» » Cum să așezați în mod corespunzător plăci de pavaj

Cum să așezați în mod corespunzător plăci de pavaj

Cum se așază dale pentru pavaj? Această întrebare are un sunet modern, deoarece aranjarea pieselor cu ajutorul său câștigă o popularitate impresionantă. Este răspândită nu doar pentru că este la modă. Acest lucru este facilitat de un aspect frumos, și practic, și ușurință de instalare. Industria construcțiilor moderne face posibilă alegerea materialului dintr-o gamă extinsă de produse care diferă ca formă, culoare, dimensiune. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că țiglă are și o calitate diferită și, prin urmare, nu ar trebui să utilizați serviciile vânzătorilor dubioși - un astfel de produs nu va dura mult.

Esența materialului

La baza sa, plăcile de pavaj sunt un bloc de gresie de înaltă rezistență, destinat pentru așezarea străzilor la formarea trotuarelor, căilor, platformelor. Nu degeaba se mai numește pietre pavaj, deoarece în aparență seamănă cu o acoperire de piatră. Montarea plăcilor de stradă elimină proceduri precum asfaltarea sau betonarea.

Principalele avantaje ale unei astfel de acoperiri sunt ușurința de instalare și funcționare, posibilitatea de reparație, rezistență mare la uzură, rezistență la lumina solară, încălzire, precipitații, căderi de temperatură și rezistență la îngheț. Decorativitatea sa este remarcată mai ales, deoarece o varietate de forme și culori vă permit să creați diverse ornamente și chiar desene pe teren..

Plăcuțele de pavaj pot fi realizate din diverse materiale. Cele mai răspândite sunt produsele din beton formate folosind o tehnologie specială cu adaos de pigmenți. Mai rar (ținând cont de costul crescut), se utilizează plăci din piatră naturală, argilă trasă cu crearea unei texturi originale și, de asemenea, pe bază de cauciuc.

Pavarea plăcilor pe șantier

Pavarea plăcilor pe șantier

Puteți confecționa și dvs. plăci de beton. Pentru aceasta, ca și în versiunea din fabrică, se utilizează una dintre cele 2 metode: vibrocasting și vibrocompresie. În primul caz, matrița este umplută cu mortar de beton cu compactare, după care este supusă vibrațiilor pentru o perioadă determinată, apoi uscată în condiții naturale. A doua metodă este mai complicată, deoarece implică combinația vibrației cu compresia piesei de lucru folosind o presă, adică vibrația este produsă sub presiune, care asigură o structură mai monolitică a produsului.

În general, alegerea plăcilor de pavaj se realizează după următorii parametri: dimensiune, grosime, formă, culoare, relief de suprafață. Placile netede nu sunt plasate pe trotuar pentru a preveni alunecarea piciorului. Pe suprafața sa este creat un anumit relief, care este de asemenea capabil să joace un rol de decorare. Modelul de relief este considerat un parametru important în selectarea produselor. Se poate observa ușor, adică în acest caz, țiglă are pur și simplu o suprafață aspră. Atunci când formează un anumit design, uneori se preferă un relief pronunțat sub formă de ornament sau model.

Forma plăcilor de pavaj, chiar fabricate din fabrică, poate fi foarte diferită: pătrat, dreptunghi, poligon, rotunjime etc. Cele mai populare sunt următoarele forme: pietre de pavaj (dreptunghi), fagure (hexagon), val, gzhelka, floare, solzi, trifoi, lână.

Instrumente necesare

Când așezați lespezi cu propriile mâini, veți avea nevoie de următorul instrument:

 • râșniță sau râșniță unghiulară-
 • ingrasare-
 • Maestru OK-
 • cuțit de chit-
 • lopată-
 • chiuretă-
 • ciocan de lemn-
 • un ciocan-
 • cuţit-
 • ferăstrău pentru metale-
 • ferăstrău pentru metal-
 • Jigsaw-
 • nivel de construcție-
 • rigla metalica-
 • pătrat-
 • raportor-
 • ruletă-
 • duza de pulverizare a furtunului.

Reguli de stabilire

Căile și platformele de pe site vor încânta ochiul pentru o lungă perioadă de timp, dacă se rezolvă problema modului de așezare corespunzătoare a plăcilor de pavaj. Evenimentul în sine, deși durează mult timp, se desfășoară destul de simplu și, prin urmare, totul se poate face independent. Anumite reguli pentru așezarea plăcilor de pavaj vor ajuta în acest sens..

