» » Cei mai mari iepuri din lume

Cei mai mari iepuri din lume

Iepurii uriași sau uriașii sunt acei reprezentanți ai familiei iepurilor, a căror greutate medie atinge 5 kg sau mai mult. Agricultorii preferă astfel de rase pentru un randament mare de produse din carne, ușurință de păstrare și hrănire. În plus, o haină de blană de lux poate fi obținută din unele soiuri. Dar rasele iepurilor uriași nu sunt lipsite de unele dezavantaje. Fiecare varietate are propriile sale diferențe productive și caracteristici ale conținutului, despre care vom vorbi astăzi.

Caracteristici distinctive ale iepurilor uriași

Principala caracteristică distinctivă a raselor gigant este greutatea - toți iepurii uriași cântăresc în medie 6-12 kg, deși uneori există adevărate greutăți. În cea mai mare parte, iepurii uriași sunt nepretențioși în îngrijire și hrănire, multe rase tolerează bine temperaturile scăzute, de aceea se recomandă păstrarea lor în aer liber, dar soiurile de carne sunt păstrate optim în subsoluri.Având în vedere dimensiunile mari, este necesar să le oferim cuști adecvate: trebuie să fie spațioase, curate și uscate. Iepurii uriași nu pot fi ținuți împreună - fiecare individ trebuie să aibă o cameră separată, cu excepția iepurelui cu urmași.

Beneficiile iepurilor uriași:

 1. Greutate. La vârsta de 3-4 luni, iepurii de rasa gigant cântăresc la fel de mare ca adulții de specii mici, ceea ce reprezintă 50% din greutatea lor standard.
 2. Instincte materne bune. Iepurii din aceste rase sunt mame excelente: nu pleacă niciodată, nu mănâncă și nu-și călcă puii. De asemenea, este demn de remarcat consumul ridicat de lapte - femelele pot hrăni zece copii până la vârsta de 1,5 luni, fără probleme.
 3. Fertilitate mare. În medie, există până la 10 iepuri tineri într-o grămadă de iepuri uriași.
Mulți crescători de iepuri refuză să păstreze rase mari, deoarece au nevoie de mai mult spațiu și hrană, iar maturitatea apare de 2 ori mai târziu decât la rasele medii și mici - la aproximativ 8 luni. Iepurii uriași au, de asemenea, o sănătate destul de slabă și au nevoie de vaccinare. În caz contrar, îngrijirea raselor gigant este similară cu cea a speciilor obișnuite..

În funcție de caracteristicile lor de greutate, iepurii uriași sunt aranjați în ordinea următoare (de la cele mai grele la cele mai puțin mari):

 1. Riesen.
 2. Chinchilla sovietică.
 3. Gigantul belgian (flăcări).
 4. Uriașul gri.
 5. Uriașul alb.
 6. Fluture uriaș.
 7. Gigantul Angora.
 8. Viena albastru.
 9. Berbec francez.

afla, cum să aibă grijă de iepuri acasă, câți iepuri trăiesc în medie, și cât durează muta pentru iepuri.

Top 9 greutăți cu descrieri și fotografii

Pe teritoriul țărilor post-sovietice, cele mai populare sunt giganții albi, gri și belgieni, dar pe lângă aceste soiuri, există cel puțin o duzină de rase demne de atenție.

Uriașul alb

Giganții albi conținute pentru a obține în principal produse de piele, întrucât carnea lor este medie. Particularitatea iepurilor este că absolut toți sunt albinosii, au pielea albă de zăpadă, groasă și densă, fără o singură pete de o nuanță diferită, precum și ochi roșii datorită lumenului vaselor de sânge.Reprezentanții rasei au un corp puternic construit proporțional, un corp alungit, cu un stern pronunțat, convex, spatele îngust și crupul rotunjit. Labele sunt puternice, lungi, întinse larg. Capul este de dimensiuni medii, ușor alungit la femei, mai rotunjit la bărbați.

Știați? Densitatea lânii iepurilor uriași albi este enormă: 1 mp. cm din corp este acoperit cu 23 de mii de fire de păr!
 1. Greutatea adultului: 4-6,5 kg.
 2. Lungimea corpului: 55–65 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 10 luni.
 4. Puterea de carne: 50%.
 5. Okrol: 7-9 iepuri (uneori până la 14).

Uriașul gri

Rasa de iepure uriaș gri au primit înregistrarea în anii 50 ai secolului trecut, au fost retrase în Ucraina. Selecția a avut ca rezultat animale mari, cu un os puternic, masiv, corp lung, drept și piept larg cu picătură. Picioarele sunt drepte și late între ele, puternice și groase.. Urechile sunt de asemenea groase, până la 15 cm lungime, creând un aspect în formă de V. Paltonul are o lungime medie și densitate, moale la atingere, dezavantajul este îngroșarea sa neuniformă. Culoarea este în principal gri-albastru, dar sunt posibile nuanțe maro și aurii ale părului de pază.

