» » Medicament disponibil castan de cal: proprietăți medicinale și contraindicații

Medicament disponibil castan de cal: proprietăți medicinale și contraindicații

Castanul de cal servește bine pentru sănătatea umană, proprietățile medicinale și contraindicațiile sale sunt studiate de mult timp. Această plantă este folosită cu succes în medicina oficială și populară..

Castan ca un copac

Castanul de cal este un copac destul de comun în țara noastră. Este cultivat în parcuri și piețe din zona de mijloc, în Caucaz și Asia. După cum spun oamenii de știință, în perioada pre-glaciară, arborii întregi ai acestor copaci au fost distribuiți în Europa. Astăzi, castanele sălbatice se găsesc în sudul Europei, America de Nord, nordul Indiei și Asia de Est. În alte locuri, cresc speciile cultivate, dintre care există mai mult de o duzină.

Nu se știe cu exactitate de unde a venit numele „cal”. Există 2 versiuni principale. Conform primului, pielea fructelor coapte ale acestei plante seamănă cu pielea unui cal de dafin cu culoarea și strălucirea sa. O altă versiune spune că turcii pe vremuri, în timpul călătoriilor lungi, au dat cailor epuizați fructe de castane pentru recuperare rapidă..

Astăzi, castanul de cal este cunoscut mai ales ca un arbore folosit pentru amenajarea peisagistică. Tolerează bine condițiile urbane, primăvara încântă ochiul cu inflorescențele sale mult timp, iar toamna împrăștie fructe strălucitoare, pe care nu le pot trece nici copiii, nici adulții. Mai ales castanele sunt recoltate pentru meșteșuguri sau pur și simplu pentru că sunt frumoase. Cu toate acestea, astfel de fructe pot deveni mântuire pentru multe boli..

Castanul ca medicament

Capsulele sferice tricuspide care crește pe un copac conțin 1 sămânță destul de mare în interior. Rar 2 semințe se coacă - apoi fiecare dintre ele se aplatizează pe o parte. Ca orice semințe destinate nașterii unei vieți noi, castanele conțin multe substanțe utile și hrănitoare. Cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic sunt escin saponina și esculina glicozidă. Prima componentă scade vâscozitatea sângelui, a doua întărește pereții vaselor de sânge, reducând permeabilitatea acestora.

Castan de cal

Castan de cal

Aceste și alte proprietăți ale castanului îl fac foarte versatil. În special, el:

 • elimină umflarea și inflamația-
 • elimină substanțele dăunătoare din organism și normalizează procesul de digestie-
 • ajută la hipertensiune-
 • previne cheagurile de sânge.

În plus, castanul de cal este folosit pentru vindecarea rănilor, pentru calmarea durerilor și pentru calmarea răcelilor..

Industria farmaceutică produce extracte de castane, unguente pe bază de acesta, capsule de pulbere și alte preparate care sunt utilizate intern sau extern. Sunt prescrise pentru varice, insuficiență venoasă și capilară, hemoroizi și o serie de alte boli.

Contraindicații și reacții adverse

Înainte de a utiliza aceste medicamente, este necesar să se studieze contraindicațiile și posibilele reacții adverse pe care orice medicament le are, chiar naturale.

Remediile cu castanele trebuie luate cu precauție în caz de exacerbări ale bolilor hepatice și renale, gastrite cu secreție scăzută, hipotensiune arterială, constipație, sângerare, încălcarea echilibrului acid al stomacului, insuficiență cardiacă.

Nu luați preparate pe bază de castan de cal în interiorul copiilor, femeilor însărcinate și care alăptează.

Nu puteți lua preparate pe bază de castan de cal în interiorul mamelor care alăptează

Nu puteți lua preparate pe bază de castan de cal în interiorul mamelor care alăptează

Efectele secundare includ:

 • arsură-
 • greaţă-
 • vărsături-
 • diaree sau constipație.

De asemenea, sunt posibile reacții alergice și crampe ale membrelor la prepararea castanului..

