» » Cum să faci un leagăn singur acasă

Cum să faci un leagăn singur acasă

Nu este dificil pentru aproape fiecare grădinar să facă un leagăn cu propriile mâini. Principalul lucru este să urmați ordinea acțiunilor în timpul construcției, să alegeți locul potrivit pe șantier și structură. Pot fi realizate din diferite materiale. Unele articole sunt puse doar pentru vară pentru a se adăposti de soare la căldură. Alții sunt capabili să stea toată iarna și să nu fie deteriorați. Alegerea este în funcție de proprietar și bugetul său. Cele mai populare opțiuni sunt panourile, hamacurile și băncile..

Caracteristici de instalare a unui leagăn

Confortul și confortul în țară constă în multe lucruri mici pe care le puteți crea cu propriile mâini. Una dintre completările plăcute și elegante ale complotului personal poate fi un leagăn realizat de sine, care nu numai că va încânta copiii, dar va servi și ca un loc confortabil și neobișnuit de relaxare pentru oricare dintre membrii familiei..

Pentru ca swingul să devină un divertisment popular, trebuie să îl instalați corect. Se recomandă să luați în considerare următorii parametri:

 • Siguranță. Orice structură trebuie să fie inofensivă. Trebuie să fie amplasat pe o zonă plană, departe de corpurile de apă, de pantele abrupte și de clădiri. Nu ar trebui să o puneți în zonele joase, deoarece apa de ploaie se poate acumula în canelura călcată sub leagăn și poate exista o baltă. Elementele de fixare și toate piesele sunt de preferință realizate dintr-un material rezistent și durabil..
 • Comoditatea locației. Structurile suspendate trebuie instalate astfel încât să fie găsite în imediata apropiere a locului de odihnă, dar să nu blocheze trecerea, chiar și atunci când sunt folosite. Ar trebui să existe suficient spațiu liber în jurul băncii basculante, astfel încât, chiar și cu o balansare puternică, persoana să nu atingă copacii și structurile din jur.
 • Ușor de instalat. Structurile de căsuță de vară sunt îndepărtate la sfârșitul sezonului, astfel încât să nu se deterioreze de înghețul și umiditatea de iarnă, de aceea sunt făcute mobile.

Materiale pentru confecționare

Structurile suspendate din țară pot fi construite dintr-o mare varietate de fabrici. Cele mai populare sunt lemnul, metalul, plasticul și vița de vie. Uneori folosesc țesături și frânghii, anvelope vechi, elemente ale mobilierului inutil și alte țesături improvizate.

Când se ia în considerare materialul pentru un leagăn în țară, este necesar să se țină seama de stilul general al zonei de recreere. Dacă masa, băncile și alte obiecte sunt realizate din material natural, atunci este mai bine să construiți structuri suspendate din lemn sau viță de vie. Dacă zona de recreere este într-un stil modern, ar trebui să se folosească rame metalice cu materiale strălucitoare la modă..

Soiuri de modele

Forma și locația depind de imaginația proprietarului și de capacitățile sale tehnice. Pe lângă opțiunile standard, desenele sunt împărțite în mai multe tipuri:

 • Bănci. Sunt structuri suspendate cu o bază lungă rigidă pe care pot fi adăpostite mai multe persoane simultan.
 • Catarame. Cea mai simplă vedere, care folosește o singură funie și un scaun mic. Astfel de leagăne nu au spatele și sunt de cele mai multe ori suspendate dintr-un copac..
 • Modele de divertisment pentru copii. Părinții îngrijitori construiesc adesea un întreg complex de joacă pentru copiii lor, care include un leagăn fix, tobogan, scară, casetă de nisip.
 • Hamace. Pot fi create de femeile cu ac folosindu-se de abilitățile lor de cusut și tricotat folosind tehnica macrame. Leagănul este suspendat pe frânghii puternice de pe ramurile copacilor.
 • Coconi. Arată foarte elegant, confortabil și sunt complet închise pe trei părți. Nu este ușor să construiești așa ceva, dar, dacă se dorește și cu disponibilitatea capacităților tehnice, proprietarii pricepuți sunt destul de capabili.

