» » Uși de înaltă calitate pentru un dulap glisant de la a la z

Uși de înaltă calitate pentru un dulap glisant de la a la z

dulap

Orice producător de mobilier de tâmplărie vă va spune că cel mai dificil element în realizarea dvs. de sisteme de depozitare culisante este ușile. Cu toate acestea, nu ar trebui să renunți la fabricarea de mobilier acasă. În punctele de vânzare specializate, puteți cumpăra întotdeauna foarte ieftin seturi gata de sisteme glisante și alte accesorii, care vă vor permite să asamblați ușor un dulap glisant cu propriile mâini. Cel mai important este să ai dorința de a crea, de a cunoaște baza teoretică și de a urmări cu strictețe succesiunea acțiunilor.

Determinați dimensiunea

Uși de garderobă DIY

O caracteristică caracteristică a tuturor sistemelor "coupe" este prezența ușilor glisante în structură, care se deplasează de-a lungul ghidurilor de-a lungul ușii. Acest design combină practic, un design foarte bun și o economie solidă de spațiu liber. În centrul său, orice dulap aparține clasei de mobilier pentru dulap. Ar fi incorect să se facă referire la un „compartiment” la acest grup, deoarece este posibil ca acest articol să nu aibă deloc un corp. Sistemele de alunecare pot fi instalate într-o nișă, închizând partea din capătul camerei, formând un spațiu separat pentru vestiar, cămară sau dulap.

Asamblarea ușilor compartimentului garderobei cu propriile mâini, de obicei, începe cu determinarea dimensiunilor ușilor. Această etapă este necesară pentru a determina numărul necesar de profiluri. În producția de mobilă modernă, dimensiunile și numărul ușilor glisante pentru sistemele de depozitare nu sunt standardizate.

Pe baza complexității execuției și a experienței de operare, experții recomandă utilizarea următorilor parametri:

 1. Lățimea optimă a ușii este de la 500 la 1000 mm. Este posibil ca lățimea să fie mai mică de 50 cm, dar trebuie să fiți pregătit pentru o posibilă balansare diferențială a ușii atunci când vă deplasați. O cană cu o lățime mai mare de 1 m se dovedește a fi foarte grea, ceea ce o face inconvenientă în utilizarea de zi cu zi.
 2. Înălțimea foii ușii poate fi orice. Totuși, aici ar trebui să ținem cont de lungimea standard a profilului de 5,5 m. După cum a arătat practica, nu este recomandabil să faceți uși glisante pentru dulap cu propriile mâini de peste 2,5 m, în special în condițiile înălțimii tavanului clădirilor clasice înalte înalte..

Ultimul parametru care ar trebui să i se acorde puțin atenție este numărul de uși glisante cu care va fi echipat dulapul sistemului „Coupe”. Experții recomandă pornirea de la lățimea deschiderii, valoarea optimă ale lățimii clapelor și designul umpluturii.

Tipuri de sisteme de alunecare

sistem de alunecare cu role

Astăzi, există două soluții de proiectare cele mai comune pentru sistemele culisante:

 1. cilindru.
 2. Suspendat.

Sistemele cu role sunt echipate cu un cadru format dintr-un profil care conferă rigiditate structurii canelului. Datorită roților inferioare care se deplasează de-a lungul ghidului, ușa se mișcă.

În funcție de numărul de clapete, șina inferioară poate avea una sau mai multe șine. Rotile superioare sunt selectate în funcție de tipul profilului. Pentru un profil deschis, sunt necesare role asimetrice; pentru un profil închis, role simetrice.

sistem de suspendare

În sistemele aeriene, ușile dulapului culisant cu role superioare sunt fixate pe șina superioară, care poate fi realizată sub formă de șine sau conducte..

Rotile fixate pe fruntea ușii se deplasează de-a lungul șinei. Cu acest design, întreaga sarcină a cârligului este preluată de roțile superioare. În partea inferioară a foii ușii poate fi instalat un ghid pentru a preveni balansarea ușii. Unele structuri nu au ghidaje inferioare, în timp ce pânza se „ascunde” deasupra podelei.

