» » Făina de cireș de pasăre: ce este util și cum să o gătești

Făina de cireș de pasăre: ce este util și cum să o gătești

Astăzi, din varietatea de făină de pe rafturile magazinelor, ochii curg pur și simplu: hrișcă, semințe de in, migdale ... Care dintre ele să aleagă pentru a face o sănătate cu adevărat sănătoasă desert? Strămoșii noștri ar răspunde la această întrebare fără ezitare: "Desigur, făină de cireș de pasăre!" De ce este atât de util, de unde să-l obțineți și cum să-l utilizați în gătit, vă vom spune în acest articol..

Vă puteți bucura de boabe de vișine de păsări proaspete, dar este mai bine să le uscați pentru făină
Vă puteți bucura de boabe de vișine de păsări proaspete, dar este mai bine să le uscați pentru făină

Super alimente din Siberia

Acum este la modă să numim făină de cireș de pasăre în modul occidental „superfood” - un superfood, în care multe substanțe utile sunt concentrate pentru organism. Cireș de păsări obișnuit, sau carpal (Prunus padus), răspândită în Siberia de Vest. Acolo, în condiții de deficiență de vitamine, s-a născut în secolul al XIX-lea tradiția recoltării fructelor sale negre lucioase rotunde pentru mâncarea de iarnă: au gătit jeleu din ele, au făcut plăcinte coapte, au făcut compoturi și gem. Pescarii, plecând la pescuit pentru câteva zile, au luat cu ei prăjituri sărate foarte copioase, pe care le-au copt amestecând ulei de pește și pulbere din boabe de vișine uscate de pasăre.

Sursa de sănătate

Nu puteți mânca multă cireșă proaspătă de păsări: gura dvs. va fi literalmente redusă de gustul tartei. Întrucât fructele de pădure sunt mici, iar majoritatea sunt ocupate de un os, cel mai convenabil a fost să le uscați și să le macinați în „praful de cireș de păsări”, deoarece nu își pierd proprietățile utile atunci când sunt uscate..

Cireșul de păsări nu numai că înflorește frumos primăvara, dar vă va încânta și cu fructe utile vara
Cireșul de păsări nu numai că înflorește frumos primăvara, dar vă va încânta și cu fructe utile vara

Poate cea mai importantă dintre ele este fibra, fibra dietetică care acționează asupra intestinelor ca o „perie”, îndepărtând toate toxinele. Cireșul de păsări este, de asemenea, bogat în fitonide - substanțe biologic active care combate bacteriile - ceea ce îl face un excelent antiseptic natural.

Datorită faptului că există o mulțime de cumarine în fructele cireșelor de păsări - un adevărat "ucigaș" colesterol, - reduce conținutul caloric al preparatelor la care este adăugat cu 15%. Iar conținutul unor elemente utile precum magneziu, cupru, fier, zinc în combinație cu vitamina C face ca vișinul de păsări să fie un antidepresiv natural eficient. 

Un alt plus clar al fructelor de cireș de păsări este absența glutenului, care cauzează adesea reacții alergice la copiii de vârstă preșcolară și primară. Prin urmare, orice este posibil produse de patiserie din făina de cireș de pasăre este aprobată de pediatri.

Apropo, astăzi printre susținătorii unei diete sănătoase, pe lângă cireșele de păsări, sunt populare și alte tipuri de făină, pe care le puteți afla mai detaliat în articol Plantele pe care cu greu le cunoșteai erau comestibile.

Cum se face făina de cireș de pasăre

În prezent, făina de cireș de pasăre poate fi cumpărată în diverse magazine online care se specializează în vânzarea de produse ecologice. Există, de asemenea, rețete pentru auto-pregătirea sa, deși va trebui să lucrați puțin și să aveți răbdare: acest proces nu este rapid - dar chiar și un bucătar începător este destul de capabil să.

Uscarea fructelor de cireș de păsări este simplă: ele trebuie culese cu grijă, întrucât se coacă (la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august), despărțite de tulpini, răspândite într-un strat subțire pe o foaie de lemn sau hârtie de copt curată - și uscate la soare, asigurându-vă că vântul nu aruncă, pentru că fructele de pădure sunt foarte ușoare. Dacă aveți un uscător de fructe electric în fermă, procesul va fi simplificat. Boabele uscate în mod corespunzător ar trebui să crească puternic atunci când sunt aruncate pe o suprafață dură.. 