Prin design, leagănul este împărțit în mai multe tipuri. Cele mai simple sunt suspendate din copaci cu funii sau lanțuri. Cele mai complexe sunt instalate pe o formație special făcută. Bazele pot avea o configurație de colibă, o figură în formă de U, atașamente pe un picior (ca într-un leagăn de cocon) și alte opțiuni. Principalul lucru este că sunt stabile și nu cad chiar și cu balansarea puternică. Multe persoane instalează un baldachin peste scaune pentru a se proteja de soare și de precipitațiile ușoare..

Produse simple de bricolaj

Cel mai simplu și ieftin mod de a construi dispozitive cu suspendare pe un singur loc în țară. Nu au nevoie de o mulțime de materiale și structuri speciale de sprijin, doar o frânghie puternică și o țesătură pentru scaun sunt suficiente. Frânghia trebuie să fie aleasă de grosime și rezistență bună, cu un diametru de cel puțin 24 mm. Nu folosiți funii vechi găsite la mansardă. Ele pot fi putrede și rupe rapid, ceea ce duce la vătămare. Dobândește un fir puternic de nailon care este, de asemenea, cel mai puțin dăunător pentru scoarța copacului.

Dar este nedorit să folosești lanțuri, deoarece acestea vor strica foarte repede ramurile vii și pot duce la moartea întregului copac. Dacă alegerea se oprește în continuare pe lanțurile metalice, trebuie să puneți bucăți de cauciuc din anvelope vechi sau alt material adecvat în locurile de contact cu ramurile lor.

Când folosiți lanțuri, este recomandabil să vă asigurați siguranța în locul în care persoana va fi ținută cu mâinile sale. Acest lucru este deosebit de important pentru familiile cu copii, deoarece bebelușul poate lipi, din neatenție, un deget între legături și poate fi grav rănit. Protecțiile de mână pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale, cum ar fi cauciucul din tuburi de biciclete sau frânghii înfășurate în jurul unui lanț.

Selecția și organizarea muncii

Mai întâi trebuie să alegeți materialul pentru scaun. Ca atare, orice tablă de lemn, o ușă solidă de la o noptieră veche sau un loc moale de pe un scaun, potrivirea diferitelor materiale de construcție. Puteți utiliza un pat inedit sau o săniuță. Principalul lucru este că baza este suficient de fiabilă pentru a rezista la greutatea unui bărbat adult.

Măsurarea înălțimii Leagănul trebuie poziționat astfel încât picioarele persoanei să atingă solul și să poată fi urcat cu ușurință pe el. Dacă structura este destinată numai copiilor, trebuie luată în considerare înălțimea lor.

Instalarea este suficient de simplă. Este necesar să prindeți ramura cu o buclă de frânghie și să legați un nod puternic. Forați găurile în scaun, întindeți o frânghie prin ele și legați-le. Dacă doriți, se poate face un spătar între cablurile din spate de pe o placă mică sau alt material.

Avantajele acestui produs sunt că se face literalmente în câteva ore și nu necesită investiții financiare mari. În plus, astfel de structuri sunt mobile, sunt ușor de mutat în orice punct din grădină..

Hamac batant

O structură mică în care te poți agăța în timp ce stai, va atrage atât adulții, cât și copiii. Este ușor de făcut, arată elegant și evocă gânduri de odihnă și relaxare la umbra unui copac într-o zi plăcută de vară. Acest leagăn este confecționat dintr-o țesătură durabilă și este, de asemenea, atașat la bază cu ajutorul unor funii..

Ceea ce este necesar pentru fabricație?

 • O bucată de pânză robustă. Puteți utiliza panza, țesături de perdea sau bumbac gros. Este mai bine să luați material natural, astfel încât a fost plăcut să se leagănească într-un scaun agățat.
 • Funii. Pentru hamac, se folosesc fire sintetice de nylon sau nylon, care nu sunt afectate de umiditate și nu se prăbușesc în soarele înfiorător.
 • Scândură. Puteți utiliza orice bucăți de lemn prelucrate, bambus, care este rezistent și ușor și are un aspect interesant.
 • Carabinier sau inel metalic pentru fixare.

Ar trebui să existe fire și ace, foarfece, un burghiu pentru lemn, corespunzător diametrului frânghiilor.