Toate contraindicațiile și manifestările neplăcute trebuie amintite în cazul tratamentului cu metode populare.

ethnoscience

Utilizarea castanului de cal în medicina populară este diversă. Pe baza sa, se fac decocturi, tincturi, iar fructele sunt utilizate și sub formă zdrobită sau tocată:

 1. Pentru a elimina substanțele nocive și, în general, întăriți organismul pregătiți un astfel de kvass. Semințele de castan de cal în cantitate de 30 de bucăți trebuie spălate bine, decojite (opțional), tăiate la jumătate și umplute cu 3 litri de apă curată. Adăugați 1 pahar de zahăr și 0,5 pahar din orice produs de lapte fermentat (zer, chefir, etc.). Se amestecă până se dizolvă zahărul, se acoperă cu un șervețel și se lasă la loc cald să fermenteze timp de 2 săptămâni. Ei beau un astfel de kvass de 2-3 ori pe zi timp de 0,5 cani cu 20-30 de minute înainte de mese timp de o lună.
 2. Pentru tratamentul varicelor Tinctura de castan de cal este utilă. Trebuie să măsurați 50 g de fructe uscate, turnați 0,5 litri de votcă în ele, lăsați-l să se coace timp de 2 săptămâni, agitând ocazional. Este necesar să folosiți tinctura 40 picături de 3-4 ori pe zi, timp de 3 săptămâni. Puteți repeta cursul după o pauză de 2-3 săptămâni. Dacă organismul nu ia acest medicament, tinctura poate fi folosită pentru a freca venele bolnave..
 3. Pentru vindecarea ulcerelor și rănilor. Castanele proaspete trebuie să fie decojite, tocate și aplicate pe locul dureros..
 4. Pentru a scăpa de sinuzita cronică cojiți castanul uscat și înmuiați în apă curată pentru o zi să se înmoaie. Tăiați fructele în fâșii mici și așezați 1 fâșie în fiecare nară. Când apare nevoia, suflați-vă nasul și așezați fâșii noi. Repetați de 5-6 ori. La sfârșitul procedurii, ungeți mucoasa nazală cu orice ulei vegetal.
 5. Pentru ameliorarea artritei folosiți o tinctură de piele de castane. Veți avea nevoie de un palton de semințe maro (nu de o haină verde verzuie!). Trebuie să măsurați 20 g și să turnați votcă în cantitate de 0,5 litri. Lasa-l sa se rumeneasca 2 saptamani. Frecând pete dureroase.
 6. Pentru curățarea și întărirea vaselor de sânge puteți face un decoct din coaja fructului. 5 g de coajă trebuie turnate cu un pahar cu apă clocotită, învelite și lăsate să se răcească. Ia 1 linguriță. De 3 ori pe zi.
 7. Pentru o recuperare rapidă de la frig trebuie să tocați 2 fructe de castan de cal împreună cu coaja, turnați un pahar cu apă clocotită, înfășurați și lăsați să se răcească. Ia 2 lingurițe. De 5 ori pe zi. Același remediu ajută la diaree cronică și boli de rinichi (nu în timpul unei exacerbări!).
Miere de castan

Miere de castan

Pentru prepararea tuturor acestor poțiuni, sunt adecvate fructele atât ale castanului de cal cultivat, cât și al celor sălbatice. Le puteți pregăti în septembrie-octombrie, întinzându-le într-un singur strat într-o cameră ventilată și lăsându-le să se usuce..

Precauții

Semințele de castan de cal conțin substanțe puternice. De aceea, acestea sunt clasificate ca fructe necomestibile. Este puțin probabil ca cineva să vrea să le mănânce, pentru că au gust amar și astringent. Cu toate acestea, merită să ne amintim întotdeauna posibilitatea de otrăvire. De aceea nu se recomandă utilizarea fructelor pure pentru ingestie, ci numai după prelucrarea și primirea decocturilor, tincturilor și a altor mijloace. Din același motiv, medicamentele pentru castan nu sunt permise să fie ingerate de copii, gravide și femei care alăptează..

Toate celelalte persoane, înainte de a lua medicamente pe bază de castan de cal (atât populare, cât și farmacie), ar trebui să consulte un medic. Când utilizați pentru prima dată un medicament nou, continuați cu atenție și monitorizați cu atenție răspunsul corpului. La cea mai mică manifestare suspectă, încetați să mai luați și faceți o pauză câteva zile. Încercați din nou, dacă doriți, să vă asigurați că remediile cu castanele sunt cauza simptomelor neplăcute. Dacă da, va trebui să căutați un alt remediu. Dacă a doua încercare nu are efecte secundare, continuați cu dozele și calendarul recomandate..


Opinii: 111