Caracteristici principale:

 1. Greutatea adultului: 5-6,5 kg.
 2. Lungimea corpului: 60-75 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 8-10 luni.
 4. Puterea de carne: 57-60%.
 5. Okrol: 8 iepurași.

Gigantul belgian (flăcări)

Reprezentanții acestei rase sunt cei mai buni în mai mulți parametri simultan: aceștia sunt cei mai bătrâni, mai obișnuiți și mai grei iepuri orientați pe carne. Ei sunt strămoșii celor mai multe rase de uriași și uriași printre iepuri.. Flandra au un fizic foarte mare, puternic și muscular.

Știați? Iepurii au un uter bifurcat, astfel încât pot transporta simultan două gunoaie diferite de la doi bărbați diferiți. Dar o astfel de sarcină dublă este foarte istovitoare pentru femelă, iar iepurii din a doua gunoaie sunt adesea născuți morți..

Capul este lat, mare, urechile de cel puțin 19 cm lungime, gros și lat, așezate vertical. Pieptul este larg și adânc, spatele este alungit, arcuit. Corpul este acoperit cu o haină de blană densă și moale, cu o lungime a părului de până la 3,5 cm. Reprezentanții rasei Flandre se disting printr-o gamă largă de culori: toate nuanțele de gri, negru, alb, culori clasice de iepure (agouti), cangur.Rasa este folosită în principal pentru obținerea produselor din carne, deoarece pieile sunt de calitate slabă. Principalele caracteristici productive:

 1. Greutatea adultului: 7 kg (uneori până la 12 kg).
 2. Lungimea corpului: 70-100 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 8 luni.
 4. Puterea de carne: 60%.
 5. Okrol: 8 iepuri (poate până la 15).

Viena albastru

Reprezentanții rasei Albastru vienez iepurele are dimensiuni medii și haina monocromatică gri sau gri. Sunt împăturite proporțional, capul este de dimensiuni medii, cu urechile erecte, lungime de 16 cm. Spatele este drept, lat, cu crupul rotunjit și sternul adânc (femelele au o cute pronunțată sub sân). Ochi și gheare albastre sau albastre închise.Paltonul este foarte moale datorită cantității mari de păr păros, gros și dens, colorat cu o nuanță albăstruie sau albastră. Iepurii din rasa albastră vieneză sunt crescuți în principal pentru a obține piei de înaltă calitate, care sunt utilizate fie în forma lor naturală, fie pentru a imita paltoane de blană. Principalele caracteristici productive:

 1. Greutatea adultului: 4,5-5 kg ​​(uneori până la 7 kg).
 2. Lungimea corpului: 57-60 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 6 luni.
 4. Puterea de carne: 56-59%.
 5. Okrol: 6-9 iepuri.

Riesen

Iepurii Riesen, care sunt numiți și uriași germani, sunt astăzi cei mai mari reprezentanți ai familiei lor. Se disting printr-un corp musculos, masiv și puternic, un spate lung, lat, piept convex, picioare groase și puternice. Capul este mare, obrajii sunt masivi, urechile sunt late, până la 20 cm lungime, cărnoase, drepte.Ochii sunt de culoare maro închis, haina are lungimea medie (până la 4 cm), moale, foarte groasă. Culoarea poate fi foarte diferită: culoarea clasică de iepure (agouti) este considerată standard, dar acum soiurile cu blană neagră, albă și albastră, precum și nuanța de aur.

Important! Riesenul german este foarte predispus la obezitate, așa că rasa necesită o atenție atentă la dietă..

Caracteristici principale:

 1. Greutatea adultului: 10-12 kg în medie.
 2. Lungimea corpului: 70-75 cm.
 3. Vârsta abatorizării: de la 8 luni.
 4. Puterea de carne: 60%.
 5. Okrol: 8-12 iepuri.

Berbec francez

Iepurii din acest soi sunt apreciați nu numai pentru randamentul ridicat de carne, ci și pentru calitatea și frumusețea pielii. Cu toate acestea, recent au fost preferați să fie păstrați ca animale de companie pentru dispoziția lor calmă și prietenoasă, destul de mare inteligență, atașament față de oameni.. Berbec francez are un exterior luminos: un cap mare, larg, cu obraji masivi, înclinați, urechi lungi, ușor înecate (până la 50 cm lungime), corpul este alungit, lat, pieptul este adânc, ușor afundat.Membrele sunt groase și puternice. Paltonul moale și gros al acestui animal este foarte apreciat în producția de blană naturală. Culoarea poate fi diferită: albastru, variat, maro, alb, negru, reperat. Caracteristici principale:

 1. Greutatea adultului: 4-5 kg.
 2. Lungimea corpului: 60–70 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 3-4 luni.
 4. Puterea de carne: 55%.
 5. Okrol: 4-7 iepuri.
Important! Femelele din această rasă pot reproduce puii numai până la 3 ani. Ulterior nașterea poate duce la moartea iepurelui și a puii.