Etapele creării unui scaun cu hamac agățat

Mai întâi trebuie să organizați modelul. Dimensiunea optimă a leagănului pentru un copil sau adult mic este de 90x60 cm. Tăiați forma cu foarfece ascuțite și prelucrați marginile. Puteți face un hamac dublu așezând în interior un strat de cauciuc spumant subțire. Acest design va fi moale și își va păstra forma. După coasere, marginile pânzei sunt pliate cu 2 cm și întărite din nou. Aceasta se face astfel încât să fie mai durabile și să reziste la sarcină..

În continuare, trebuie să fixați funia pe pânză. Două capete opuse sunt îndoite 5 iute interesante pentru a forma o buclă în care funia este filetată. Cusăturile ar trebui să fie foarte puternice, duble sau chiar triple, acordând o atenție deosebită marginilor produsului.

O scândură robustă de lemn este introdusă la jumătatea distanței dintre suportul de sus și scaun. Acest lucru se face astfel încât scaunul să nu se miște în timpul funcționării. În interiorul unei astfel de zone de ședere improvizate, puteți așeza o pernă plată care va crea confort și va susține forma leagănului..

Hamacul este folosit nu numai în țară. Iarna, este așezat într-un apartament, fixat de un cârlig la tavan..

Scaun agățat din cerc de gimnastică

O altă opțiune interesantă și ușor de utilizat este un fotoliu rotund, al cărui cadru este un hula-hoop obișnuit. Acest design arată foarte interesant și este utilizat atât în ​​aer liber, cât și în interiorul casei..

Se face după cum urmează. Din țesătură densă sunt tăiate două cercuri cu diametrul de 120 cm, iar la margini se fac 4 tăieturi simetrice, unde se va lega funia. Zonele între care este necesar să se așeze un iernar sintetic subțire sunt fixate împreună. Cerceiul trebuie marcat pe loc înainte de a începe asamblarea, astfel încât să fie în interior.

Prin fante, sunt închise curele din țesătură largă, care sunt fixate cu catarame simple. Puteți lega leagănul de o ramură de copac atât cu un nod cât și cu o frânghie, dar curelele sunt mai bune, deoarece acestea reglează unghiul scaunului.

Structuri din țară din metal

Astfel de structuri sunt mai puternice și mai durabile decât leagănele simple de țesătură și frânghie, dar sunt necesare mai multe eforturi și costuri financiare pentru a le crea. Acestea vin într-o mare varietate de dimensiuni și forme. Acestea au la bază o țeavă sau un pătrat și orice material este utilizat pentru spate și spațiu, inclusiv lemn, crenguțe de fier și elemente forjate. Atașează scaunul de bază cu lanțuri sau cu o bară metalică.

Ce este necesar în timpul construcției:

 • Mașină de sudat și electrozi.
 • Fișier sau șmirghel.
 • Elementele de fixare (șuruburi, piulițe).
 • Colț metalic.
 • Masina de tocat si taiat rotile.

Trebuie să vă gândiți la beton, care este turnat sub baza structurii. Pentru a obține soluția pentru următoarea etapă, veți avea nevoie de un recipient, apă, o lopată, piatră zdrobită și nisip.

Proces de fabricație

Pentru un leagăn cu bază în formă de L, este utilizat un tub de profil. Acest material se caracterizează printr-o rezistență suficientă și o greutate relativ mică în comparație cu toate produsele metalice. Pentru muncă, puteți utiliza desene gata, pe care se calculează raportul cel mai de succes dintre toate elementele care asigură stabilitatea și fiabilitatea.

Modelele standard au dimensiuni:

 • Înălțime totală - 2100 cm, leagăn - 1400 cm.
 • Lățime - 1400 cm.
 • Distanța dintre suporturi - 1100 cm.

Acești parametri sunt opționali, dar, așa cum arată practica, oferă cea mai bună siguranță și confort..

Un astfel de leagăn poate fi făcut staționar sau portabil. Dacă este planificată prima opțiune, conductele laterale sunt tăiate cu un metru mai mult, adâncite în pământ și turnate cu beton. Dacă structura este mobilă, părțile sale laterale sunt conectate cu un jumper suplimentar, astfel încât în ​​locul literei L, se obține un triunghi. Astfel de structuri sunt fixate cu paranteze metalice care sunt ciocanite în pământ..

Etapele creației

Țevi de tăiere. Cu ajutorul unui polizor, este necesar să tocați elementul selectat în numărul necesar de bucăți. În conformitate cu desenul, se obțin 4 laterale, 4 la bază și o traversă. Total 9 bucăți. Toate piesele trebuie îmbinate în perechi cu o mașină de sudat. Acest moment trebuie să treacă la un unghi de 45 °. Baza este sudată în perechi la 90 °.

