» » Iepurii rasei gigantului gri: descriere, conținut și fotografii

Iepurii rasei gigantului gri: descriere, conținut și fotografii

Iepurii Giganții gri, crescuți în perioada sovietică, sunt încă populari datorită gustului excelent al cărnii, ușurinței de reproducere, vitezei de creștere și ușurinței de hrănire..

Luați în considerare caracteristicile rasei, dezavantajele și avantajele acesteia.

Istoria rasei

Iepurii din rasa Gigantului Gri au evoluat din Flandre (gigantul belgian) prin încrucișare. De unde au venit flăcăii înșiși nu se știe. Istoricii sugerează că viitorii giganti belgieni au fost aduși din America de Sud de marinari olandezi în secolul al XVI-lea..

În 1927-28. în URSS, a început să funcționeze un program de stat pentru dezvoltarea reproducției industriale de iepuri. În cadrul acesteia, țara a achiziționat aproape 15 mii de iepuri de rasă din Europa de Vest. În 1930, după aclimatizarea animalelor, a început un program de reproducere încrucișată (încrucișând rasele europene cu cele locale pentru a îmbunătăți culoarea și dimensiunea).

Eeyore

Eeyore

La mijlocul secolului XX, în regiunea Poltava din Ucraina, traversând flăcările cu iepuri ieșiți, oamenii de știință au crescut o rasă nouă - gigantul gri. Rasa a fost înregistrată oficial în 1952.

În 1972, din cauza unei mutații spontane a iepurilor gigantului gri, au apărut iepurii cu o nuanță aurie. Animalele neobișnuite s-au răspândit rapid printre crescătorii de iepuri amatori.

Descrierea și standardul rasei

Reprezentanții rasei Gigantului Gri au un schelet puternic, un cap masiv și o constituție puternică. Lungimea corpului 65 cm, pieptul 38 cm în circumferință, spatele drept, urechile sub forma unei litere V până la 15 cm lungime. Culoare Agouti (iepură gri). Mai puțin obișnuite sunt culorile gri închis, oțelul, maroniu. Culoarea blană alb-negru este foarte rară. Greutatea medie a iepurelui variază între 4,1 și 7,5 kg. Randament letal 55%.

O trăsătură distinctivă a rasei este bărbia dublă la iepuri. Mărturisește nutriția și creșterea corespunzătoare a animalului..

În funcție de cât cântărește gigantul, există 3 clase de iepuri:

 • elite (5,8 kg)-
 • primul (5,3 kg)-
 • al doilea (4,8 kg).

Caracteristicile și productivitatea rasei

Uriașul Grey Iepure este o rasă de piele de carne. Se diferențiază în rezistență la imunitate rece și puternică. Dimensiunea pielii după sacrificare este de 2,5 mii cm2 pentru femelă și 3 mii cm2 pentru bărbat. Calitatea blănii uriașului gri este considerată mediocră. Piei sunt utilizate pentru producerea de produse de blană ieftine.

Productivitatea cărnii este ridicată. Iepurii cresc repede cu o nutriție bună..

Cină în familie

Cină în familie

Tabelul aproximativ de creștere în greutate:

Vârstă

Greutate

La nastere

Până la 80 g

2 luni

1.5kg

3 luni

2,3-2,5 kg

4 luni

3,5 kg

5 luni

4-4,5 kg

Peste 80% din carcasă este carne, procentul de grăsime este minim. Reduce rata peste 60%.

Iepurașii sunt gata pentru naștere până la 7 luni. Durata nașterii este de 30-35 de zile. Femelele se disting prin fertilitate (8-14 iepuri) și producția mare de lapte (pe laptele mamei, iepurii cresc în greutate până la 2 kg). Iepurii Gigantului Gri au un instinct matern bine dezvoltat, inclusiv nu se lasă să mănânce propriile lor progenituri.

Întreținerea și reproducerea

celulele

Pentru a păstra iepurii Giganților gri, se folosesc cuști, a căror zonă depinde de sexul și vârsta animalului. Dimensiunile cuștii pentru bărbat sunt de 80 × 100 × 65 cm, pentru femela cu descendență - 100 × 150 × 65 cm. Iepurii sunt păstrați separat pentru a evita luptele și rănile. Iepurele cu urmași se păstrează până la 2 luni.

Conținut în cușcă

Conținut în cușcă

Fiecare cușcă are un bol pentru băut și o hrănitoare, pentru femeile însărcinate, este amenajată o casă-mamă (loc de livrare) de 35 × 60 × 40 cm, este atașată la cușca principală cu un iepure și are un capac deasupra pentru examinarea celor mici. Cele mai bune cuști pentru un gigant gri sunt cuștile din lemn cu podea solidă, deoarece pododermatita se poate dezvolta din plasă la animale.

Pardoseala din interior trebuie acoperită cu fân, rumeguș sau paie. Exteriorul este căptușit cu fier pentru a-l proteja de șobolani. Este mai bine să folosiți rumeguș ca așternut. Absorb mai bine umezeala, mirosurile neplăcute și sunt mai ușor de curățat. Litiera se schimbă pe măsură ce se murdărește.

