» » Realizarea unei forme pentru o cale de grădină cu propriile mâini

Realizarea unei forme pentru o cale de grădină cu propriile mâini

Formulare pentru turnarea căii trotuarePotecile din grădină, bine căptușite cu dale de pavaj făcute de casă, vor transforma o zonă suburbană modestă într-o reședință de suburbie respectabilă, vor deveni o sursă de mândrie pentru proprietar și admirație a vecinilor. Nu este dificil să le faci, principalul lucru este că există o formă pentru poteca de grădină. Îl puteți cumpăra în magazin sau îl puteți face singur.

Pro și contra produselor de casă

Avantajul produselor finite este că simplifică munca și economisește timp. Dar atunci va trebui să vă mulțumiți cu semifabricate standard, iar piesa este puțin probabil să fie numită exclusivă. Calitatea formularului rămâne discutabilă..

Când faceți o matriță cu propriile mâini, cele mai ispititoare perspective se deschid înaintea stăpânului pentru a arăta imaginația: puteți realiza o țiglă de orice configurație și să oferiți suprafeței sale orice textură. Adevărat, beneficiile economice nu sunt întotdeauna posibile. În special, realizarea unui stencil din silicon, care oferă oportunități maxime de experimentare, va necesita mult mai multe fonduri decât achiziționarea unui produs finit..

De aici concluzia: dacă obiectivul este să deschideți calea corect, fără bibelouri, puteți face fără a cumpăra un formular în magazin. Făcându-l singur merită doar atunci când originalitatea este în prim plan. Un formular auto-realizat pentru o cale de grădină cu propriile mâini poate fi realizat din următoarele materiale: lemn, metal, silicon și orice mijloace disponibile.

Bazele fabricării lemnului și metalului

Cum se prezintă o piesăCofrajul din lemn este cea mai ușoară și mai accesibilă opțiune, dar este potrivit numai pentru plăci cu o configurație simplă, cu margini netede. Pentru fabricare se folosesc benzi cu lățimea dorită, egală cu grosimea viitoarelor plăci sau a placajului laminat. Benzile sunt interconectate cu unghiile, este de dorit ca conexiunile să fie detașabile. Este convenabil să se facă plăci hexagonale folosind lemn.

Metalul oferă mai multe opțiuni pentru meșter. Dacă aveți o oală, un borcan de înghețată dreptunghiulară sau un alt recipient metalic cu diametrul necesar, tăind partea inferioară a acesteia, puteți face un cadru pentru fundul plăcilor rotunde (dreptunghiulare) cu cel puțin timp. Puteți, lucrând cu un ciocan, să-i dați o formă diferită..

Având mai multe goluri dreptunghiulare din metal moale, un ciocan, o nicovală cu o gaură în mijloc și o mașină de sudare, puteți crea produse de configurare mai complexă. De exemplu, pentru a da pieselor metalice un arc, trebuie să le așezi în centrul nicovalei și să le lovești de mai multe ori cu un ciocan. Apoi piesele de lucru sunt sudate împreună, creând o singură structură.

O modalitate simplă de a construi un sistem de drenaj la o cabană de vară

Dezavantajul produselor din lemn și metal este dificultatea realizării mai multor copii absolut identice, care sunt necesare pentru a accelera procesul de turnare. Micile diferențe de configurare, dimensiune și grosime a plăcilor duc la deteriorarea calității acoperirii plăcilor.

Realizarea unei matrițe din silicon

Aceasta este cea mai dificilă opțiune, dar din moment ce siliconul este capabil să ia orice formă, permite maestrului să realizeze o țiglă unică. În acest caz, puteți crea cât mai multe probe de formă doriți și a face ca suprafața viitoarei plăci să aibă textura dorită.

Dar nu trebuie să uităm de dezavantajele unei astfel de soluții:

 1. Forma căilor trotuarelorCost ridicat. Veți avea nevoie de silicon cu două componente, al cărui preț variază în funcție de calitatea de la 850 r. per kg până la 1200 ruble. timp de 150 g.
 2. O durată scurtă de viață și, în consecință, nevoia de a crea mai multe copii identice simultan. Vă rugăm să rețineți că o matriță din silicon este suficientă pentru turnarea a maximum 30 de plăci..
 3. Elasticitatea pereților și posibilitatea denaturării structurii.

Dacă deficiențele nu sunt înfricoșătoare, puteți începe să faceți.

Stenile trotuarelor

În plus față de silicon, ar trebui să pregătiți un cadru de cofraj și o matrice care să dubleze forma viitoarei plăci, care este necesară astfel încât, după turnarea siliconului lichid în cofraj, să se obțină o cavitate de volum și configurație corespunzătoare..