Bara transversală superioară ar trebui să se întindă plat la îmbinările structurii, pentru care vârfurile îmbinării sunt ușor decupate, făcând o mică „platformă” pe care va fi amplasată axa. Bara este fixată cu atenție prin sudare. După încheierea lucrării, toate elementele sunt curățate cu sâmburi, pentru a nu permite apăsările, sloshes-urile, slos-urile necesare.

Construcția scaunelor. Scaunul leagăn este confecționat dintr-o mare varietate de materiale. Cel mai adesea este un copac plăcut la atingere și are un aspect atractiv. Cea mai simplă opțiune este un scaun format din bare de lemn, care sunt bolțite pe un colț de metal. Pentru a face acest lucru, acestea trebuie tăiate în patru bucăți și sudate sub formă de pătrat sau dreptunghi..

Găurile sunt găurite în două părți opuse în funcție de numărul șinelor din lemn. Barele cu lungimea necesară sunt prelucrate și acoperite cu impregnare pentru a preveni putrezirea lemnului. Un orificiu este găurit în fiecare pentru a se potrivi cu orificiile din bază. Prin ele, totul este conectat cu șuruburi, care ar trebui să aibă un cap rotund plat..

Cadrul și scaunul combinate. Cel mai adesea scaunul este suspendat de lanțurile metalice sau armăturile din oțel. Atașările la traversă pot fi diferite: pe rulmenți, piulițe de ochi, cârlige sudate, etc. Dacă intenționați să montați pe ochelari, trebuie să le atașați de traversă în timpul sudării. Pentru a face acest lucru, utilizând o piuliță pentru ochi, găuriți găurile în axa verticală și trageți șuruburile prin ele. Este mai bine să agățați lanțurile cu carabiniere puternice..

În concordanță cu dimensiunea bazei leagănului, este necesar să săpați depresiuni în pământ. Adâncimea șanțului nu depășește 0,5 metri. În el se toarnă o pernă de nisip. Grosimea stratului este de aproximativ 20 cm. Materialul este compact compact cu grijă și o structură deja asamblată este instalată deasupra.

Baza este turnată cu beton. Pentru a pregăti soluția, amestecați nisipul, cimentul și piatra zdrobită în proporții: 2: 1: 1. Adăugați apă în amestec până când este suficient de groasă. Leagănul este umplut cu mortar. Structura va fi gata pentru funcționare în 2-3 zile, în funcție de temperatură și umiditate în exterior. După finalizarea tuturor etapelor, structura trebuie vopsită pentru a evita coroziunea sub influența mediului.

Leagăn din lemn

Este un material ușor și ecologic, care nu necesită echipamente speciale pentru a lucra. Pentru copii și adulți, arată armonios la cabana lor de vară și sunt practice. Pentru construcția structurilor se folosesc specii precum stejar, pin și mesteacăn, care au o rezistență crescută la umiditate.

Înainte de a continua construcția, este necesar să se elaboreze un plan calculând toți parametrii balansării. Cei care nu au experiență în construcții pot utiliza desenele întregi care pot fi găsite pe Internet. Pentru fabricarea de structuri durabile și fiabile, veți avea nevoie de:

 • Fierăstrău circular și ferăstrău.
 • Foraj și găurit.
 • Gon.
 • Creion, bandă de măsură.
 • Un ciocan.
 • Avion.
 • Șuruburi autofiletante, șuruburi zincate.

Recent, produsele dintr-o bară solidă, și nu plăci, au devenit foarte populare. Un astfel de material este trunchiul tăiat fără prelucrare. Pare destul de interesant și se încadrează bine în mediul natural. Gardurile, mobilierul de țară și băncile sunt fabricate din trunchiurile copacilor mici sau din jumătățile lor.

Această fabrică este perfectă pentru a crea un leagăn în țară. Cel mai practic este să realizați o structură în formă de A. Cu acest aranjament, suporturile vor ține scaunul în siguranță, iar construcția nu va dura mult timp.

Secvență de muncă

Cherestea de lemn. Folosind un instrument special, materialul este împărțit în segmentele necesare. Este recomandabil să-l tratați imediat cu o compoziție specială anti-putrefacție, care împiedică apariția ciupercilor și a insectelor.

