» » Almond: reguli de plantare și îngrijire, recomandări pentru grădinari

Almond: reguli de plantare și îngrijire, recomandări pentru grădinari

Migdalele sunt o plantă de foioase din familia Rosaceae și cresc ca arbore sau arbust. Există peste 30 de tipuri de migdale. Majoritatea grădinarilor aleg să crească migdale comune. Fructele plantei au o compoziție bogată, sunt folosite în gătit, cosmetologie, medicina populară. Anterior, migdalele erau cultivate în țările mediteraneene și în Asia, astăzi sunt cultivate în toată lumea. Arborele poate fi găsit în sudul Rusiei, Europa de Vest și Asia. Planta este străveche, a apărut înaintea erei noastre.

Caracteristică botanică

Cu o îngrijire corespunzătoare, copacul crește până la 5 m, înălțimea arbustului atinge 2-3 m. Rizomul de fasole (migdale) este format din rădăcini scheletice. Acestea pătrund adânc în subteran și atrag nutrienți de acolo. Migdalele au lăstari scurti și alungiți. Frunzele sale sunt pețiolate, se disting printr-un vârf ascuțit. Când planta înflorește, produce flori albe-roz. Diametrul unuia este de 2 cm. Acest lucru se întâmplă la începutul lunii aprilie, este de remarcat faptul că florile apar mai devreme decât frunzele.

Fructele arată ca drupe ovale cu un pericarp verde, suprafața lor fiind catifelată. Leguminoasa începe să dea roade la împlinirea vârstei de 4 ani. O recoltă bună poate fi recoltată de la un copac vechi de 10 ani. Avantajul plantei este că dă roade mulți ani. Dacă este îngrijită corespunzător, o plantă de fasole poate trăi până la 70 de ani. S-au înregistrat specii de lungă durată, au crescut într-un singur loc de 130 de ani. Migdalele comune sunt împărțite în două tipuri: amar și dulce. Dulce este cultivat în horticultură, crește amar în pădure. Planta de grădină necesită polenizare încrucișată. Pentru a obține o recoltă bogată, trebuie să așezați un copac lângă polenizatori, acestea sunt alte soiuri de fasole.

Datele de înflorire ale culturilor horticole trebuie să coincidă. Migdalele produc fructe gustoase, sănătoase, dar sunt apreciate și pentru efectul lor decorativ. Această plantă este o plantă bună de miere, când înflorește, o aromă plăcută se răspândește prin grădină. Migdalele sunt polenizate de albine. Copacul dă roade mai bune dacă stupii sunt localizați în apropiere.

Migdalele pot crește în climat rece, precum Siberia. În această zonă se cultivă soiuri rezistente la iarnă: stepa joasă sau rusă. Fasolea de stepă este populară. Este îngrijit să fie îngrijit, rezistent la secetă și la frig. Această cultură nu are cerințe ridicate de sol. Pe parcela de grădină, puteți planta soiuri decorative:

  • Flamingo roz;
  • Anyuta;
  • Pânză albă.

Migdalele sunt cultivate și în regiunea Moscovei, cel mai popular tip este cel cu trei lobi. Avantajul speciei este că se recuperează rapid, chiar dacă îngheață.

Reguli pentru plantarea și cultivarea ridichilor: sfaturi utile și sfaturi din partea experților

Caracteristici de aterizare

Pentru ca recolta să fie bogată, trebuie să urmați regulile de plantare și îngrijire. Culturile horticole sunt cultivate din semințe, dar pentru a economisi timp, merită să cumpărați o răsaduri vechi de un an. În banda de mijloc, leguminoasa de stepă este adesea cultivată, este rezistentă și rezistentă la extremele temperaturii. Debarcarea se efectuează la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei.

Migdalele preferă zonele însorite, dar unele soiuri prind rădăcini la umbră. Planta nu este plantată într-o zonă în care există depozite de ape subterane. Dacă este plantată în apropierea unor astfel de locuri, rădăcinile se vor putrezi. Se simte bine în sol ușor, liber, fertil. Migdalul preferă solurile cu calciu. Dacă solul este sărac, merită să-l îmbogățești. Dacă în sol există o cantitate mică de argilă sau nisip, aceasta nu este o problemă. De asemenea, este de dorit ca în sol să existe suficient var. PH-ul optim al solului este de 7,7. Copacului nu îi place clorura, solul salin.

Descrierea varietății de panicole hortensie Phantom, reguli de plantare și îngrijire

Cum să plantezi migdale toamna?

Cu 10-12 zile înainte de plantare, trebuie să selectați un șantier și săpați un șanț de 60 x 60 cm. Distanța dintre rânduri trebuie să fie de 5 m. Un strat de drenaj trebuie așezat în șanț, este format din piatră zdrobită, cărămidă spartă și nisip. În sol se adaugă 5 kg de compost. Pentru a neutraliza solul acid, folosiți făină de dolomit sau var în cantitate de 250 g.

După 14 zile, solul va începe să se așeze, este timpul să plantezi planta. Un stâlp de 1 m înălțime este îngropat în centrul șanțului, iar groapa este acoperită cu o cantitate mică de pământ. Înainte de plantare, rădăcinile sunt așezate în lut. Răsadul este poziționat astfel încât rădăcinile să fie chiar deasupra solului. Groapa este acoperită cu pământ și compactată, după plantare, se adaugă 12 litri de apă. După câteva ore, trebuie să legați răsadul de suport. Pentru mulci din cercul de pe trunchi, folosiți pământ uscat, întindeți un strat de 4 cm.