Fitinguri și componente

Un set de role standard pentru crearea ușilor glisante pentru un dulap cu propriile mâini include:

 • profiluri de încadrare pentru cercevele;
 • ghidaje de sus și de jos;
 • role care sunt selectate în funcție de tipul de sistem de alunecare selectat, forma profilului, dimensiunile;
 • accesorii;
 • umplând frunza ușii.

Să luăm în considerare componentele mai detaliat.

Profiluri

profile

Rama pentru garderoba glisantă este realizată din profile specializate.

Există mai multe tipuri principale de profiluri:

 1. Mâner cu profil vertical.
 2. Fundul orizontal.
 3. Partea superioară orizontală.

Pentru fabricarea profilelor folosiți:

 1. Oţel. Profilele din oțel inoxidabil sunt notabile pentru costurile accesibile, fiabilitatea bună și durata de viață impresionantă.
 2. Aluminiu. Profilele din aluminiu anodizat sunt ușoare, au o rezistență bună, o durată de viață lungă.

Modul de alegere a profilului potrivit pentru realizarea unui dulap singur este descris în detaliu în videoclip:

https://youtube.com/embed/-_AONfkZgco&feature=youtu.be

Ghiduri

șină de sus cu două șine

Pentru fabricarea unui dulap de compartiment sunt necesare ghiduri. Cea superioară este un profil cu una sau mai multe piste de-a lungul căreia se mișcă roțile superioare ale fiecărei benzi.

Lățimea șinei superioare pentru un dulap este determinată de numărul de șine și de caracteristicile de proiectare. Lățimea standard a șinei este de 38,5 mm. Grosimea peretelui - 1,6 mm.

șină de jos

Șina de jos este un profil cu șinele pentru deplasarea roților de sprijin.

Dimensiunile dulapurilor glisante sunt preluate din specificația sistemelor culisante Aristo. Când calculați, utilizați parametrii profilurilor pe care le utilizați.

Role și accesorii

rotile simetrice

Când se utilizează elemente verticale de tip închis în cadru, se folosesc role simetrice superioare.

Fiecare ușă are nevoie de un set de două role.

rotile asimetrice

Rotile asimetrice sunt utilizate pentru a crea cadrul sistemului de glisare a dulapului glisant din elemente de tip raft deschis.

Ca și în versiunea precedentă, pe fiecare foaie de ușă trebuie să fie instalate două role..

sprijin roți inferioare

Roțile inferioare de susținere sunt responsabile de deplasarea ușii și de a prelua majoritatea sarcinilor.

Ruloul este echipat cu un șurub de reglare și un arc de presiune. Acest element este instalat în profilul orizontal inferior. Pentru fiecare ușă este necesar un set de două role.

De ce alte accesorii pentru un garderobă glisantă sunt necesare:

 • Un dop încărcat cu arcuri care fixează cercul în stare închisă. Se încadrează în șina de jos.
dop de primăvară
 • Schlegel - o fâșie de material fleecy care înmoaie impactul plăcii pe pereții carcasei. Este lipit de canelura profilului vertical de-a lungul întregii înălțimi a ușii.
Schlegel
 • Șurub de asamblare autofiletant pentru hexagon. Numărul de șuruburi este determinat de numărul de ansambluri.
șurub cu auto-atingere

La cerere, magazinele de mobilă oferă elemente suplimentare (opționale): închizători de uși, capace pentru profile, dopuri magnetice etc..

Este important să înțelegem că aceste elemente îmbunătățesc semnificativ proprietățile operaționale ale structurii și cresc semnificativ costul acesteia..

Umplutura ramei

andocarea profilului în formă de H

Ușile glisante „Do-it-yourself” pentru un dulap sunt realizate dintr-o mare varietate de materiale potrivite pentru grosimea profilului. Cele mai obișnuite și ieftine sunt plăcile din PAL și MDF laminate, cu grosimea de 10 mm. Această grosime a ușilor compartimentului se datorează lățimii profilului de 12 mm, plus o etanșare din silicon, grosimea fiecărui perete fiind de 1 mm.

Puteți realiza o structură prefabricată dintr-o combinație de două materiale: oglinzi (sticlă) și PAL laminat. În acest caz, este necesar să se prevadă achiziționarea unui profil în formă de H cu fixare cu fixare.