Placile au diferite forme diferite

Placile au diferite forme diferite

În general, întregul proces de instalare poate fi împărțit în mai multe etape importante:

 • dezvoltarea unei scheme de stabilire-
 • munca pregatitoare-
 • așezarea directă a plăcilor-
 • umplerea rosturilor de țiglă-
 • instalarea bordurilor.

Trebuie menționat că planificarea evenimentelor este foarte importantă. În această etapă, este dezvoltată o schemă de așezare, și anume forma căii, modelul de pe suprafață, schema de culori. Deja în această etapă, este important să se calculeze cu exactitate nevoia de elemente specifice. Trebuie avut în vedere faptul că, în cazul în care există un deficit de plăci, vor exista cu siguranță probleme cu răspândirea dimensiunilor în diferite loturi de mărfuri și cu o nuanță de culoare. Totul trebuie achiziționat în 1 vizită.

La proiectarea zidăriei cu gresie, este necesar să se țină cont de faptul că un astfel de element al aranjamentului este izbitor, de aceea trebuie să fie armonios combinat cu stilul întregului design de peisaj. Alegerea dimensiunilor elementelor trebuie să țină cont și de sarcina pe suprafața prevăzută, în special de posibilitatea de coliziune cu vehiculele sau de rularea cărucioarelor grele.

Întrebarea modului de așezare a plăcilor de pavaj este legată de dimensiunile șantierului, de amplasarea pe șantier, de scopul acoperirii. Există mai multe modalități de a așeza plăci de pavaj care oferă percepție vizuală diferită. Cel mai adesea, se folosesc scheme tradiționale de așezare: cărămidă (obișnuită), coloană, herringbone, șah. Astfel de așezare formează formele geometrice corecte și pot fi realizate în direcție orizontală, verticală sau diagonală, precum și într-un mod combinat. În același timp, îți poți satisface imaginația și oferi stilului cu metode neconvenționale: în cerc, undă și alte opțiuni bizare..

Opțiune fantezistă

Opțiune fantezistă

Pentru a așeza plăcile de pavaj cu propriile mâini, trebuie să ne amintim că este imposibil să așezi suprafața doar din elemente solide. Cu siguranță va trebui să tăiați cărămizile, iar pentru aceasta, fără a avea abilitatea, poate va trebui să stricați mai mult de o țiglă. În același timp, cantitatea de tăiere necesară crește atunci când alegeți un sistem de stivuire diagonală, în special cu o schemă netradițională. Placile sunt tăiate cu un cuțit special sau măcinat cu un disc pentru tăierea betonului.

Formarea corectă a acoperirii implică satisfacerea următoarelor condiții:

 • elementele se potrivesc în adâncuri, iar proeminența de deasupra suprafeței solului nu trebuie să depășească 3,5-4,5 cm-
 • plăcile sunt așezate doar pe sol dens dens tamponat-
 • suprafața trebuie să fie plană-
 • trebuie asigurat un bun drenaj (drenaj), excluzând apariția bălților pe pietrișele așezate.

Etapa pregătitoare

Soluția la modul de așezare a plăcilor de pavaj este determinată în mare măsură de pregătirea atentă a zonei în care se va desfășura procesul. În faza pregătitoare, se realizează următoarele lucrări principale:

 1. Săparea unei caneluri. Lucrările încep cu îndepărtarea solului, care ajută la rezolvarea a 2 probleme simultan: nivelați platforma de lucru și creați adâncimile necesare pentru așezarea plăcilor. De regulă, solul este îndepărtat la o adâncime de aproximativ 19-22 cm pentru potecile și 28-32 cm în cazul unei posibile coliziuni de vehicule.
 2. Compactarea solului. Compactarea temeinică a solului trebuie efectuată pe întreaga zonă a depresiunii săpate. Această condiție este deosebit de importantă atunci când se rezolvă problema modului de așezare a plăcilor de pavaj pe nisip. În acest caz, se recomandă să udați bine partea inferioară a locașului dintr-un furtun încheiat cu un spray.