Pentru cadru, puteți lua o cutie cu dimensiunea dorită sau o puteți face dintr-o placă subțire. Principalul lucru: toate piesele trebuie să fie strâns conectate, astfel încât siliconul să nu se scurgă. Atunci când alegeți dimensiunea cadrului, trebuie avut în vedere faptul că pereții săi au o grosime. Înălțimea pereților cadrului trebuie să fie mai mare decât înălțimea matricei.

Matricea poate fi realizată din lemn sau puteți lua o piatră gata pregătită pentru dimensiunea și textura suprafeței. Este important să se țină cont de faptul că matricea trebuie să se încadreze în cadru, iar între ea și pereții cadrului este necesar un decalaj de lățime suficientă, astfel încât stratul de silicon să nu fie prea subțire.

Lucrarea este realizată în următoarea secvență:

 1. Cum se așează dale pentru pavajPereții cadrului și matricei sunt unsă, altfel siliconul se va lipi de ele și va fi imposibil să îndepărtați matrița.
 2. Matricea este plasată în interiorul cadrului strict în mijloc, fără distorsiuni, iar întreaga structură este instalată pe o suprafață orizontală netedă.
 3. Conform instrucțiunilor, o compoziție este preparată din silicon, catalizator și întăritor.
 4. Siliconul preparat este turnat în cadru astfel încât să acopere complet matricea. Turnarea se efectuează în porții mici, treptat, cu întreruperi scurte - în acest fel puteți minimiza probabilitatea unor cavități în masa siliconică.
 5. Suprafața superioară a masei este nivelată cu o spatulă unsă. Este necesar să încercați să o faceți cât mai mult posibil: calitatea viitoarei plăci depinde de ea.
 6. Forma turnată este lăsată o zi la temperatura camerei pentru întărire, după care este scoasă din cadru.

Ultimul pas este examinarea cu atenție a suprafeței interioare a matriței. Dacă se constată nereguli, acestea sunt tăiate cu un aparat de ras și netezite cu șmirghel..

Utilizarea materialelor de resturi

Dacă nu doriți să vă creați propriul formular pentru căile din grădină, puteți, conectând propria imaginație, să folosiți orice mijloc disponibil pentru turnarea plăcilor.

Întruparea ideii de proiectare a peisajului pe un lot de 10 acri

Se folosesc următoarele:

 • recipiente de plastic pentru alimente;
 • produse de copt din silicon și metal;
 • pentru plăci cu volume mici, chiar și plăcuțele de nisip pentru copii sunt potrivite.

Folosiți orice recipient cu o dimensiune adecvată care poate reține amestecul și nu se deformează de umiditate.

Există însă câteva lucruri de luat în considerare:

 1. Cum se folosește o matriță pentru turnarea betonuluiEste necesar să se asigure că există un număr suficient de forme, având în vedere că astfel de produse nu diferă ca rezistență.
 2. Placile ar trebui să se potrivească suficient de strâns între ele, lacunele mari sunt inacceptabile - nu uitați de acest lucru atunci când alegeți o formă.
 3. Nu folosiți containere ale căror pereți sunt prea subțiri și se pot îndoi sub greutatea amestecului și forme din materiale care se tem de umiditate. Cu cât este mai mare dimensiunea plăcii, cu atât este mai important să îndeplinești aceste cerințe..

Cum să decorați o suprafață de țiglă

Placa va părea mai originală dacă suprafața sa are vreun model. Tehnica aplicării sale depinde în mare măsură de metoda aleasă de așezare a plăcilor..

Există două opțiuni:

 1. Turnarea în loc. Formularul sub formă de cadru al configurației dorite este instalat direct pe suprafața pregătită (nivelată, acoperită cu piatră zdrobită și ramă) și completată cu amestecul pregătit.
 2. Turnarea urmată de așezare. Matrița este așezată pe o suprafață plană acoperită cu polietilenă și umplută cu mortar de ciment.

Caracteristici ale creării unei căi trotuare

În primul caz, trebuie să decorați suprafața superioară a plăcii, în al doilea - partea inferioară sau superioară, în funcție de dorința maestrului.

Pentru a crea un relief pe suprafața superioară a plăcii, este necesar să așteptați până când amestecul se întărește puțin, își pierde fluiditatea, dar încă nu s-a întărit complet. Se folosesc pietre pre-preparate, care sunt presate în soluție. În loc de pietre, puteți folosi cioburi de plăci ceramice, veselă veche, bucăți de sticlă multicolore.

Figurine de grădină: cum să alegi figurine decorative pentru o reședință de vară

O altă opțiune este crearea unei impresii pe o suprafață care nu și-a pierdut încă plasticitatea..