Cireșa de păsări uscate nu este potrivită numai pentru făină, ci poate fi adăugată la prepararea ceaiului
Cireșul de păsări uscate este potrivit nu numai pentru făină - poate fi adăugat atunci când se prepară ceaiul

După aceea, trebuie să macinați boabele uscate de vișine de păsări într-o mașină de tocat carne sau o moară manuală. Atunci este mai bine să folosiți o mașină de tocat sau o blender electrică de cafea până când se obține o pulbere maro netedă. Făina rezultată poate fi păstrată într-un recipient sigilat nu mai mult de un an la temperatura camerei.
 
Dacă acest copac minunat nu crește încă în grădina ta sau în împrejurimile tale, dar visezi deja „flori de vișine parfumate în primăvară” în Yesenin, atunci toate sfaturile practice pentru creștere pot fi găsite în articol Cireș de păsări: plantare, creștere, îngrijire.

Pentru cine nu este recomandat făina de cireș de pasăre

Ca orice produs vegetal, saturat cu substanțe biologice active, făina de vișine de pasăre are o serie de contraindicații pentru utilizare, despre care este important să știți. Nu ar trebui să-l utilizați:

 • dacă sunteți gravidă sau alăptați. Semințele de cireș de păsări conțin o cantitate mică de otravă vegetală - amigdalină. Cu o imunitate redusă în timpul sarcinii, poate fi periculos pentru făt-
 • suferiți de constipație cronică. Fructele de cireș de păsări sunt foarte puternice. În consecință, situația se va agrava-
 • în prezent aveți un ulcer stomacal înrăutățit sau gastrită. Acizii organici citrici și malici, care fac parte din fructe de pădure, au un efect iritant asupra mucoasei gastro-intestinale.
De asemenea, mâncărurile din făina de cireș de pasăre nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani, deoarece la această vârstă copilul trebuie să fie limitat în orice carbohidrați, iar făina de vișin de pasăre conține o cantitate mare de glucoză. 

Gătirea mâncărurilor sănătoase din făina de vișine de pasăre

Regula generală pentru coacerea făinii de cireș de pasăre este: trebuie amestecată în raport 1: 1 cu orice altă făină care să ofere lipicioare și o bună amestecare. Este mai bine să luați făină decojită, în producția căreia se rețin mai mulți nutrienți.

Briose sibiene

Deoarece „praful de cireș de păsări” conferă cofetăriei o nuanță specifică de culoare brună, poate fi folosit ca substitut pentru pudra de cacao, care este oferită pentru a fi folosită în majoritatea rețetelor de desert. De exemplu, brioșele cu vișine de păsări nu vor arăta mai rău decât ciocolata clasică brioșe iar copiilor le va plăcea.
 Brioșele sunt foarte populare în Canada, unde crește și cireșul păsărilor
Brioșele sunt foarte populare în Canada, unde crește și cireșul păsărilor

ingrediente: 
 • făină de grâu - 1 pahar
 • făină de cireș de pasăre - 1 pahar
 • zahăr din trestie - 1 cană
 • ou de pui - 2 buc.
 • smantana - 1 pahar
 • afine uscate - 0,5 căni
 • nuci mărunțite - 0,5 căni
 • bicarbonat de sodiu - 1 lingurita
 • suc de lămâie - 1 lingură
 • zahăr pudră (pentru decorare)
 • fructe de sezon proaspete (pentru decorare)

preparare
Faci zahărul și ouăle. Se introduce în porții, se adaugă smântână, se adaugă un amestec de grâu și făină de vișine de pasăre, sifon (pre-stins cu suc de lămâie) și merișoare cu nuci. Apoi, aluatul trebuie amestecat bine și pus în cutii de brioșe uleiate. Sunt coapte într-un cuptor preîncălzit la 170-180ºC pentru aproximativ 30-40 minute. Garnisiți cu fructe proaspete și zahăr glaziv înainte de servire.


Opinii: 190