La pregătirea zonei de lucru, trebuie luată în considerare necesitatea de a furniza o scurgere. Cel mai adesea este asigurat prin formarea unei pante generale a întregului sit (aproximativ 3-4 º pentru fiecare metru).

Limitarea zonei

Un element obligatoriu al trotuarului sau al zonei pietruite este un limitator lateral sub formă de bordură. În absența sa, plăcile exterioare se vor deplasa în timp sub sarcină și umiditate. Cel mai bine este să utilizați o bordură de beton gata făcută în acest scop. Puteți face și voi, turnând beton în cofraj sau folosind cărămizi, care sunt apoi tencuite.

Instalarea între pietrele de rulare

Instalarea între pietrele de rulare

Instalarea plăcilor pentru bordură se realizează în această ordine. Un șanț este săpat de-a lungul întregului perimetru, care este cu 5-10 cm mai mare decât lățimea bordurii. În partea de jos a șanțului se toarnă o pernă de nisip cu grosimea de 6-8 cm, cu o compactare atentă. Plăcile sunt instalate deasupra pernei, care sunt aliniate între ele și într-o poziție verticală. Pentru a exclude deplasarea lor în timpul lucrului, este prevăzută fixarea cu știfturi. Pentru a fixa limitatorul, șanțul pregătit este umplut cu mortar de beton.

Pregătirea fundației

Plăci de pavaj sunt așezate pe o bază pregătită - o pernă. Sarcinile sale principale sunt de a nivela suprafața și de a elimina subsidența elementelor individuale. Este fabricat din nisip și pietriș în mai multe straturi.

Primul strat are nisip de 5-8 cm grosime. Următorul strat este prevăzut cu piatră zdrobită și este destinat să redistribuie încărcăturile pe întreaga zonă. Grosimea acesteia este de 14-18 cm. Umplerea suplimentară a pietrei zdrobite cu nisip vă permite să scăpați golurile. Dacă în primul strat al pernei nu sunt impuse cerințe speciale asupra calității nisipului, atunci stratul exterior este format din nisip fin. După aceea, întreaga suprafață este umezită și compactată cu atenție pentru a crea o zonă plană cu panta necesară. În cele din urmă, se recomandă fixarea pernei prin umplerea unui strat subțire dintr-un amestec de nisip cu ciment uscat.

Puneți plăci

Punerea plăcilor de pavaj se face fără grabă și în direcția „departe de tine”, ceea ce este important pentru a evita ruperea suprafeței plane a pernei. Elementele sunt stabilite într-o anumită ordine, corespunzând schemei selectate (figura). Se lasă un decalaj între ele într-un interval de 1,5-2,5 mm, iar panele din lemn sau plastic sunt folosite pentru a forma una dintre lățimile sale pe întregul site.

Puneți plăci

Puneți plăci

Adâncirea plăcilor în stratul de nisip se face cu aproximativ jumătate din grosimea acesteia. Aliniamentul avionului se realizează folosind un mănuș și un bloc de lemn. În timp ce se întinde, uniformitatea este verificată de nivel. În primul rând, toate elementele solide sunt așezate pe pernă. În faza finală, plăcile sunt tăiate. Pentru a face acest lucru, se aplică pe locul de instalare, unde linia de tăiere este marcată cu atenție. Toate elementele sunt tăiate după fapt.

Montarea plăcilor de pavaj se finalizează prin sigilarea îmbinărilor. Schimbarea lor în această etapă este exclusă prin umplerea golurilor cu un amestec uscat de nisip și pudră de ciment. După umplere, apa este pulverizată pe întreaga suprafață a trotuarului, în urma căreia cimentul ține elementele individuale. Până când soluția este complet uscată, panele de fixare sunt îndepărtate. Procedura se realizează de mai multe ori (de 3-4 ori) - pentru o mai bună umplere a cusăturilor. Excesul de masă este eliminat fără a aștepta întărirea completă. Când este decorativ, la amestecul specificat se poate adăuga pigment din nuanța dorită.

Durabilitatea căilor sau a plăcilor de pavaj depinde de pregătirea corectă a zonei de lucru și de așezarea elementelor. O astfel de muncă poate fi făcută manual, ținând cont de recomandările specialiștilor. Montarea de faianță de înaltă calitate va oferi practic și un aspect frumos care va încânta proprietarul site-ului mult timp.


Opinii: 87