» » Realizarea unei peluze în țară cu propriile mâini - instrucțiuni pas cu pas cu o fotografie

Realizarea unei peluze în țară cu propriile mâini - instrucțiuni pas cu pas cu o fotografie

Am visat de mult să am o peluză frumoasă și bine îngrijită în țară. Cu toate acestea, mi-a fost teamă că va fi nevoie de multă muncă pentru a crea o peluză și nu a fost un fapt care să funcționeze. Am început să studiez informațiile și am ajuns la concluzia că nu este nevoie să fie frică. Prin urmare, primăvara mi-am făcut visul să devină realitate. Vreau să împărtășesc cum poți face o peluză în țară cu propriile mâini, fără implicarea specialiștilor.

 • iarba îngrijită oferă întregii zone un aspect nobil;
 • chiar și cea mai mică gazon face teritoriul mai spațios;
 • o zonă deschisă va oferi un flux de aer curat;
 • o peluză umezită menține un nivel suficient de umiditate în aer și economisește de căldură în zilele toride.

Deoarece gazonul are o mulțime de avantaje, mulți locuitori de vară îi aranjează pe parcelele lor. Datorită acestui fapt, majoritatea satelor de vacanță arată bine îngrijite și frumoase..

Tipuri de peluze și caracteristicile acestora

Peluzele pot fi clasificate după mai multe criterii. La programare, acestea sunt împărțite în trei tipuri:

 • decorativ. Astfel de peluze sunt create doar în scopul de a da un aspect nobil unei căsuțe de vară;
 • sport. Sunt create în stadioane și terenuri de sport. Există cerințe speciale pentru acestea. Ele trebuie să fie rezistente la deteriorare. Tipuri speciale de ierburi sunt plantate pe astfel de peluze, se utilizează un drenaj special;
 • special. Aceste peluze sunt formate în parcări, câmpuri aeriene, pârtii rutiere.

La rândul lor, peluzele decorative pot fi împărțite în mai multe tipuri:

 • parter. Astfel de peluze necesită condiții speciale pentru creare și, prin urmare, sunt rareori amenajate;
 • grădină și parc. Cel mai frecvent tip de gazon. Cei mai mulți oameni își aranjează site-urile;
 • luncă. Acestea sunt zone mari în care iarba crește natural. Sunt rare pe teritoriul Rusiei;
 • Maur. Sunt o zonă acoperită cu iarbă cu flori. Este foarte dificil să creezi o astfel de peluză cu propriile mâini, deoarece este necesar un amestec special de iarbă, sol și condiții climatice.

Prin metoda de creare, peluza este împărțită în semănat și rulat.

Semănat

Astfel de peluze sunt create cu propriile mâini. Proprietarii trebuie să selecteze propriul amestec. Avantajele unor astfel de peluze includ o mare varietate de soiuri de semințe de iarbă și costuri reduse. Trebuie menționate mai multe dezavantaje:

 • nevoia de udare regulată în timpul creșterii ierbii;
 • așteptați mult timp efectul - până la câteva luni;
 • incapacitatea de a merge pe zona semănată înainte să apară iarba.

rulou

Este vorba de peluze gata, care sunt un strat de gazon cu iarbă. Avantajele includ faptul că pot fi utilizate imediat. În plus, astfel de peluze sunt reînnoite în mod independent în timpul sezonului de creștere și nu există buruieni..

Printre deficiențe, trebuie menționate următoarele:

 • gazonul proaspăt tăiat trebuie utilizat imediat, deoarece acestea nu pot rădăcina;
 • peluzele rulate sunt destul de costisitoare;
 • greutatea rulourilor este foarte mare și, prin urmare, sunt necesare costuri de livrare;
 • dacă solul de pe șantier nu corespunde cu baza gazonului, atunci este necesar să achiziționați suplimentar un sol adecvat.

