» » Iepuri rex

Iepuri rex

Iepurii din această rasă sunt regi pentru calitatea blănii lor. Pielea lor este foarte apreciată pentru blana lor specială. Are o culoare castoră și are părul negru rar. Produsele din blană de iepure Rex sunt bine cumpărate atât în ​​țara noastră, cât și în străinătate

Descriere

Iepurii Rex aparțin raselor medii cu piele de carne. Greutatea lor este de 3-5 kg. Corpul este alungit (40 - 45 cm) - piept îngust, la femei - un piept mic. Spatele este lung, îngust, cu o cocoașă. Osul este cu oțel mic, fragil. Capul este mic, alungit. Urechile sunt mici, erecte.

Aspect

Iepurii din această rasă sunt, de asemenea, numiți regali. Și din motive întemeiate. Au o blană specială, diferită de alte tipuri. Acesta variază de la alb la albastru închis. Cele mai populare subspecii sunt Castor Rex, Chinchilla Rex. Există aproximativ 20 de culori de iepure Rex în total.

Și în țările Europei de Vest, iepurii domestici din această rasă cu o copie redusă - mini-rex sunt acum populari. Au o greutate de 1-2 kg și au o haină roșie de pluș. Dar acesta nu este cel mai important lucru. Și o caracteristică importantă este calitatea blănii. Este foarte scurt, gros, matasos, moale, stralucitor. Asemănător ca aspect la velur.

La începutul secolului trecut, la Paris, era la modă să poarte o haină din piele din această rasă. Dandii care o purtau se numeau castor Rex (castor regal). Pentru culoare catifelată și maro, asemănătoare cu castorul.

Productivitate

Și acum pieile sunt la cerere. Blana maro cu părul negru este adesea eliminată ca blana unei nurci tăiate sau a unei pisici. Carnea de iepure este de asemenea foarte apreciată, deoarece aparține soiurilor dietetice..

Caracteristici de reproducere, îngrijire

În ciuda unor dificultăți în reproducere, Rex câștigă tot mai mult popularitate în rândul fermierilor domestici. Această dificultate constă în calmarea iepurilor. Nu tolerează bine căldura. Accelerația poate apărea la temperaturi peste 35 de grade Celsius.

Prin urmare, dacă cuștile pentru Rex sunt în curte, este necesar să oferiți iepurilor cu multă apă curată proaspătă, faceți un baldachin larg larg. În plus, iepurii nu tolerează bine frigul. Acestea nu trebuie crescute în cuști de sârmă din cauza susceptibilității lor la neurodermatita extremităților. Pardoselele cuștii trebuie să fie șipcate cu un strat gros de paie.

O altă boală comună la iepurii Rex este rinita infecțioasă sau infecțioasă. Răcelile sunt tratate prin insirarea unei soluții de 5% de furacilină în nas de mai multe ori pe zi. Dar o rinită infecțioasă nu este tratată. Acesta poate fi prevenit numai oferind iepurilor vaccinări adecvate..

În general, iepurii sunt ținuți în interior, în casă sau în cuști special echipate. Bolurile și alimentatoarele trebuie să fie spălate zilnic cu apă caldă. Și vara, puneți la soare să se usuce. Cuștile sunt curățate la fiecare 3-4 zile, reprezentanții de reproducție nou-cumpărați ai acestei rase trebuie să fie carantinați într-o cușcă separată. Chiar dacă nu au boli, din cauza schimbărilor bruște ale condițiilor de trai și ale schimbării habitatului lor obișnuit, se pot îmbolnăvi.

La reproducere, greutatea vie a iepurelui joacă un rol important. Este necesar să fie suficient de mare și bine alimentat. Apoi crește fertilitatea.

În plus, vârsta părinților viitorilor bebeluși joacă un rol important. Împerecherea ar trebui să înceapă între femei și bărbați de la 5-6 luni. Având în vedere că iepurii traiesc in medie pana la 12 ani, deja la vârsta de 3 ani, nivelul gunoiului începe să scadă, iepurii se nasc mai slabi, mai mici, mai puțin adaptați mediului.