Profilul de andocare va crește în mod semnificativ rigiditatea cadrului atunci când se utilizează mai multe fragmente de umplutură de chiuvetă.

Efectuarea calculelor

tabel de raporturi

Efectuarea calculelor este cea mai importantă etapă în crearea independentă a ușilor glisante ale oricărui sistem de depozitare. Precizia este esențială pentru pregătirea elementelor frunzelor. Luați în considerare procedura de efectuare a calculelor pentru profilurile Aristo.

tipuri de profil

Calculele sunt efectuate în următoarea ordine:

 1. Efectuarea de măsurători ale ușii, a căror rezultat va fi obținerea valorilor înălțimii (în continuare Hp) și lățimii (în continuare Lp).
 2. Calculul înălțimii profilelor verticale (în continuare HB). Deci: Нв = Нп-40 mm.
 3. Calculul lungimii ghidajelor superioare și inferioare. Parametrii lor sunt egali cu Lp (lățimea de deschidere). Dacă intenționați să instalați un stop, indiferent de tipul acestuia, lungimea ghidurilor trebuie redusă cu 3 mm.
 4. Calcule de lățime a cutiei (în continuare Lc). Acest parametru depinde de numărul de valve, de tipul profilului vertical și de prezența unui shegel. Pentru o mai bună înțelegere a procedurii de calcul, oferim un tabel de raporturi.
 5. Calculul lățimii inserției (în continuare Lz) depinde de tipul profilului și grosimea materialului. Pentru a simplifica calculele, vă sugerăm să vă familiarizați cu tabelul.
 6. Calculul înălțimii insertului ușii depinde de numărul de fragmente și de grosimea materialului de umplere. Vă sugerăm să utilizați formulele date în tabel.
tabel pentru calcularea inserției ușii

Ultima etapă a calculelor este calcularea profilurilor orizontale.

Cunoscând lățimea cerceiului necesar, puteți calcula cu ușurință lungimea elementelor orizontale folosind formula:

 • pentru un profil vertical (C) de tip deschis, aceasta este lățimea canelului (Lс) - 52 mm;
 • pentru elementele de tip închis (H) - aceasta este lățimea geamului minus 70 mm.

Asamblăm ușile pentru garderobă cu propriile noastre mâini

ansamblu ușă pentru dulap

În primul rând, creăm un desen (în cazuri extreme, o schiță cu dimensiuni este potrivită). Pentru o mai bună înțelegere a procesului, vă propunem să studiați cu atenție diagrama de asamblare a pernei pentru dulapul glisant, realizată pe baza sistemului de glisare și a elementelor Aristo.

conectarea profilelor cu un șurub de asamblare

Luați în considerare etapele de asamblare a unei uși pentru un dulap glisant cu propriile mâini:

 1. Șinele superioare și inferioare trebuie fixate pe capacul și baza structurii folosind un nivel de plumb sau laser. Distanța minimă a ghidajelor de la rafturi este de 100 mm.
 2. Asamblăm cadrul: folosind șuruburi de asamblare, conectăm profilurile orizontale și verticale ale frunzei ușii, instalând materialul pregătit pentru umplerea ușii între ele.
 3. Instalăm rolele superioare sub capul șurubului de asamblare pe cele două ansambluri superioare.
instalarea rolelor superioare
reglare role

După montarea cadrului, montăm rolele inferioare la locul lor obișnuit. Cum să instalați videoclipuri pe dulap? Foarte simplu. Introduceți capătul arcului de strângere în canelură, apăsați rola până se oprește și fixați-l cu un șurub. Efectuați o operație similară pe ambele părți ale corpului. Rolele de dulap glisante sunt reglate prin strângerea sau slăbirea șurubului de fixare. Pentru a limita deplasarea frunzelor, trebuie introdus un arc de blocare în fiecare pistă a ghidajului inferior. Ultima operație înainte de instalarea plăcii în locul său obișnuit este fixarea în canelurile profilului Schlegel. Este foarte simplu să faceți acest lucru, deoarece sigiliul este realizat pe bază de auto-adeziv. Pentru a completa imaginea, vă recomandăm să vizionați videoclipul asamblării ușilor dulapului glisant cu propriile mâini:

https://youtube.com/embed/TxjRxBH-gj0&feature=youtu.be

Opinii: 166