» » Rabbit francez berbec: caracteristici ale reproducerii acasă

Rabbit francez berbec: caracteristici ale reproducerii acasă

Iepurele este un mic animal amuzant care poate fi găsit adesea ca animal de companie. În această calitate, originalul rasa de iepure - berbec francez (sau cu ureche). Animalul este înzestrat cu un aspect frumos, caracter calm și nu are nevoie de costuri mari de întreținere. Cu toate acestea, deoarece această rasă este clasificată ca fiind carne, creșterea sa în scopuri agricole nu este mai puțin promițătoare.

Descrierea rasei

Această rasă are unele caracteristici, reflectate în nume, care o deosebesc de alte specii din această specie animală..

Istoric de reproducere

Rasa a fost dezvoltată în Franța la mijlocul secolului al XIX-lea. Reprezentanții raselor au devenit părinții ei Uriaș flamand și Fold englez. Trăsătura caracteristică a celei de-a doua rase - urechile înecate - în combinație cu mărimea mare inerentă primei, a făcut ca aspectul iepurilor să fie original și ușor de recunoscut. Datorită acestui fapt, reproducerea lor în scopuri decorative a devenit populară în multe țări..Berbec francez, 1907.

Aspect și fizic

Iepurii din această rasă au fost numiți „berbeci”, pe baza asemănării exterioare a șoricelului.

De asemenea, sunt înzestrate cu următoarele caracteristici de aspect:

 1. Greutatea medie a carcasei este de 4 kg, dar sunt cunoscute și animale care cântăresc aproximativ 10 kg..
 2. Mușchiul este rotunjit, fruntea este convexă, obrajii sunt plini.
 3. Urechile - lungi, până la 50 cm, atârnate pe laturi.
 4. Corp - compact, cu labe masive - lungime de aproximativ 65 cm.
 5. Blana - densă, cu o haină bună de diferite culori.

Important! La un iepure mic din această rasă, urechile nu scad imediat. Până la săptămâna a 6-a, se pot lipi sau pot fi smulși. Aceasta este norma.

Culoare

Culoarea paltonului poate fi diferită:

 • negrul;
 • albastru;
 • Gri;
 • maro;
 • alb;
 • pestriţ.
Persoanele multicolore sunt cele mai apreciate de iubitorii acestor animale..

Știați? Iepurii cu urechea Lop au o dispoziție prietenoasă - potrivit crescătorilor, acest lucru se datorează faptului că abia aud nimic. Acest lucru se datorează dezvoltării anormale a urechilor..

Caracteristici productive

Deoarece berbecii francezi sunt suficient de mari și cresc rapid, sunt adesea crescuți măcel și obținerea carne dietetică. Sacrificarea se efectuează atunci când indivizii împlinesc 4 luni. Productivitatea cărnii ajunge la 60%. În același timp, carnea este fragedă, gustoasă și dietetică.

Cu îngrijirea și manipularea corespunzătoare a carcaselor, blana de lux este de asemenea foarte apreciată. Iepurii trăiesc suficient de mult, pot trăi până la 10 ani.

Avantaje și dezavantaje

Ramul francez are următoarele trasaturi pozitive:

 • aspect frumos;
 • blană de înaltă calitate;
 • caracter calm;
 • culoare diferită a blanii;
 • rezistență la stres;
 • nepretenție în pupa.
Cu toate acestea, pe lângă merite, există limitări. Acestea includ:
 • capacitate slabă de a reproduce urmași;
 • fertilitate scăzută;
 • imunitate slabă.

Este interesant să vă familiarizați cu selecțiile de rase de iepure: decorativ, blană și jos- culoare alba.

