» » Iepuri de carne: rasele cele mai demne

Iepuri de carne: rasele cele mai demne

Prima dovadă a iepurilor ca animale domestice a fost făcută cu mult timp în urmă, încă din cele mai vechi timpuri. Acest lucru a fost cunoscut în Roma antică acum aproximativ 2000 de ani.

Creșterea acestor animale la scară industrială a început abia acum 2 secole..

Astăzi știința cunoaște aproximativ 700 de rase de iepuri, dar în fiecare an acest număr crește din cauza diverselor mutații naturale sau a încrucișării amatorilor de animale..

Clasificarea iepurilor se face în funcție de greutatea animalului, de lungimea stratului său, precum și de productivitate. Nu este dificil de ghicit că acele rase care sunt crescute pentru carne se numesc rase de carne. Vom vorbi despre ei.

Chinchilla sovietică

Această rasă a fost creată de mâna specialiștilor în creșterea animalelor din Novosibirsk și Saratov, pe baza Institutului de Cercetare pentru Ferma și Creșterea Iepurilor.

N.S. a supravegheat întregul proces. Zusman. Pentru a crea o rasă nouă, giganții albi au fost încrucișați cu rasa chinchilla prin metoda încrucișării reproductive.

Oamenii de știință au dorit să obțină un animal cu o greutate corporală mare, cu o calitate excelentă în jos, care este capabil să se adapteze rapid la un climat schimbabil.

Corpul iepurilor rasei chinchile sovietice este zvelt și lat, capul este mic în comparație cu corpul, urechile sunt erecte, de lungime medie. Paltonul este moale, strălucitor, această culoare albăstruie. Pântecele, gâtul, partea inferioară a cozii și coapsele interioare sunt albe.

Datorită calităților excelente ale pieilor și a culorii lor frumoase, acestea sunt adesea folosite neschimbate..

Un iepure adult cântărește în medie 5 kg, corpul atinge o lungime de 57-62 cm, iar circumferința pieptului este de 37-38 cm. Fertilitatea este bună, iepurele oferă cel puțin 8 iepuri într-o rundă. Cei mici cresc foarte activ, la 120 de zile de la naștere, pot acumula deja 3,5-4 kg de greutate vie. Producția de carne este de 56-63%.

Uriașul alb

Aceste animale au rădăcini germano-belgiene. Această rasă a apărut în îndepărtatul secol XIX.

A fost nevoie de mult timp și cu atenție pentru a selecta animale și, în consecință, am obținut giganți de rasă albă.

Aceste animale sunt mari, corpul lor puternic, alungit. Spatele lor este drept și lung, pieptul este bine dezvoltat. Capul este relativ mic, urechile sunt scurte, erecte.

Constituția acestor animale este puternică, de obicei mezosomală, dar există iepuri cu un corp mai restrâns - acesta este tipul leptosomal. Paltonul este foarte gros, alb pur, deoarece aceste animale sunt albinoase.

Greutatea medie caracteristică giganților albi este stabilită la 5-5,5 kg, dar uneori animalele au câștigat 8 kg. Corpul este lung, 60-65 cm, circumferința în zona pieptului este de 37-38 cm.

Pentru un okrol, femela naște, în medie, 7-8 iepuri. Juvenii cresc în greutate la o rată medie. Iepurele dă 170-220 g lapte pe zi. Mamele lor sunt bune.

Pentru uriașii albi nepretenția este caracteristică. Se obișnuiesc rapid cu condițiile meteorologice locale..

Gigantul alb este utilizat pe scară largă pentru a crea noi rase de iepuri, datorită calităților sale fizice excelente..

Iepure de argint

Pentru a crea o nouă rasă, iepurii de șampanie au fost selectați cu atenție. În 1952, zootehnicii din regiunile Tula și Poltava au reușit să dezvolte o nouă rasă. Numărul iepurilor „noi” a fost mai mare decât predecesorii lor. În plus, s-au distins prin o mai bună vitalitate..

În aparență, aceste animale sunt compacte, corpul este larg, se extinde mai aproape de șolduri. Capul este mic, urechile sunt erecte, pieptul este voluminos, spatele este drept, crupul este larg, ușor rotunjit.

Picioarele sunt puternice, mușchii de pe ei sunt bine dezvoltați, reglați corect. Ochii sunt căprui. Constituirea tipului mezosomal, corpul atinge 57 cm lungime, iar circumferința sternului este de aproximativ 36 cm. Greutatea medie este de 4,5 kg, uneori poate atinge 6 kg.

Fertilitatea este bună, 8 iepuri la un moment dat. Animalele tinere câștigă în greutate într-un ritm accelerat, datorită căreia sunt crescute pentru sacrificare. Carnea iese foarte gustoasă, fragedă. Iepurii tineri se hrănesc bine. De la iepurii în vârstă de 120 de zile, puteți obține 57-61% din carne în greutate.

Paltonul este gros, gri-argintiu. Părurile de pază sunt albe, în jos sunt albastre, iar părul călăuzitor este negru.

Inițial, iepurii se nasc negri, după o lună blana începe să dobândească o nuanță argintie. La 4 luni după naștere, culoarea hainei devine aceeași ca la adulți.

