» » Iepuri din rasa flandra (sau gigantul belgian)

Iepuri din rasa flandra (sau gigantul belgian)

Mulți consideră că acești iepuri sunt urâți din cauza feței lor urâte și a corpului absurd de mare. Există însă și cunoscători ai rasei Flandre. În ciuda dimensiunii lor impresionante și aspectului dur, sunt amabile și docile.

Aspect

Lungimea corpului acestei rase este 65 cm. Corpul însuși este alungit, curbat cu o cocoașă. Capul este mare, cu obrajii umflati, labe puternice. Pieptul este lat, până la 47 cm în circumferință.

Urechile sunt acoperite cu lână cu o turtă neagră, largă și foarte lungă (17 - 25 cm). Greutatea iepurelui ajunge 10 Kg. Se refera la rase de carne.

Paltonul este mătăsos, dens, gros. Înălțimea sa este medie (până la 3% cm).

Culoarea este variată: alb, negru, galben-gri, gri-fier, cangur.

Caracteristici de reproducere, îngrijire

Datorită dimensiunii lor uriașe, iepurii flandri au nevoie de cuști voluminoase imense, în special iepurii care alăptează cu pui. Cuștile trebuie curățate din când în când. Bolurile de băut trebuie să aibă în permanență apă proaspătă și curată. Cel mai adesea, sunt așezate în aer liber, dar uneori și în interior. În astfel de cazuri este necesar să se asigure furnizarea suficientă a luminii solare pentru celule, ventilație regulată. Piele mare necesită întreținere atentă.

Primăvara, înainte de apariția purtătorilor de țânțari de infecții, vaccinările se fac împotriva mixomatozei, pasteureliozei și febrei gimmoragice virale. Prima vaccinare de acest gen - la 1, 5 luni.

Iepurii sunt potriviți pentru reproducere la 8 luni. Aceasta este de două ori mai târzie decât alte rase. În plus, plus este că flăcările sunt foarte prolifice..

Caracteristici de alimentare

Giganții de carne sunt hrăniți de 2 ori pe zi. Hay este oferit la cerere. La fiecare mâncare se adaugă o mână de boabe. Iepurii adulți sunt fără pretenții în dieta lor. Mănâncă legume fierte, semințe, mâncare verde, făină de ovăz. Iepurii mici mănâncă fân uscat în primele luni de viață, apoi trec la mâncare pentru adulți.

Alimentarea iepurelui care alăptează este îmbunătățită. Ea primește 2 - 3 mână de cereale pe zi și o bezea umedă. Ciupercile constau dintr-un amestec de diferite legume, cereale, făină de floarea-soarelui cu sare adăugată.Aceasta hrănire este benefică, în primul rând, deoarece este mai puțin costisitoare. Și Flandre mănâncă mult. Și în al doilea rând, este convenabil să adăugați medicamente la bezea, dacă este necesar..

Avantaje și dezavantaje

Avantajele rasei Flandre:

  • Fertilitate ridicată și producție ridicată de lapte a femelei;
  • Nepretenție în nutriție;
  • Dă multă carne și piei mari.

Dezavantaje:

  • Piele de calitate scăzută;
  • Voracitate;
  • Patologia membrelor frecvente (curbură sau subdezvoltare).

Okrol

Cu o săptămână înainte de naștere, iepurele este mutat într-o cușcă separată. Încep să-l bage intens, amestecând suplimente minerale și proteice sau ulei de pește în furaje. În ajunul nașterii, iepurele scoate puful de la ea însăși, colectează fân și pregătește un cuib pentru iepuri. Mamele Flandre sunt foarte prolifice. Ele nasc 4 - 5 ori pe an. Un okrol aduce 6-9 iepuri tineri.

Ora nașterii puiului este noaptea, uneori dimineața devreme. Cu un curs de succes, nașterea durează 10-15 minute.

După naștere, iepurele trebuie să li se furnizeze suficientă apă pentru a-și putea reface puterea.

Îngrijirea iepurelui

Ca toți iepurii, bebelușii Flandra se nasc dezbrăcați, surzi și orbi. După o săptămână, încep să devină acoperite cu păr. O săptămână mai târziu, ochii se deschid, auzul le erupe. Îngrijirea bebelușului este aceeași ca și pentru alte rase.

În caz de probleme cu hrănirea (dacă, de exemplu, există fisuri la sfârcuri), iepurele, în suferință, poate refuza bebelușii. Dacă puii nu se încântă singuri, au burtele scufundate și scârțâie. În acest caz, fermierul trebuie să stabilească alăptarea. În primul rând, verificați dacă există fisuri pe sfârcuri. Fisurile sunt lubrifiate cu ulei vegetal sau de cătină. Masează sfarcurile, exprimă laptele, la început aplică iepurii pe sfârcurile mamei.

Dacă nu există astfel de probleme, iepurele hrănește bebelușii o dată sau de două ori pe zi, în principal noaptea..

Dacă nu se așteaptă o nouă împerechere, copiii rămân cu mama lor până la vârsta de 3 luni.

În cazurile în care iepurii nu pot fi hrăniți cu lapte de mamă, aceștia sunt hrăniți artificial. Se dau terci lichide de semolă, lapte praf diluat. Acești bebeluși sunt hrăniți o dată pe zi.. La vârsta de 3 luni când tinerii flăcăi devin adulți, sunt așezate în cuști separate. În acest caz, acestea sunt împărțite în funcție de sex. De asemenea, separați și indivizi mici mai puțin dezvoltați.

Iepurii sunt gata pentru împerechere doar după împlinirea a 9 luni.

Datorită dezvoltării lente a iepurilor și a vorațității rasei, aceștia sunt reticenți să crească în ferme, în special pentru vânzare.

În Europa de Vest, acești iepuri sunt adesea crescuți ca animale decorative. Trăiește în familii.


Opinii: 88