Condiții de detenție

Iepurii de oaie cresc până la o dimensiune relativ mare. În consecință, pentru o viață normală, au nevoie de celule mari, a căror podea este o suprafață solidă. Mărimea cuștii în care va fi plasat un individ trebuie să fie următoarea: 100 x 90 x 70 cm.Oriunde trăiesc iepuri cu vârf, cerințele pentru conținutul lor sunt următoarele:

 • alimentatoare din metal;
 • băutori agățați;
 • absența în locul de reținere a pieselor care pot fi rănite;
 • ar trebui să existe o așternut de fân pe podea;
 • lipsa tirajelor și temperaturi scăzute;
 • protecție împotriva umidității și a expunerii lungi la soare;
 • puritate.

Aflați mai multe despre organizarea unei case pentru un iepure: alegerea și construirea unei cuști, luare alimentatoare (buncăr) și bautori.

Îngrijire

Cuștile trebuie curățate sistematic de resturi alimentare, gunoi de grajd și așternut. Grătarul de podea este curățat cu un răzuitor de metal. Băutorii și alimentatorii sunt curățați și spălați bine.

Dezinfecția se efectuează la fiecare șase luni. În fermele mici, cuștile sunt curățate cu un foc. Pentru a face acest lucru, utilizați o bujie sau o torță de gaz. Se recomandă fierberea sau spălarea pieselor din metal și sticlă.De asemenea, celulele pot fi dezinfectate folosind substanțe chimice - de exemplu, înălbitorul este utilizat sub formă de soluție de 10%. Se aplică cu o perie mare, care acoperă toate suprafețele și echipamentele. Se lasă o perioadă, apoi se clătește bine.

Reguli de hrănire

Pentru ca iepurii să se dezvolte pe deplin, au nevoie hrănește-te corect. Luați în considerare ce ar trebui să fie în dieta unui berbec francez și care furaje ar trebui aruncate categoric.

Știați? Iepurii au capacitatea unică de a mesteca mâncare: fac până la 120 de mișcări de mestecare în 60 de secunde.

Decât poți

Iepurii din această rasă au un apetit bun. Se pot mesteca toată ziua, motiv pentru care sunt deseori obezi. Pentru a preveni acest lucru, iepurii nu sunt hrăniți de cel mult 3 ori pe zi. Este indicat să o faceți în același timp..Dieta trebuie să conțină în mod necesar următorul feed:

 1. În sezonul cald - iarbă uscată - poate fi păpădie, urzica, plantain, vârf. Iarna, se dau animale fân.
 2. Legume. Puteți da pepeni, culturi de rădăcini și varză de diferite soiuri.
 3. Cereale. Iepurii vor beneficia foarte mult de grâu și ovăz.
 4. Fructe. Animalelor le place să mănânce banane, mere și pere..
 5. Furaje compuse.

În sezonul de iarnă, este necesar să crească numărul de culturi de rădăcini din dietă, deoarece animalul primește vitaminele și mineralele de care are nevoie. În plus, bucăți de cretă și sare iodată sunt introduse în cușcă.

Citiți și despre ierburi în dieta iepurilor: burdocks, sagebrush.

Iepurii le place să bea mult.. Pentru a nu simți lipsa de lichid, apa trebuie să fie întotdeauna în băutori în cantități suficiente..

Ce nu poate fi hrănit

Deoarece aceste animale sunt predispuse la tulburări digestive frecvente, este important să se limiteze consumul de alimente care pot duce la aceste probleme. Acestea includ:

 • roșii;
 • rubarbă;
 • leguminoase;
 • mancare stricata.

afla, ce nu poți hrăni iepurii: 10 plante otrăvitoare.

Rezistența la boli

Animalele din această specie sunt înzestrate cu imunitate slabă și deseori a te imbolnavi. Cel mai problematic organ este stomacul, iar cele mai vulnerabile părți ale corpului sunt urechile și labele..

 1. Adesea există o boală cum ar fi pododermatitis. Se manifestă prin dezvoltarea de calusuri, care sunt situate pe plăcuțele labelor și provoacă constant disconfort. Motivul este aranjarea greșită a cuștilor sau aviarelor.
 2. De asemenea, iepurii pot experimenta leziuni la nivelul urechii sau degerături - datorită faptului că urechile pot prinde obiecte ascuțite pe podea sau pot îngheța de frigul care vine de la podeaua unei cuști făcute incorect.
 3. În plus, iepurii de berbec sunt supuși la diverse infecții. Prin urmare, trebuie vaccinați sistematic..

