» » Cum arată feijoa și unde crește?

Cum arată feijoa și unde crește?

Puțini dintre noi știu ce și unde crește feijoa. Această boabă exotică a devenit cunoscută relativ recent. Feijoa aparține speciilor de arbuști frunze verzi din familia mirtului. Este o cultură fructuoasă valoroasă cultivată în țări cu un climat subtropical.

Originea și distribuția

În pădurile din Brazilia, această plantă a fost văzută și descrisă prima dată de botanistul și naturalistul german Friedrich Sello la mijlocul secolului al XIX-lea. În sălbăticie, copacul a crescut ca o subțire în nordul Argentinei, Uruguay, în regiunile sudice ale Columbia și Brazilia. Și numele fructului a fost dat în onoarea directorului Muzeului de Istorie Naturală din Lisabona, un foarte cunoscut cercetător al florei, scriitoarea Joanie de Silva Feijo.

La sfârșitul secolului 19, planta și-a găsit drumul către țările mediterane calde. Francezii au fost primii care au apreciat gustul său neobișnuit. Câțiva ani mai târziu, butașii lui au fost aduși la Yalta și Sukhumi. Feijoa a apărut în Italia în a doua decadă a secolului al XX-lea, iar de acolo s-a răspândit în țările din apropiere. Puțin mai târziu a fost recunoscut în Caucaz și Asia Centrală..

Unde și cum crește feijoa acum? În prezent, pomul este cultivat în multe țări, și anume în Italia, SUA, Franța, Spania, Thailanda, Portugalia, Grecia. Rezervele din Caucaz se pot lăuda cu prezența sa. Planta s-a înrădăcinat bine în Rusia (în Crimeea și pe teritoriul Krasnodar), precum și în Azerbaidjan, Georgia, Turkmenistan, Armenia și Abhazia. Crește bine în subtropice, dar nu tolerează tropicele. Rezistă la o ușoară răcire în -2 ... - 10 ° С.

Arborele Feijoa

Arborele Feijoa

Planta se descurcă foarte bine în Noua Zeelandă. Fructele cultivate în această țară sunt considerate cele mai mari și mai delicioase. Datorită absenței dăunătorilor de insecte naturale acolo, cultura este puțin expusă la substanțe chimice, iar fructele de pădure sunt mai ecologice decât cele cultivate în alte regiuni..

Descrierea și proprietățile

Cum arată o feijoa? Arborele este foarte frumos, nu foarte înalt (până la 4 m), cu o coroană de răspândire și un sistem de rădăcini foarte ramificate. Lamele de frunze sunt aproape rotunde, lucioase și piele. Partea superioară a frunzei este de culoare verde închis, în timp ce cea inferioară este mult mai deschisă, aproape cenușie și ușor pubescentă. Florile sunt mari, de culoare roz-alb, cu numeroase stamine și înflorește foarte mult timp. Planta este dioică, polenizată de insecte. Arborele este decorativ, poate fi cultivat nu numai datorită fructelor.

Primul soi cultivat se numește André, numit după botanistul francez Edouard André care l-a adus din Brazilia. Pe baza sa, au fost crescute soiuri precum Superba, Coolidge, Choiseana. Besson este cultivat în India. Crescătorii ruși și-au dezvoltat propriile soiuri din acest fruct - aceștia sunt Pervenets, Krymsky early, Svetly, Nikitsky și alții..

Feijoa fructe

Feijoa fructe

Fructul feijoa este o boabă ovală în formă de kiwi. Dar are mai mult gust de ananas, căpșuni și kiwi combinate. Poate fi descris astfel:

 • forma ovala-

 • coaja este densă, strălucitoare, verde deschis-

 • carnea este aproape transparentă și ușoară, cu semințe mici-

 • lungime 3-6 cm (mai rar 7 cm)-

 • diametru 2-5 cm-

 • greutate 20-110 g.

Feijoa boabe are multe proprietăți benefice. Este chiar considerată campioana în utilitate. Există astfel de calități utile:

 1. Este o sursă naturală și foarte valoroasă de iod. Forma sa solubilă în apă este foarte bine absorbită de organism. În ceea ce privește conținutul acestui element, boabele depășesc algele, peștele de mare și diverse fructe de mare. Doar 3 fructe sunt capabile să ne satisfacă nevoia zilnică de iod. Folosit pentru prevenirea și tratamentul bolilor cauzate de o deficiență a acestui element.

 2. Conține aproape toate grupele de vitamine și multe substanțe utile (oligoelemente, zaharoză, fibre, pectine etc.). Mai ales o cantitate mare de vitamina C este prezentă în fructe, ceea ce face posibilă utilizarea acesteia pentru combaterea răcelii și pentru creșterea imunității generale.

 3. Coaja conține antioxidanți care întineresc organismul, inhibă flora patogenă și împiedică dezvoltarea cancerului.

 4. Este un tonic excelent și tonic datorită prezenței uleiurilor esențiale și a vitaminelor.

 5. Are un conținut de calorii foarte scăzut - 49 kcal la 100 g, ceea ce îi permite să fie utilizat în dietetică.

 6. Atunci când preparați coaja, care conține uleiuri esențiale, puteți face inhalații pentru a ameliora pufuleții și congestia nazală..

 7. Prevenirea aterosclerozei, avitaminozei și anemiei.

 8. Îmbunătățește compoziția sângelui, ajută sistemul cardiovascular și intestinele.

 9. Măștile de fructe sunt utilizate în cosmetologie pentru a ameliora inflamațiile și a strânge pielea..

Fructul are și unele contraindicații pentru utilizare. Nu se recomandă:

 • cu hipertiroidism (niveluri ridicate de hormon tiroidian)-

 • cu diabet zaharat (datorită conținutului ridicat de zahăr)-

 • copii sub un an-

 • în timpul sarcinii și alăptării-

 • în caz de intoleranță individuală.

Feijoa este consumată în forma sa pură (cu sau fără coajă) și sub formă de feluri de mâncare culinare diverse. Este folosit pentru prepararea salatelor, băuturilor, iaurturilor, conservelor, compoturilor, sucurilor și multe altele..

Puteți vedea această plantă uimitoare nu numai în imagini. Este foarte comună pe coasta Mării Negre a țării noastre. Este destul de capabil să crească un copac cu propriile mâini, chiar va da roade.


Opinii: 56