Caracteristici de alimentare

În hrană, rasa Rex este nepretențioasă. In iarna se recomandă administrarea de amestecuri de cereale, mâncare uscată, furaje de ramuri, culturi de rădăcini. Vara, la dietă se adaugă iarbă uscată, deșeuri din grădină și grădină de legume. Rex mănâncă de bunăvoie amestecuri uscate din magazinul de animale de companie, fân, fructe și legume.

Consumați multă apă.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele rasei includ maturitatea timpurie și lactația femelelor. Valoare comercială ridicată a pielii de iepure și a cărnii.Dezavantajele rasei de iepure Rex:

Acceptabil Gât slab definit, constituție mai puțin armonioasă, urechi subțiri subțire (mai mult de 12 cm lungime), densitate mică de blană, prea scurtă sau prea lungă

Invalid Greutate mai mică de 3,5 kg sau mai mult de 5,5 kg, urechile nu sunt erecte, cu o lungime mai mare de 13 cm, prezența unui bărbie dublă-triplă, părul înghesuit

Okrol

Iepurii din rasa Rex nu sunt fertili. O litieră este de 5-6 pui. Adesea bebelușii nu supraviețuiesc. Prin urmare, fermierii care se ocupă de reproducerea acestei rase merg pentru un astfel de truc - plantează Rexes nou-născuți la iepuri care alăptează din alte rase. Apoi, probabilitatea de supraviețuire a bebelușilor crește dramatic..

Okrol are loc de obicei toamna, mai rar iarna. Ora zilei: noaptea sau dimineața - rar - ziua. Prezența unui fermier nu este necesară, cu excepția cazului în care iepurele naște pentru prima dată. Okrol durează de la 20 de minute. Până la o oră. Laptele apare în momentul nașterii bebelușilor.

Îngrijirea iepurelui

Mamele sunt de obicei iubitoare de copii. Ei înșiși pregătesc cuibul pentru viitoarele pui, după naștere, ei ling copiii, mănâncă după naștere și îi hrănesc imediat. Dupa hranire, bebelusii sunt transferati in cuib, acoperiti cu blana.

Dacă nașterea a avut succes și bebelușii primesc o cantitate suficientă de lapte de mamă, în prima sau a doua zi după naștere, fermierul ar trebui să inspecteze cușca, să îndepărteze puii născuți.

Dificultatea este reprezentată de iepurii tineri. Adesea nu fac cuibul înainte de a se naște bebelușii. Foarte iritabil după lambing. Dacă sfârcurile sunt nedezvoltate și sugând le doare iepurele sau în timpul nașterii dureroase severe, ea poate înnebuni puii.

Pentru a preveni moartea iepurilor tineri nou-născuți, fermierul trebuie să furnizeze gravidei apă suficientă și curată proaspătă înainte de alăptare. La prima hrănire, încercați să dezvolți sfârcurile iepurelui care s-a rostogolit. Dacă iepurele se comportă neliniștit, aleargă în jurul cuștii, împrăștie puii, trebuie să separați puii de mamă. Și lăsați mama la pui doar în timpul hrănirii.

Cu neglijarea iepurelui pentru urmași, ignorând grija nou-născuților, fermierul este obligat să ofere căldură nou-născuților. Toamna - echipați un cuib cald, iarna - instalați un bec deasupra tavanului cuștii, astfel încât temperatura din cușcă să fie de aproximativ 40 de grade.

În cazurile în care femela nu are lapte sau alte situații, bebelușii sunt hrăniți artificial. Iepurii nu pot fi hrăniți cu lapte integral de vacă. Furajul este lapte condensat diluat sau lapte diluat. Puii sunt hrăniți o dată pe zi. După 3 săptămâni, alimentarea cu lapte se oprește. Iepurele trece la un furaj vegetal.


Opinii: 170