Vaccinările trebuie făcute fără greș, chiar dacă iepurele nu va ieși niciodată afară. De obicei, sunt vaccinați împotriva mixomatoză si boala hemoragica virala. Prima vaccinare este administrată atunci când iepurele cântărește mai mult de 500 g, cel mai adesea la vârsta de 45 de zile. Cu o greutate mai mică, procedura este amânată. Înainte de vaccinare, prevenirea viermilor este obligatorie.Astăzi, puteți achiziționa un amestec asociat care include viruși din două boli simultan. În cazul vaccinării separate, prima este vaccinată împotriva mixomatozei și a doua boală - numai după 10 zile.

Caracteristici ale reproducerii animalelor tinere

Creșterea acestei rase este în general aceeași ca și pentru alte soiuri de iepuri. În medie, bărbații devin maturi sexual la vârsta de șase luni, femelele se maturizează puțin mai târziu - la 9 luni. Cazurile sunt efectuate numai atunci când iepurii ajung la această vârstă. Procesul nu este diferit de cel al altor rase..

Important! Este necesar să efectuați o împerechere de control în a 7-a zi.

Purtarea de pui durează până la 32 de zile. Deoarece fertilitatea este scăzută, în medie, pot exista 5 iepuri într-o singură gunoaie. Dacă bebelușii s-au născut mai mult de 10, ceea ce se întâmplă uneori, iepurele are nevoie de ajutor în hrănirea lor. În plus, crescătorii susțin că organele animalelor din această rasă sunt slab adaptate procreării. Aceasta înseamnă că nașterea ar trebui să aibă loc sub supraveghere, iar în caz de probleme, animalele ar trebui să fie ajutate..Un iepure cu o gunoi ar trebui să fie într-o cușcă separată până la vârsta fragedă ajunge la 3 luni. În acest moment există deja despărțit de mamă. Nu trebuie să ofere condiții speciale. Este necesară doar creșterea cantității de hrană pentru mamă, astfel încât să aibă suficientă putere pentru a-i hrăni pe cei mici.

Citiți și despre complicații creșterea iepurilor ca afacere.

Trebuie amintit că atunci când se reproduc mai multe soiuri de iepuri, nu pot fi găsiți reprezentanți ai diferitelor rase. În urma unor astfel de manipulări, puii se nasc cu urechi care sunt poziționate incorect. Acest lucru le face improprii pentru reproducerea ulterioară..

Video: berbeci francezi

Recenzii ale crescătorilor de iepuri despre rasa franceză de oi

Din experiența păstrării acestei rase, vreau să notez următoarele: Iepurii sunt calmi, buni de natură, nu sunt agresivi, este categoric imposibil să îi păstrați pe net, chiar parțial, altfel pododermatita pe labe este asigurată imediat chiar și la iepurii de la 3 luni. Femelele nu sunt fertile, dar foarte lactate, ale mele sunt hrănite atât pe propriii mei, cât și pe cei „adoptați”. Sunt predispuși la obezitate, în special bărbații, necesită restricții alimentare, în caz contrar, se îngrașă rapid și pot apărea probleme cu acoperirea femelelor..

Berbecii mei erau fertili și (până la 13 iepuri), dar mamele cu lapte scăzut și mame rele, trebuiau umplute cu lapte de capră! au venit la vânătoare, dar a fost o problemă de acoperit! greutatea femelelor este undeva până la 7,8 kg. masculii sunt mai mici. ate-sshshh crăpa în spatele urechilor !!!!

Rasa de oaie franceză este atât de versatilă încât aceste animale pufoase pot fi folosite atât ca animale de companie, cât și pentru carne excelentă. Depinde în totalitate de preferințele tale. În orice caz, rezultatul va fi excelent dacă iepurii sunt îngrijiți corespunzător..


Opinii: 77