» » Indicatori și randamente medii de usturoi

Indicatori și randamente medii de usturoi

Randamentul de usturoiUsturoiul este una dintre cele mai răspândite culturi de legume din lume, este sănătos, gustos și ajută să ofere mâncărurilor un gust complet neobișnuit. În plus, planta este nepretențioasă pentru a crește, deși este necesară cunoașterea anumitor secrete care vor contribui la creșterea randamentelor. De aceea, această legumă nu este doar un oaspete de onoare în orice grădină, ci este cultivată și spre vânzare, devenind o sursă suplimentară de venit. Cu toate acestea, este foarte important să cunoaștem randamentul usturoiului, precum și metodele de creștere a acestuia, acest lucru va ajuta să nu fiți dezamăgiți în toamna la recoltare.

Esența termenului

Usturoiul este cultivat aproape peste tot în lume, deoarece această legumă ajută la îmbunătățirea calității multor preparate. Poate fi consumată în stare proaspătă, deși nu tuturor le place să o facă din cauza mirosului specific, murat, tocană, se adaugă la supe, salate, prăjeli, chiar sare. De aceea, mulți ar dori să știe cât de mult poate fi recoltat usturoi dintr-o sută, adică care este randamentul unei legume.

Acest termen provine din agronomie și înseamnă cantitatea de recoltă (cel mai adesea în kilograme) pe unitatea de suprafață. Pentru grădinari și fermieri, acest indicator este foarte important, deoarece cu cât recolta este mai bogată până la urmă, cu atât mai multe legume pot fi stocate pe timp de iarnă pentru nevoile familiei, fie pot vinde și primi beneficii..

Soiurile de usturoi sunt de obicei împărțite în 2 grupe:

 • Soiuri de usturoiCulturile de iarnă - plantate toamna, cresc sub o capacă de zăpadă pe tot parcursul iernii, deoarece astfel de soiuri tolerează bine înghețul. Cuișoarele sunt ascuțite, parfumate, dar pot fi păstrate nu mai mult de 3-4 luni, de aceea sunt utilizate cel mai adesea pentru conserve. Sunt utilizate cel mai adesea la scară industrială, deoarece au un randament mare la hectar - până la 12 tone, în funcție de soiul specific, despre care vom discuta mai jos..
 • Primăvara - anuală, plantată primăvara, ca urmare, acestea dau capete de dimensiuni mici, a căror perioadă de valabilitate este de aproximativ un an.

În plus, usturoiul poate fi clasificat în ardere și în care nu se ard. Primele au dimensiuni impresionante, capul este de până la 50 de grame, dar numărul cuișoarelor este nesemnificativ - de la 4 la 10 bucăți. Soiurile care nu trag, au capete mici, fiecare având până la 30 de cuișoare.

Norme și cifre

Rata de însămânțare a usturoiului la un hectar nu este constantă și depinde de o serie de factori, în primul rând de soiul, masa cuișoarelor utilizate, schema.

Cele mai bune soiuri de roșii și alte roșii

Prin urmare, experții recomandă utilizarea acestui calcul: numărul de dinți se înmulțește cu greutatea medie (cel mai adesea este egal cu 5 g). De exemplu, dacă se plantează 350 de mii de bucăți pe 1 hectar, iar greutatea medie a fiecărui cui este de 4-5 g, atunci greutatea totală pentru însămânțare este de 1400-1750 kg / ha.

Indicatorul de randament depinde direct de soi. Aici sunt cateva exemple:

 • Usturoiul „Lyubasha”, o varietate bună obținută prin eforturile crescătorilor ucraineni, dă până la 30-35 tone la hectar sau până la 350 kg la o sută de metri pătrați. Aceasta este o cifră destul de mare..
 • „Benefis” a ajuns din România și se simte destul de bine în Rusia datorită rezistenței sale bune la îngheț. Indicatori - 35-45 tone la hectar, sau până la 400 kg la o sută de metri pătrați.
 • „Spa-uri” este un soi productiv, indicatorul este de până la 20 de tone la hectar sau 200 kg la o sută de metri pătrați. În plus, acest usturoi este foarte rezistent la bolile Fusarium și nematode..
 • „Alb ucrainean”, „violet ucrainean” - valoarea medie - de la 16 la 20 tone la hectar, 160-175 kg la o sută de metri pătrați.

Cu toate acestea, acești indicatori de randament se referă în principal la solul fertil, bogat în nutrienți. Dacă usturoiul este cultivat pe soluri rare, astfel de rezultate nu vor fi obținute; pentru calcul, cifra trebuie redusă cu 15-20% (în funcție de compoziția solului).

Indicatori pentru Rusia și Ucraina

În general, vom vorbi despre cifre medii, deoarece o caracteristică mai detaliată poate fi obținută în funcție de regiune, condițiile climatice și chiar un an specific. Deci, producția de usturoi la hectar în Rusia poate ajunge la 5-45 tone la hectar, sau aproximativ 50-350 kg la o sută de metri pătrați. Numărul este influențat și de soi. În plus, ar trebui să ținem cont de compoziția solului și fertilitatea, de regulile de rotație a culturilor. Deci, randamentul va scădea semnificativ dacă plantezi usturoi după cartofi, ceapă, usturoi.. Cu toate acestea, rata poate fi crescută dacă sunt făcute următoarele predecesoare plante:

 • Cum se crește recolta de usturoiOvăz;
 • castraveţi;
 • Dovlecel;
 • Tomate;
 • dovleci;
 • Vânătă.
Cartof dulce: numele și îngrijirea legumelor

Acest lucru va ajuta la creșterea productivității plantelor..