Este mai bine să păstrați animalele din această rasă sub un baldachin în cuști ușoare, deoarece într-un spațiu limitat productivitatea lor scade, încep să manifeste agresivitate, iar tinerii nu devin atât de viabili.

Cu cât iepurele devine mai în vârstă, cu atât culoarea hainei se va schimba mai radical. Firele de păr se vor lumina sau maro. După prelucrare, culoarea pielii este destul de ciudată, în plus, nu foarte groasă.

Iepurele Albastru din Viena

Aceste animale au fost crescute în Austria de iepuri și flăcări moravieni. Nu sunt prea mari, ci mai degrabă de dimensiuni medii. Direcția are pielea de carne, dar datorită greutății lor decente sunt adesea crescute pentru sacrificare.

Corpul este zvelt, alungit, oasele sunt puternice, picioarele sunt bine musculate. Constituție mezosomală.

Greutatea medie este de 4,6 kg, greutatea maximă se păstrează la 5 kg. Corpul are 57-58 cm lungime, iar circumferința sternului este de 36 cm. Iepurele naște la un moment dat, de obicei 8-9 iepuri, fiecare cântărind aproximativ 72 g.

Femelele au o producție bună de lapte, sunt mame îngrijitoare. Pentru 2 luni de viață, tânărul câștigă greutate de 1,7 kg, timp de 3 luni - 2,6 kg, pentru 4 - 3 kg. Iepurii albastri din Viena rezistă schimbărilor meteo puternice, iarna pot păstra animale tinere.

Pielea acestor animale are o culoare excelentă, foarte frumoasă. Mormanul este foarte moale datorită cantității mari de coborâre. Acest material este utilizat pe scară largă atât sub formă naturală, cât și sub formă prelucrată..

Rasa de iepure Rex

Aceste animale au rădăcini franceze. Au fost retrase în secolul XX, dar au ajuns pe teritoriul actualei CSI din Germania.

Un animal adult este mare - cântărește 3-4,5 kg, cu un corp alungit de 40-54 cm. Corpul nu este doborât, de construcție delicată, scheletul este ușor și subțire. Centura este adâncă, dar îngustă, există un mic șanț.

Partea din spate este dreaptă, cu un crupă îngustă. Picioarele sunt subțiri. Juvenii cresc în greutate la o rată medie. În prima lună de viață, câștigă 700 g, în a doua - 1,7 kg, în a treia - 2,2 kg.

Până la vârsta de patru luni, animalele au timp să câștige 2,4 kg în greutate. Iepurii nu sunt deosebit de fertili, de obicei o singură gunoaie constă din 5 - 6 iepuri. Carnea se dovedește a fi dietetică, foarte gustoasă, fragedă.

Pieile acestor animale sunt de asemenea valoroase. Culoarea poate fi foarte diferită - negru, maro, alb, albastru. Dimensiunea pielii poate varia și ea. Datorită lungimii mici a firelor de păr, se pare că între tuns. Aceste piei nu au nevoie de colorare.

Descrierea rasei "Fluture"

Această rasă belarusă a fost creată prin încrucișarea iepurilor de fluturi englezi cu persoane locale.

Puii ecloși au fost încrucișați cu flăcări, iar animalele lor născute au fost crescute de fluturele din Belarus. Datorită materialului sursă, iepurii feminini din această rasă sunt capabili să producă urmași mari (până la 8 iepuri) și mult lapte.

Corpul acestor animale atinge o lungime de 54 cm, iar circumferința pieptului este de 36 cm.

Corp de tip Airis. Greutatea medie este de 4,3 kg, greutatea maximă de 4,9 kg. Structura corpului este puternică, capul are dimensiuni medii, urechile au lungimea medie. Pieptul este voluminos, uneori există un ștuț de rouă. Spatele este larg, alungit. Crupul este larg, rotunjit.

Membrele sunt puternice, drepte, musculare. Paltonul este gros. Corpul este alb, negru, albastru, pete de chinchilla. Forma petelor nu se schimbă: un fluture simetric se formează pe obraji și nas, există o centură intermitentă pe spate, există și o margine în jurul ochilor, partea superioară a cozii și urechile în negru.

Iepurii din această rasă sunt capabili să se obișnuiască rapid cu climatul local, pot fi hrăniți cu mâncare locală.

Iepure din California

Din denumire se poate înțelege că patria acestor animale este America. Au fost introduse în Europa în anii `70. Iepurii californieni se pot adapta rapid la condițiile de trai precare și sunt, de asemenea, ușor produși la scară industrială.

Femelele acestei rase foarte prolific și sunt mame excelente, datorită cărora tinerele sunt bine păstrate. Corpul acestor animale este mic, dar greu - 5,5-6 kg. Femelele încep să crească la vârsta de 5 luni, la un moment dat pot naște 9-10 iepuri.

Carnea de iepure din această rasă este foarte fragedă și gustoasă. Poate câștiga rapid greutatea potrivită pentru sacrificare.