Fluture uriaș (uriaș reperat)

Fluture - Un alt tip comun de iepuri uriași, care este adesea menționat ca o sfoară pentru o bandă caracteristică contrastantă de-a lungul spatelui. Iepurii din această rasă au un corp puternic, musculos, cu părți bine dezvoltate și pronunțate: un cap mare, un gât gros, scurt și aceleași membre, un piept și spate lat. Urechile sunt cărnoase, groase, în formă de V, cu cel puțin 17 cm lungime. Ochi mari, maro închis.Paltonul este dens, de lungime medie (aproximativ 3,5 cm), îngroșat uniform, moale și plăcut la atingere, strălucitor. Reprezentanții rasei au o culoare foarte neobișnuită, pronunțată: pe față există o pată simetrică sub formă de fluture, cercuri întunecate încadrând ochii și urechi întunecate. Există o bandă largă de culoare contrastantă de-a lungul spătarului, petele sunt de asemenea amplasate pe părțile laterale (până la 8 bucăți). Culoarea principală a corpului este albul, petele pot fi de diferite nuanțe: negru, maro, albastru.

Aflați ce este mai bun carne, decorativ și blană rase de iepuri.

Caracteristici principale:

 1. Greutatea adultului: 6 kg (uneori 10 kg sau mai mult).
 2. Lungimea corpului: 67-71 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 7-8 luni.
 4. Puterea de carne: 55-60%.
 5. Okrol: 8-10 iepuri.

Chinchilla sovietică

Chinchilla sovietică - o altă rasă populară de iepuri mari de orientare pentru carne și piele, uneori este începută ca animal de companie. Este vorba de animale mari, musculare, bine construite, cu schelet dezvoltat, corp alungit, cap mic și urechi erecte, de lungime medie..Paltonul este scurt, dens, moale la atingere, îngroșat uniform. Culoarea este predominant gri-albăstrui, marginea ochilor, burta, partea inferioară a cozii și labele sunt vopsite într-o nuanță deschisă la culoare. Vârfurile cozii și urechilor sunt umbrite în negru. Caracteristici principale:

 1. Greutatea adultului: 5-8 kg.
 2. Lungimea corpului: 60–65 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 6-7 luni.
 4. Puterea de carne: 56-63%.
 5. Okrol: 7-10 iepuri.

Iepure Angora

Intitulat "Iepure Angora" Mă refer la nu o singură rasă specifică, ci un grup întreg de animale, pentru care este caracteristică o caracteristică comună - lâna angora. Cele mai cunoscute rase de iepuri Angora: germană, franceză, engleză, Atlas, uriaș. Să luăm în considerare ultimul tip în detaliu..

Giganții Angora au un aspect foarte neobișnuit, memorabil - la prima vedere, poate părea că acesta nu este deloc un animal, ci doar o minge uriașă din lână lungă, albă ca zăpada. Capul este lat, îndreptat spre nas, nasul aplatizat, urechile scurte, decorate cu ciucuri, ochi roșii. Paltonul de pe bot este mult mai scurt decât pe întregul corp.Lungimea firelor de pază este de până la 20 cm, în medie - 15 cm. Într-o lună, lâna poate crește cu 3 cm. În ciuda acestei grosimi și lungimi a lânii, giganții Angora aproape că nu se vărsă, prin urmare, pentru a obține lână, trebuie tăiați cu mașini speciale sau pieptănate. Caracteristici principale:

 1. Greutatea adultului: 4,5-6 kg.
 2. Lungimea corpului: 50 cm.
 3. Vârsta abatorizării: 6-7 luni.
 4. Puterea de carne: 55%.
 5. Okrol: 8 iepurași.
Important! Grija pentru haina giganților angora este mult mai dificilă decât pentru alte rase. Cu o grijă necorespunzătoare, blana se va confunda, formând încurcături, ceea ce face imposibilă utilizarea sa ulterioară..

Cei mai mari iepuri: giganți record

Deși greutatea medie a iepurilor uriași ajunge la 6-10 kg, există adevărați deținători de greutăți grele, ai căror indicatori de greutate au depășit cu mult standardele raselor lor. De exemplu, în Anglia, la ferma Anette Edwards (Worcester), a fost crescut un iepure pe nume Darius care cântărea 22,2 kg cu lungimea corpului de 130 cm..

În 2010, animalul a fost listat în Guinness Book of Records drept cel mai mare iepure de pe planetă. El datorează dimensiuni atât de impresionante unui stil de viață activ și unei diete abundente variate: în fiecare zi uriașul ureche mănâncă două capete de varză, șase mere și de două ori mai mulți morcovi.

Astfel, astăzi pentru reproducere, puteți alege nu numai rasele standard cu o greutate medie și o masă, ci și adevărați giganți care se vor încânta nu numai cu productivitate ridicată a cărnii, ci și cu calitatea pielii. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că iepurii uriași necesită condiții adecvate, astfel încât să poată justifica pe deplin titlul celor mai mari reprezentanți ai familiei.


Opinii: 138