Puteți folosi orice ca stencil:

 1. Cum se alege forma pentru calea trotuaruluiMatricele de silicon create în avans prin metoda descrisă mai sus. Orice obiect este luat ca o probă, de exemplu, o frunză de castan.
 2. Covoare de baie cu model.
 3. Gratare metalice ondulate.
 4. Brațe și picioare proprii. Nu uitați să le lubrifiați în prealabil (și orice alte stencil) cu ulei lichid, astfel încât soluția să nu rămână pe piele și imprimarea să fie limpede.
 5. Orice obiect capabil să lase o impresie distinctă pe suprafața unei plăci incomplet vindecate.

Dezavantajul acestei metode este că este aproape imposibil de corectat greșeala..

Pentru a crea un model pe suprafața inferioară a unei plăci, se utilizează de obicei o formă cu un fund care are un relief corespunzător..

Puteți merge pe invers și vă puteți decora plăcile cu mozaicuri. Pentru a face acest lucru, mai întâi, piesele multicolore de ceramică sunt lipite pe hârtie sau pe bandă de construcție, cu partea lucioasă în jos. Apoi, hârtia este plasată într-o matriță și umplută cu mortar. După ce țigla este complet gata, este îndepărtată de matriță, iar hârtia sau banda este îndepărtată.

Atunci când alegeți un material pentru crearea unui model de mozaic, trebuie avut în vedere faptul că unele dintre ele pot aluneca atunci când sunt ude!

Umpleți sfaturi

Este păcat dacă lucrările la realizarea unei matrițe pentru țiglă de grădină se dovedesc a fi degeaba datorită faptului că umplerea a fost făcută incorect.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să vă amintiți câteva dintre nuanțele acestei lucrări:

 1. Cum se face un mix de ghiveceDacă matrița trebuie utilizată pentru turnarea plăcilor în loc, trebuie să aveți grijă pentru a fi ușor de îndepărtat atunci când cimentul s-a întărit prin furnizarea de mânere. În același scop, este indicat ca marginile formei să fie ușor teșite spre partea superioară. La realizarea plăcilor cu instalarea ulterioară, marginile sunt făcute drept.
 2. Tigla la fața locului poate fi utilizată numai pentru cărări. Deoarece este imposibil de compactat corect amestecul, bule de aer rămân în el și cavitățile rezultate reduc rezistența produsului.
 3. Pentru a economisi mortarul și a conferi gresiei o rezistență mai mare, pietrele de dimensiunea necesară sunt plasate în interiorul matriței înainte de turnare.
 4. Forma este unsă prin prelucrarea sau uleiul de mașină.
Dendroplan al site-ului și regulile de pregătire a acestuia

La producerea plăcilor și a așezării ulterioare, matrița este așezată pe o suprafață netedă acoperită cu polietilenă. Marginile de mucegai și filmul PET sunt uleiate.

Dacă tigla este folosită pentru amenajarea unei parcări sau este mare, este necesară o armare, adică o grătară metalică este plasată în interiorul matriței.

Pentru a economisi bani, formularul este completat parțial cu ecranele din granit, iar turnarea se efectuează cu compactare ulterioară (pentru aceasta, este recomandat să efectuați toate lucrările pe o masă vibrantă). După întărire, țiglă este îndepărtată de matriță și uscată în 3 săptămâni.

Pentru a nu greși, se recomandă să vă amintiți câteva reguli:

 1. Materiale și instrumenteCompoziția amestecului pentru turnare: pentru 10 litri de apă - ciment (grad M500) 1 parte, cernere cu nisip și granit - 3 părți. Nu folosiți ciment de proastă calitate: produsul finit va fi fragil.
 2. Nu este nevoie să vă grăbiți pentru a îndepărta gresia finisată: trebuie să fie în formă cel puțin două zile, altfel vor apărea cipuri pe marginile sale. Cu cât este mai mare dimensiunea plăcii, cu atât această perioadă este mai lungă..
 3. Placile pe care tocmai le-ai îndepărtat nu trebuie să fie stivuite una peste alta, deoarece acestea se pot crăpa. Mai bine să le pui pe fund.
 4. Nu se recomandă repoziționarea plăcilor până când acestea nu au dobândit o rezistență suficientă, adică în 3-4 zile.
 5. Este important să ne amintim: cu cât mărimea produselor este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea căsătoriei. Pe de altă parte, eșantioanele mici vor necesita prea mult timp pentru a face și instala. Prin urmare, este mai bine să alegeți dimensiunea optimă: se crede că acesta este un produs cu o lungime laterală de 30 cm. Nu este recomandat să faceți faianța mai subțire de 4 cm.

Este mai bine să aruncați un prototip înainte de a începe lucrul. Acest lucru va face posibilă identificarea defectelor formei fabricate și câștigarea unei anumite experiențe în turnare, care va veni cu siguranță la îndemână în viitor..


Opinii: 68