Mușchii din tot corpul acestor iepuri sunt bine dezvoltați, deși oasele sunt subțiri și scurte. Gâtul este aproape invizibil, este foarte scurt. Blana este foarte groasă, aspră, fără puf. Părul este alb și strălucitor, membrele inferioare, urechile, coada și vârful nasului sunt foarte întunecate. Urechile sunt mici, stau drept.

Ochii sunt roșu-roz. Animale calme, dar active.

Până la vârsta de 2 luni, iepurii mici pot cântări 1,8 kg, iar cele mai îngrășate animale sunt toate 2-2,3 kg. Până la trei luni, greutatea vie poate fi de 2,6-2,7 kg. Producția de carne este de 60%.

Despre iepuri "Flandre"

Aceste animale belgiene au apărut în secolul al XIX-lea. Au un corp lung, oase puternice..

Capul este mare, rotunjit. Urechile sunt lungi și largi, diverge spre sfârșit.

Sternul este bine dezvoltat, circumferința din spatele umerilor este mai mare de 37 cm. Spatele este larg, chiar, uneori există o mică deviere. Crupul este larg. Corpul atinge o lungime de 67 cm sau mai mult.

Greutatea medie a unui bărbat adult este de 5,5 cm, iar greutatea maximă este de 8-8,5 kg. Fertilitatea este medie, 6-7 iepuri se pot naște simultan. Un animal nou-născut cântărește 60-65 g. La 4 luni după naștere, greutatea este de 2,1-3,3 kg.

Paltonul vine în culori diferite. Dacă animalul are o culoare agouti, dar are un corp gri-roșiatic, partea inferioară a cozii și a burtei sunt albe, marginea pe urechi și partea superioară a cozii sunt negre. Dacă animalul este gri închis, atunci firele de pază sunt uniform colorate negru și gri pe tot corpul, pardesiul este albastru închis, burtica este deschisă la culoare.

De asemenea, este interesant să citiți cele mai bune rase de capră

Iepure Turingian

Aceste animale aparțin cărnii și pielii, dar datorită greutății decente de 3-5 kg ​​sunt crescute special pentru sacrificare.

Carnea este foarte gustoasă, sănătoasă, iar pielea este foarte moale și frumoasă. Patria animalelor este Turingia germană și au apărut la începutul secolului XX..

Pentru a dezvolta o nouă rasă, iepurii, argintii și flandrele rusești au fost încrucișate.

Corpul este doborât, dens, gâtul este scurtat, picioarele sunt cu un număr mare de mușchi, de lungime medie. Paltonul este maro deschis și există un voal negru pe nas, coapse, urechi și laterale.

Blana este strălucitoare, foarte netedă la atingere. Culoarea se poate schimba pe parcursul anului.

Rasa "maro-negru"

Blana acestor animale este maro închis, de unde și numele rasei. În general, culoarea hainei este foarte neuniformă. Pe părți lâna este de culoare maro-negru, pe cap și spate - negru.

Jos este albastru deschis, părul de pază este gri-albastru. Pentru a crea această rasă la mijlocul secolului XX, Flandre, Gigantul Alb și Porumbul de la Viena au fost traversate.

Animalele sunt caracterizate productivitate ridicată, câștigă în mod activ, la mijlocul sezonului. Lână și carne de înaltă calitate.

Greutatea medie este de 5 kg, dar de multe ori iepurele pot mânca 7 kg. Corpul este doborât, puternic, capul este mare, sternul este voluminos, membrele sunt alungite, cărnoase.

Iepurii mici cântăresc aproximativ 80 g, iar la vârsta de trei luni - deja 3 kg. Femela dă 7-8 iepuri simultan. Blana este moale datorită cantității mari de jos.

Iepuri albi din Noua Zeelandă

Dimensiunile acestor animale sunt medii, haina este albă pură..

Acești albini au fost selectați dintre iepurii roșii din Noua Zeelandă din America în prima jumătate a secolului XX. Selecția ulterioară a avut ca scop evidențierea unei creșteri mai intense, obținerea unei cărți de calitate mai mare.

Pentru a obține un randament mai mare de carne, persoanele selectate au fost încrucișate cu Flandra..

Sunt bine aclimatizate. Greutatea unui iepure adult variază între 4 și 5 kg. Constituția corpului este puternică, trunchiul este proporțional, scurt, mușchii sunt bine dezvoltați, spatele este lat, picioarele sunt puternice.

Animalele tinere consumă foarte repede masa, ceea ce este caracteristic acestei rase. Timp de 2 luni, iepurii care se nasc cu o greutate de 45 g ajung la 2 kg, iar la 3 luni după naștere cântăresc 2,7-3 kg.

Carnea este redusă în calorii, datorită mușchilor puternic dezvoltați. Blana este de aceeași calitate ca și carnea. Părul este gros, alb. Femelele nasc de la 7 la 12 iepuri la un moment dat. Adesea, iepurii din această rasă sunt crescuți ca animale broiler..

Este mai bine să crești iepuri pe tine pentru o carne bună decât să o cumperi în magazin. Așadar, veți ști că nu există antibiotice și alte substanțe chimice în produsul din carne care pot dăuna doar.


Opinii: 162