Instalarea bazei. Pentru secțiunea laterală, trebuie să conectați cele două cele mai groase bușteni la un unghi de 30 °. Între ele, faceți o distanță mai subțire, astfel încât să obțineți o structură sub forma literei A. Este mai bine să conectați grinzile cu șuruburi sau șuruburi autofiletante, deoarece unghiile tind să se desprindă în timp.

Nucile trebuie să fie conținute pentru a nu se desface. Capetele inferioare ale șinelor laterale trebuie adâncite în pământ și turnate cu beton. După ce baza este complet uscată, puteți trece la următoarea etapă - dispozitivul fasciculului.

Instalarea membrului încrucișat. Formarea verticală este fixată cu șuruburi. Ar trebui să stea ferm pe bazele laterale. Dacă balansarea este suficient de mare și destinată adulților, este mai bine să o consolidați cu bare suplimentare pe părțile laterale.

Ancorarea scaunelor. Există mai multe modalități de montare a balansoarului la bază: pe un arc, inel, carabinier, rulment și multe altele. Prima opțiune creează o amortizare suplimentară, dar necesită înlocuire periodică, deoarece acestea se întind puțin în timp. Rulmenții oferă o balansare lină, dar trebuie lubrifiați deoarece umiditatea care intră va provoca un scârțâit puternic.

Produse din paleti (paleti)

Structurile din lemn care sunt utilizate în depozite servesc ca o bază excelentă pentru crearea de mobilier neobișnuit și original, inclusiv un leagăn pentru o căsuță de vară. Acest material este remarcabil pentru ieftinitatea și lemnul de bună calitate, deoarece a fost creat pentru a rezista la greutatea materialelor de construcție..

Cele mai ușoare opțiuni sunt paturile balansate sau canapele cu palete. Orice proprietar le poate construi, chiar și fără abilități și instrumente de tâmplărie. Una sau două palete, o frânghie puternică sau un lanț și o ramură orizontală a unui copac mare sunt suficiente pentru a crea o structură suspendată..

Dacă pe teritoriu nu există o plantă potrivită, puteți agăța leagănul la o structură metalică sau din lemn, sub forma literelor P sau L. Când instalați astfel de paturi suspendate, este important să fixați sigur și ferm structura pe suport, astfel încât să fie în siguranță. Baza solidă a paleților trebuie acoperită cu cuverturi de pat și perne moi.

Cum să te faci singur

Luați în considerare o opțiune de design cu un banchet care are spătar și suporturi laterale în formă de L.

Materiale de care aveți nevoie:

 • Paleti - 2 buc.
 • Grinzi de lemn - 4 bucăți.
 • Vopsea exterioară.
 • Impregnare antifungică.

Atunci când alegeți un material, este imperativ să țineți cont de greutatea persoanelor care vor folosi leagănul. Chiar dacă structura este planificată doar pentru copii, merită să vă faceți griji pentru puterea sa, deoarece copiii sunt foarte mobili și vor folosi swingul într-un mod îmbunătățit.

Pentru a finaliza lucrarea, masterul are nevoie de următoarele instrumente:

 • Jigsaw (hacksaw).
 • Şurubelniţă.
 • Găuri și găuri de foraj pentru metal și lemn.
 • Nivel.
 • Linie de plumb.
 • Ruletă.
 • Set de piulițe și chei.

Elementele structurale sunt conectate între ele cu șuruburi sau șuruburi autofiletante. Plăcile metalice sunt plasate sub ele pentru a crește rezistența conexiunii. Capetele inferioare ale suporturilor sunt fixate ferm în pământ cu beton. Paletele sunt de obicei atârnate pe un lanț.

Deoarece ansamblul educației pentru structuri din paleti nu este diferit de un leagăn din lemn, trebuie acordată mai multă atenție instalării scaunului.

Ansamblu scaun și spate

Înainte de instalare, se recomandă tratarea tuturor suprafețelor din lemn cu o soluție specială împotriva mucegaiului, mucegaiului și dăunătorilor, deoarece structura va fi amplasată în exterior. Pentru a face un banchet standard, aveți nevoie de 2 paleți. Ele pot fi conectate între ele, fie în unghi drept, fie într-un unghi ușor. Fiabilitatea lor va fi asigurată de dispozitivele metalice care sunt atașate din spate cu șuruburi autofiletante.

