» » Iepuri de berbec

Iepuri de berbec

Privire exotică, picioare scurte, urechi la pământ - acesta este un portret al unuia dintre cei mai buni iepuri - iepuri din rasa Ram. Sunt drăguți și prietenoși. Și în ceea ce privește calitățile sale productive - o adevărată comoară pentru un fermier.

DESCRIERE

Iepurii Baran aparțin raselor de carne de rupie. Greutatea lor medie 6 kg.

Au un corp lat și dens, spatele pornește de la ceafă și este ușor curbat.

Particularitatea acestei rase este urechile sale foarte lungi. În unele soiuri ale acestei rase, acestea ajung la 17 cm. Sunt strâns presate pe cap, formând o coroană deasupra.

ASPECT

Blana este groasă, densă, moale. Culoare - variată.

Cele mai populare soiuri ale acestei rase sunt oile franceze, oile germane, oile engleze. Toate sunt rase de carne.

Iepurii cresc rasa de carne de oaie franceză. Au carne de foarte bună calitate. Faimos pentru urechile lor lungi, care ating 59 - 72 cm.

Oaia engleză este o rasă rară. În prezent aproape niciodată nu a divorțat. Iepurii necesită mult spațiu datorită urechilor excesiv de lungi (până la 60 cm).

Există, de asemenea, un soi domestic pitic - Oile pliate pigmiene. Greutatea sa minimă este de 1,2 -1,5 kg, iar greutatea maximă este de până la 2 kg. Natura acestui iepure este prietenoasă. Este foarte afectuos, mai ales cu copiii..

PRODUCTIVITATE

Producția de iepure, în special a ovinelor franceze, este de 58,9 - 60,2% din greutatea vie. Producția de pulpă - 86, 9 - 90,0%. Conținutul de carne este de 6,66 - 9,0%. Cu o bună grijă a iepurilor din această rasă, pieile sunt de asemenea valoroase. Mai mult, dimensiunea lor este suficient de mare dintr-o carcasă. Lungimea este de până la 70 cm.

CARACTERISTICI DE ÎNCĂLCARE, ÎNGRIJIRE

Iepurii din rasa Ram sunt termofili. Adoră spațiul.

Cuștile ar trebui să fie mari, din lemn. Pardoseli - rumeguș de foioase sau hârtie albă subțire.

Este de dorit să plasați celule în partea umbroasă a site-ului.

Curățați și dezinfectați des, deși nu este ușor.

Iarna, Baranovul este mutat în sere cu guri de aerisire..

Este convenabil să le așezați în sere în case separate din policarbonat celular. Acest material transmite bine lumina soarelui, previne curenții. Totodată, este un izolator de căldură excelent.

În cazul înghețurilor severe, este recomandabil să se încălzească sera.

Animalele tinere sunt ținute separat de adulți. De asemenea, iepurii sunt separați și ținuți separat în funcție de sex..

Iepurii tineri își încep dieta normală la vârsta de 12 săptămâni. Dar trebuie să introducă legumele în dieta lor treptat. Este necesar să verificați permanent starea de sănătate a iepurilor, pentru a separa bolnavii de cei sănătoși în timp. Deoarece iepurii la o vârstă fragedă nu au dimensiuni inferioare adulților altor rase, sacrificarea acestei ovine începe la vârsta de 3 luni.

Oile sunt bolnave de microamotoză și febră hemoragică. Prin urmare, la începutul primăverii, este necesar să vă vaccinați împotriva acestor boli..

CARACTERISTICI DE ALIMENTARE

Hrănirea se face de cel puțin 2-3 ori pe zi, în același timp.

Dieta oilor include alimente verzi obținute din diverse ierburi (pelin, plantan, urzică etc.), cereale (ovăz, grâu), legume (morcovi, castraveți, broccoli, cartofi fierți etc.), fructe (mere picate, pere ., banane).

La fel ca toate rasele de iepuri, trebuie să li se permită să râșnească pe ramurile pomilor fructiferi, pentru a nu strica celulele.

Această rasă nu trebuie hrănită cu fasole, conopidă și varză albă, rubarbă, roșii, unele tipuri de salate.

AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

Avantajele rasei Baran:

  • Carnea fragedă, slabă;
  • Randament ridicat de sacrificare a cărnii;
  • Pălăria mare valoroasă;
  • Buna dragoste;
  • modestia;
  • Adaptabilitate ușoară la diferite condiții de viață.
Rasa nu are defecte.

OKROL

Rasa Baran se remarcă prin maturitatea sa timpurie specială, dar fertilitatea scăzută. Iepurii se nasc de obicei noaptea. Okrol cu ​​un rezultat bun durează 10 minute, cu travaliu complicat - până la o oră.

Litiera medie este de 5-6 iepuri.

ÎNGRIJIREA RABITĂ

Mama are grijă de puii ei la fel de grijulii ca iepurii din alte rase.

Înainte de nașterea bebelușilor într-o cușcă, el își aranjează un cuib din propriul puf și din paie.

Bebelușii născuți, iepurele se linge, mănâncă după naștere, se hrănește. Apoi, când iepurii sunt plini, îi duce în cuib și îi izolează cu jos.

În general, mama își bea puii o dată, uneori de două ori pe zi..

Dacă mama este însărcinată, atunci puii sunt îndepărtați de la mamă în a 28-a zi după naștere.

Sunt hrăniți cu alimente proaspete pelete. În absența sa, se administrează mâncare de casă, care constă dintr-un amestec de fân proaspăt, o cantitate mică de leguminoase și cereale, cartofi fierți, ovăz, morcovi roșii și lapte degresat.

Adesea, fermierii practică alimentarea cu cazane.. În acest caz, bebelușii nu sunt înțărcați de la mama lor. Ei sug lapte și mănâncă o varietate de alimente în același timp. Greutatea acestor iepuri până în luna a treia este mult mai mare decât greutatea cu alăptarea normală.

La atingerea vârstei adulte, puii sunt înțărcați de la mama lor, sortați și așezați în cuști diferite.


Opinii: 171