesta germinează bine fără a tunde gâtul recomandat de mulți „consilieri” incompetenți și fără a separa solzii și fără a expune fundul.

Sortarea materialului de plantare

Sortează seturile de ceapă înainte de plantare. Plantăm diferite soiuri separat. Fiecare soi are propriile perioade de maturare, iar gustul este diferit, le vom păstra separat și mai târziu..

Sortarea este necesară și în funcție de mărime, seturile mici sunt plantate cel mai bine într-o direcție, ceapă mare în cealaltă. Acest lucru va oferi paturilor un aspect estetic și puteți planta becuri de diferite dimensiuni la distanțe diferite. Mai mici - mai des, mari - mai rar.

Procesul de plantare sevka

  • Distanța dintre ceapă (chiar dacă sunt foarte mici), la rând, conturează 15 centimetri, astfel încât o navetă mare să aibă unde să obțină mâncare și un loc pentru creștere.
  • Las 15-20 de centimetri între rânduri pentru ca sămânța să capete suficientă lumină și nutrienți.
  • Îl plantez la o adâncime de 2-3 centimetri, mulci cu un strat subțire (1 cm) de humus, puteți lua compost.
  • Eu ud grădina din belșug dintr-un vas de udare.

Nu fac un șanț obișnuit, ci o plantăm după ochi, fiecare ceapă într-un cuib separat, apăsând-o ușor în pământ. Dacă ceapa a încolțit rădăcini, atunci nu sfătuiesc să faci acest lucru, pentru a nu le deteriora. Atunci este mai bine să faceți o brazdă și să așezați setul la o anumită distanță, fără indentare. Apoi presarați plantarea cu pământ.

Udare de primăvară

Primăvara uscată, paturile cu ceapă trebuie udate, în mod optim, de două ori pe săptămână. Un strat de mulci pe suprafața pământului va asigura păstrarea umidității în sol și nu va permite formarea unei cruste dure, în aceste condiții răsadurile vor germina bine.


Opinii: 199