Alimentatorul și băutorul se spală zilnic și se dezinfectează o dată pe săptămână. Cuștile sunt tratate cu dezinfectanți cel puțin de două ori pe an, precum și înainte de a se instala la animale noi. Dacă există o umiditate ridicată în camera în care se află celulele, atunci pentru a preveni apariția ciupercii, pereții și podeaua locuinței iepurelui sunt tratate cu var tăiat sau arse cu o pampa de lipit. De asemenea, potrivit pentru dezinfectare: lichior de cenușă, virocide, glutex, permanganat de potasiu, formalină, clor 10% și alte mijloace.

Giganții gri tolerează bine frigul, astfel încât cuștile pot fi plasate în exterior. Dar, nu într-un proiect, este, de asemenea, imposibil ca lumina directă a soarelui să cadă asupra lor. Unii crescători de iepuri păstrează iepurii în subsoluri, unde nu se tem nici de căldură, nici de înghețuri severe. Principalul lucru este că umezeala nu se acumulează în încăpere cu celulele..

Hrănire

Giganții cenușii sunt nepretențioși în alimentație, deci dieta este aproape tot ceea ce crește de pe pământ. Principalul lucru este să monitorizați cantitatea și calitatea furajelor. Excesul, precum și deficiența acestuia afectează grav starea sistemului digestiv al animalului și capacitatea sa de reproducere. Crescătorii experimentați recomandă realizarea unui program de hrănire pentru iepuri și respectarea acestuia. Meniul trebuie conceput astfel încât să fie variat și echilibrat..

Hrănire

Hrănire

Tipuri de furaje:

 • mâncare uscată (cereale mărunțite, amestecuri)-
 • legume și fructe proaspete-
 • blaturi de legume și tort-
 • iarbă proaspătă și uscată (pe timp de vară): plantă, lucernă, păpădie, trifoi, sâmburi și șorel-
 • fân (iarna).

În plus, dați:

 • aditivi (premixuri) sub formă de vitamine și minerale-
 • o bucată de cretă-
 • ace de pin sau molid (iarna).
 • produse lactate-
 • carne și oase și făină de pește.

Trecerea de la mâncarea de iarnă la cea de vară și invers este realizată fără probleme, în termen de 14 zile, produsele noi sunt introduse treptat în dietă.

Este strict interzisă hrănirea iepurilor:

 • risipa de alimente de la masă-
 • boabe mucegăite-
 • grâu-
 • iarbă proaspătă și umedă.

Este important să vă asigurați că apa dulce este întotdeauna disponibilă pentru iepuri. Deficiența sa amenință cu o încălcare a tractului gastro-intestinal și a sistemului urinar. În funcție de tipul de hrană, iepurele consumă 60-350 ml de apă pe zi, iepurii gravide - până la un litru, iar cei care alăptează - aproximativ 2 litri.

Tehnica de reproducere

Puteți întâmpla cu iepuri:

 • sănătos (fără probleme fiziologice)-
 • de dimensiuni mari-
 • nu mai mic de 6 luni și nu mai vechi de 10 (pentru prima dată)-
 • nu sunt strâns legate.
Aspect

Aspect

Împerecherea are loc pe teritoriul masculului. Pentru a face acest lucru, femela în timpul perioadei de vânătoare (iepurele mănâncă prost, cărăbuțe pe așternut) este așezată lângă iepure. Vânătoarea durează 6 zile la fiecare 2 săptămâni. După împerechere, femela este îndepărtată. Împerecherea de control se efectuează după 14 zile. Dacă femela nu ia contact și prezintă agresivitate, atunci este însărcinată. Puteți determina prezența sarcinii simțind burtica iepurelui în a 14-a zi după împerechere - în partea inferioară va exista un sigiliu în formă ovală.

Dacă o femelă nu își face cuib cu câteva zile înainte de naștere, atunci trebuie să dotați singură casa mamă. După naștere, trebuie să monitorizați urmașii. Este important ca iepurii să nu se târască departe de mama lor. Dacă se întâmplă acest lucru, puneți mănuși și împingeți copilul înapoi. Tinerii trebuie eliminați de la femelă, începând cu 2 luni.

Avantaje și dezavantaje ale raselor

Beneficii:

 • la traversarea acasă, se păstrează calitățile pozitive ale rasei-
 • iepurii cresc în greutate rapid-
 • carne gustoasă, dietetică-
 • fertilitatea și lactața iepurilor-
 • femelele nu mănâncă urmași-
 • nu pichet în furaj-
 • buna imunitate-
 • caracter calm-
 • o bună adaptare la condițiile climatice.
Familie

Familie

Dezavantaje:

 • voracitate-
 • blana de calitate mediocră-
 • procent mic de producție de carne după sacrificare-
 • după 7 luni se observă scăderea gustului cărnii.

Concluzie

Întrucât giganții gri se adaptează cu ușurință la condițiile de viață modeste, sunt excelente pentru reproducerea crescătorilor de iepuri hobby și micii fermieri..


Opinii: 122