Pregatirea locului

Înainte de a cumpăra un amestec de iarbă și de a semăna un complot, trebuie să îl pregătiți. În plus, cerințele speciale sunt impuse pe teritoriul propriu-zis și, prin urmare, trebuie să fie pregătite cu atenție:

 • atunci când alegeți semințe, trebuie avut în vedere faptul că multe amestecuri nu plac zonele umbrite;
 • dacă în sol există un exces de umiditate, atunci va trebui să se facă un drenaj special. În caz contrar, rădăcinile ierbii vor putrezi, ceea ce va strica aspectul gazonului;
 • situl trebuie să fie plat, deoarece eroziunea apei și a vântului se observă pe versanți. Pentru a preveni acest lucru, sunt așezate plase speciale armate;
 • peluzele nu trebuie amplasate în locuri de mișcare a persoanelor și, în special, a mașinilor. În aceste scopuri, este mai bine să așezați căi decorative..

Selectarea locurilor

Pentru ca gazonul să fie frumos, trebuie să alegeți locul potrivit pentru amenajarea sa. Există mai multe reguli, după care puteți echipa un gazon bine păstrat:

 1. Gazonul este cel mai bine amplasat în zone deschise, luminate de soare, dar ar trebui să existe încă o umbrire, astfel încât solul să nu se usuce.
 2. Nu așezați zona sub copaci, deoarece rădăcinile lor vor lua toți nutrienții din sol, iar coroana va crea prea multă umbră.
 3. Nu-ți așeza peluza aproape de garduri sau răchite. Teritoriul de acolo este călcat în permanență.

Pregătirea solului

Pentru ca gazonul să fie frumos și bine îngrijit, este necesară pregătirea corespunzătoare a solului pentru plantarea semințelor. În primul rând, trebuie să curățați zona de buruieni, pietre, resturi. În cazul în care există cioturi pe site, acestea ar trebui să fie dezrădăcinate..

BACSIS! Dacă buruienile sunt distruse cu ajutorul substanțelor chimice, atunci este mai bine să pânzi solul în toamnă, altfel va trebui să aștepți ceva timp până se va sfârși efectul distructiv al substanțelor chimice.

După curățare, se creează un sistem de drenaj. Pentru a face acest lucru, în timpul ploii, este necesar să marcați locurile cu o acumulare mai mare de apă, săpați acolo găuri adâncime de aproximativ 80 cm, apoi umpleți-le cu cărămidă spartă, pietriș și un strat de nisip.

Pentru ca gazonul să aibă un aspect frumos și bine îngrijit, este necesar să se creeze pe o zonă plată. Dacă zona are depresiuni și dealuri, atunci trebuie să fie nivelate. După nivelare, locul trebuie săpat, eliminând resturile, rădăcinile plantelor și pietrele.

Următorul pas este tamponarea și desfacerea. Puteți tampona solul cu o placă sau pur și simplu mergeți pe el în pași mici. Puteți rula un jurnal greu. Solul este bine compactat dacă nu se prăbușește atunci când este pășit. După aceea, rămâne doar să slăbiți stratul superior cu o greblă și să semănați cu un amestec de iarbă.

Selecția și semănatul amestecurilor

Când teritoriul este pregătit, puteți planta amestecul de iarbă selectat. Atunci când alegeți semințele, trebuie să urmați câteva reguli:

 • nu semănați un tip de iarbă;
 • alege un amestec potrivit pentru tipul de sol din zona ta;
 • dacă site-ul este situat la umbră, trebuie să alegeți o varietate specială, plină de umbră;
 • amestecul de iarbă trebuie să conțină numai semințe perene de selecție a gazonului.

Semănatul semințelor se poate face manual sau cu ajutorul unei semănătoare. În primul caz, răspândirea poate fi neuniformă, ceea ce va duce la apariția unor pete calve pe teritoriu. Pentru a preveni acest lucru, amestecați semințele cu o cantitate egală de nisip fin și împrăștiați. Semănătorii sunt concepute special pentru plantarea culturilor, dar nu sunt ușor disponibile.

Asigurați-vă că udați gazonul după însămânțare. Este mai bine să folosiți sisteme de irigare pentru acest lucru. În plus, udarea trebuie făcută regulat pentru o mai bună creștere a semințelor..

Concluzie

O peluză bine îngrijită în țară conferă complotului un aspect estetic și nobil. Este nevoie de multă forță de muncă pentru a o echipa, dar poate aduce beneficii concrete.


Opinii: 56