Producția de usturoi la hectar în Ucraina este aproximativ aceeași ca în Rusia, cifra medie este de la 5-10 tone la hectar la 30-35, în funcție de soi. Informații mai exacte vor depinde de regiune și de condițiile de creștere. Printre soiurile cele mai de succes pentru plantare se numără „Lyubasha”, „Petrovsky”, iar primul este considerat cel mai profitabil.

Pentru a îmbunătăți productivitatea unei legume, locuitorii Ucrainei pot fertiliza solul (aproximativ 40 de tone de compost sau humus și 5 tone de pansamente minerale vor fi necesare pe hectar). În plus, este extrem de important să nu plantăm usturoi în aceeași zonă mai mult de o dată la trei ani..

Cum să crești randamentele

Fiecare proprietar de terenuri sau întreprinzător agricol visează să crească productivitatea paturilor sau a suprafețelor lor pentru a obține și mai multe produse de calitate și, în consecință, profit. Există o serie de moduri de a face acest lucru. Grădinarii cu experiență știu cât de mult poate fi colectat usturoi de la 1 țesătură, depinde direct de soi, deci acest indicator trebuie.

Recoltarea usturoiului

Pe lângă beneficiile sale evidente, usturoiul este un adevărat ajutor pentru proprietarul său, deoarece aroma specifică respinge dăunătorii. Prin urmare, planta poate fi cultivată alături de tufișuri de căpșuni sau căpșuni, va deveni o prevenire puternică a apariției căpușelor și a melcilor, a lingurilor. Mai mult, conformitatea

Factorii importanți

Există mai multe circumstanțe de care depinde direct randamentul unei legume utile. În primul rând, aceasta este calitatea solului, plantarea usturoiului trebuie efectuată exclusiv în solul nutritiv, de aceea se recomandă adăugarea făinii de oase pe sol înainte de plantare, această substanță va satura solul cu azot, precum și gunoiul de grajd, care trebuie putrezit. În general, planta preferă solurile moale cu aciditate neutră sau scăzută..

Pomul de tomate: se dezvoltă pe câmp deschis și în sere

Factorii includ, de asemenea:

 • Fertilizare competentăFertilizare la timp și competentă. Pentru a crește fertilitatea, cenușa, humus trebuie introdus (pentru fiecare pătrat m. - 200 de grame din primul și 5 kg din cel de-al doilea). Primăvara, plantările sunt fertilizate cu complexe de azot, în toamnă - cu complexe de potasiu-fosfor. Vara, în perioada de creștere activă, tunderea cu mulleină diluată sau excremente de păsări va fi deosebit de utilă (proporții 1:10 și, respectiv, 1:15).
 • Selectarea soiului care se potrivește cel mai bine condițiilor climatice ale unei anumite regiuni. Culturile de iarnă sunt considerate a fi mai productive decât culturile de primăvară. Experții experimentați recomandă verificarea soiurilor astfel: plantați câțiva cuișori ca experiment și observă dacă au dat o recoltă bună, atunci soiul pentru această regiune este potrivit și poate fi cultivat la scară mai mare.
 • Potrivirea corectă și organizarea competentă a îngrijirii. Adesea nu este necesar să slăbiți solul, dar udarea trebuie făcută cât de des este necesar pentru plantări.
 • Respectarea principiilor de rotație a culturilor.

Toate acestea vor ajuta la creșterea randamentului culturilor. La fel de important este să începeți recoltarea la timp, așa că este mai bine să faceți acest lucru într-un moment în care tulpinile se îngălbenesc și încep să se spargă. De asemenea, vă puteți concentra asupra perioadei de apariție a primelor lăstari - după ce se numără 100 de zile, recolta trebuie să fie recoltată.

Metode de creștere a productivității

Pentru a crește mult usturoi pe site, ar trebui să utilizați trucuri și tehnici speciale care vizează creșterea indicatorului de randament. În primul rând, creează condiții optime pentru plante, asigură-le o îngrijire bună în timpul sezonului..

Regulile și caracteristicile plantării cepei înainte de iarnă în căsuțele de vară

Înainte de plantare, dinții trebuie tratați cu fungicide, care pot evita infecțiile cu boli fungice și virale. În plus, este important să alegeți „vecinii” potriviți. Cele bune sunt:

 • Salată.
 • Morcov.
 • Verdele (marar, patrunjel).
 • Căpșune sălbatic-căpșuni.

Plantarea usturoiului

Care „vecin” să preferă, fiecare decide pentru sine. Cu toate acestea, plantarea usturoiului este puternic descurajată lângă roșii, castraveți, ceapă, leguminoase, ceea ce va face solul sărac și îl va priva de mulți nutrienți. Vecinii nu trebuie confundați cu predecesorii menționați mai sus..

De asemenea, este necesar să urmați recomandări simple precum udarea plantelor și combaterea buruienilor în timp, îndepărtarea săgeților din soiurile de tragere. Toate acestea sunt necesare pentru a obține rezultatul dorit. În general, nu este dificil să obții randamente bune, principalul lucru este să acorzi atenție la toate aceste puncte și să adopți o abordare serioasă la alegerea soiului și a rotației culturilor..


Opinii: 71