Designul va fi format din cotiere pe părțile laterale. Pot fi realizate din scânduri din lemn sau funii groase. A doua opțiune arată elegantă și face ca balansarea să fie mai ușoară și lipsită de greutate. 2 palete sunt utilizate pentru bază. Acestea sunt conectate între ele cu ajutorul grinzilor de lemn rezistente, care sunt capabile să reziste și să distribuie sarcina principală. Acestea sunt așezate de dedesubt pe șuruburi cu piulițe..

Lanțurile sau frânghiile pe care se va agăța leagănul se recomandă să fie întărite până la această bază, întrucât scândurile paletei sunt suficient de subțiri și pot să nu reziste la greutatea mare a oamenilor care se leagănă. Pentru a conecta spătarul, puteți lua bare mai subțiri, deoarece presiunea asupra acestei părți va fi mult mai mică. Plăcile de conectare trebuie să fie puternice, fără noduri și fisuri și potrivite cu lungimea produsului.

Atunci când creați structuri suspendate, nu trebuie să uitați de confort. La urma urmei, proprietarul, care a decis să instaleze un leagăn pe site-ul său, trebuie să fie sigur că munca sa nu va fi irosită, iar structura va fi utilizată activ. Pernele și saltelele auto-confecționate vor conferi leagănului grădinii un aspect confortabil și interesant.

Dacă la dacha se folosesc bănci batante, atunci este mai bine să faceți o izolație alungită, cu legături pe partea inferioară și mai multe perne mari care vor forma spatele. Holofibra sau iernierul sintetic gros este perfect ca umplutură. Refuză cauciucul cu spumă, deoarece se ridă foarte mult. Există o distanță destul de mare între plăcile pentru palete, astfel încât pe spatele pernelor să poată fi așezat un carton gros, astfel încât să nu se deformeze.

Opțiuni de swing ieftine

Transformările simple, pe baza cărora părinții nu trebuie să se plictisească, vor servi ca un divertisment mai rău, dacă nu chiar mai bun pentru copii decât structuri scumpe și voluminoase.

Copiii pot realiza construcții împreună cu tatăl lor. Cele mai obișnuite tipuri de leagăn ieftin sunt de la anvelopele vechi și bungee..

Construcția anvelopelor

Obținerea unei roți auto inutile nu este dificilă. Se înfășoară cu o funie și se fixează într-o poziție verticală. În ciuda simplității aparente, copiii sunt foarte iubitori de astfel de divertisment. Își bagă picioarele în gaură, se leagănă în picioare sau călăresc pe o rampă.

Dacă anvelopa este suficient de mare, un copil mic se poate încadra complet în interior, ca un cărucior. A doua versiune a balansoarului este să o instalați pe orizontală și să o fixați cu mai multe lanțuri sau funii. Puteți instala pe ele un scaun mic din lemn, iar apoi va fi destul de confortabil de călărit.

Pentru suspensie, se folosesc 3 sau 4 lanțuri, astfel încât partea de cauciuc să nu se răstoarnă atunci când se utilizează. Trebuie să fie fixate în siguranță pe anvelopă, care se poate realiza cu șurubul și piulița oculară. Din interiorul roții, trebuie să așezați o șaibă metalică lată, deoarece fixatorul vertical se poate sparge din cauciuc.

Un leagăn mare pentru două persoane poate fi realizat dintr-o anvelopă mare de la Belaz. Pe laturi este necesar să tăiați pasaje pentru ca o persoană să poată intra în interior. Suporturile trebuie să fie foarte puternice, deoarece un lucru uriaș cântărește mult, iar mai mulți adulți se pot balansa pe structuri simultan.

Bungee amuzant

Această vedere nu este foarte confortabilă și pentru a le plimba, aveți nevoie de o anumită abilitate. Construcțiile sunt potrivite pentru copiii mai mari, cel puțin de vârstă școlară, care sunt suficient de încrezători în probabilitățile lor fizice.

Scânduri mici și rezistente sunt folosite ca zonă de relaxare. Coarda trebuie să fie în mijloc, pentru care este găurită o gaură corespunzătoare diametrului în ea. Frânghia pe partea din spate în timpul funcționării este fixată cu un nod convențional.


Opinii: 181