Yew berry: soiuri populare, reguli de plantare și îngrijire

Plantarea primăvara

Urmează același principiu. Se recomandă plantarea toamnei, dar dacă nu există timp, o puteți face primăvara..

Este mai bine să pregătiți șanțul toamna. Drenarea din nisip și pietriș este prevăzută în ea. Îngrășămintele se aplică dacă este necesar. După plantare, planta este udată cu 12 litri de apă.

Îngrijirea migdalelor

Este necesară udarea leguminoasei în timp util, slăbiți cercul trunchiului. Buruienile, ramurile uscate trebuie îndepărtate și îngrășămintele trebuie aplicate, dacă este necesar. Este important să se efectueze un tratament preventiv împotriva insectelor. Dacă urmați regulile de îngrijire, planta va fi sănătoasă și vă va încânta cu o recoltă bună. Solul trebuie dezlegat la o adâncime de 11 cm, această procedură este obligatorie în timpul sezonului de creștere. Cercul trunchiului ar trebui să fie curat, dacă există ramuri și frunze ale unor terțe părți, creșterea este perturbată.

Fructele sunt recoltate când coaja verde se întunecă și se desprinde cu ușurință de sâmburele. Nucile sunt așezate și uscate, depozitate acasă în pungi din țesătură. Avantajul plantei este că este tolerant la secetă, dar o fructificare bună se observă cu udare în timp util. Dacă planta este plantată în sol nisipos, este necesară udarea mai abundentă, dacă în sol argilos sau moale - mai moderat. Solul nu trebuie să se usuce. Pe vreme uscată, este necesar 10 litri de apă. O plantă adultă este udată o dată la 14 zile, o plantă tânără - o dată la 10 zile.

Top dressing, tăiere, pregătire pentru iarnă

La sfârșitul primăverii, trebuie aplicate îngrășăminte cu azot: 25 g de azotat de amoniu se diluează în 12 litri de apă. Amestecul este introdus în cercul trunchiului. Toamna, fertilizarea este necesară din 1 kg de gunoi de grajd și 20 g sulfură de potasiu. Tratamentul preventiv crește rezistența la boli și dăunători. Se realizează înainte ca mugurii să înceapă să înflorească. Planta este tratată cu 1% lichid Bordeaux. Când se încheie sezonul de creștere, este necesar să se pulverizeze cu analogi ai medicamentului.

Planta este sensibilă la vreme rece, deci este acoperită pentru iarnă. În aceste scopuri, se utilizează lutrasil. Pentru a preveni înghețarea lăstarilor, mugurii situați în vârf trebuie îndepărtați vara. Nu uitați de tăiere, este nevoie pentru fructificarea bună și creșterea calităților decorative. Plantele mature se întineresc. Tăierea sanitară se efectuează în luna martie, înaintea curgerii de șop. Se poate repeta toamna. Procedura este necesară pentru ca planta să-și formeze o coroană mai bine. Primăvara, înainte de înmugurire, ramurile înghețate trebuie tăiate.

Ramurile deformate și lăstarii sunt îndepărtați. Pentru a efectua tăierea formelor, ramurile ar trebui să fie scurtate cu 15 cm. Ramurile care sunt destinate formării coroanei trebuie să fie ciupite la mijlocul verii, apoi în al treilea an. Dacă arborele formează o coroană pe cont propriu, nu este necesară tăierea. Dacă este necesar, coroana este corectată cu 10 cm.

Metode de reproducere

În condiții naturale de creștere, migdalele sunt propagate de semințe. Pentru a crește într-o grădină, se poate face înflorire. Cultivarea migdalelor folosind semințe este un proces dificil și consumator de timp.

Cu 3 luni înainte de plantare, sămânța este așezată într-o cutie care este așezată pe un raft frigider. Pentru plantarea semințelor, brazdele se formează cu o adâncime de 9 cm, se află la o distanță de 50 cm una de cealaltă. Semințele încolțesc un an mai târziu, în aprilie. Periodic, trebuie să slăbiți solul și să nu uitați de udare. Când răsadurile ating 55 cm, lăstarii laterali trebuie tăiați. Apoi copacii sunt plantați într-un loc permanent..

Caracteristicile vaccinării

Înmugurirea este o metodă populară de reproducere. Procedura se realizează la începerea fluxului de seva. Se recomandă să se facă seara sau la orele 7-8, când aerul este răcoros. Udați stocul cu multă apă cu câteva zile înainte de altoire, astfel încât coaja să se separe mai bine..

Pentru înmugurire, se folosesc lăstari directi, au dezvoltat muguri vegetativi. Grefa trebuie să aibă suficientă umiditate. Înainte de procedură, este necesar să îndepărtați toate frunzele, să faceți o incizie în forma literei T lângă gulerul rădăcinii. Este bine îndoit înapoi, este necesar să tăiați scutul din scion, care este introdus în incizia de pe portaltoi. Coaja este presată împotriva acesteia, locul de înmugurire este fixat cu bandă.


Opinii: 188