» » Îngrășăminte cu potasiu: nume, tipuri, instrucțiuni de utilizare

Îngrășăminte cu potasiu: nume, tipuri, instrucțiuni de utilizare

Un fermier s-a stabilit în vecinătatea site-ului meu. A ocupat simultan cinci grădini de legume și a făcut un mini-câmp. Și trebuie să fie la fel - a crescut totul la fel ca mine, iar recoltele au fost mult mai bune! La început, am șocat cu mândrie în direcția lui, „ah, el diluează chimia” ...

Dar atunci a devenit interesant, pentru că nu numai că a exportat legume pentru vânzare, dar le-a trimis și la propria masă și copii mici din casă. Nu se pare că au crescut pe ceva pescuit! Am întrebat, iar el mi-a dat o pungă de granule maro, și mi-a spus și cum să le folosesc corect și ce greșeli nu trebuie făcute. Mare lucru, vă voi spune!

 • face plantele mai puternice (se vor îmbolnăvi mai rar, mai puțin frica de îngheț sau secetă),
 • va facilita curgerea substanțelor dulci de-a lungul trunchiului plantei, iar acest lucru la rândul său va accelera maturarea fructelor, care, în plus, vi se vor părea foarte gustoase,
 • hrănirea este complet absorbită, mai ales dacă planta nu este tânără sau se află în perioada de formare a fructelor.

Trebuie să cumpărați un îngrășământ cu potasiu dacă pământul dvs. este nisipos, argilos (greu), negru.

Semne ale deficitului de potasiu

De regulă, animalele de companie încep să simtă lipsa acestei substanțe la mijlocul sezonului de creștere..

 • Plantele își pierd elasticitatea, frunzele și tulpinile au o culoare albăstruie.
 • Există în mod neobișnuit multe flori, dar toate sunt mici.
 • Frunzele se ridă, se ondulează într-un tub.
 • Mugurii se formează foarte lent.
 • Tulpini „subțiri”.
 • Frunzele sunt acoperite cu pete maronii (ei bine, aceasta este deja o etapă complet avansată).

Cele mai populare tipuri de îngrășăminte „curate”

„Pur” - deoarece simplu, care nu conține alte substanțe (fără a număra compuși suplimentari). Și există și altele complexe, pe lângă potasiu, conțin și alte minerale utile legumelor.

Clorura de potasiu

Cristale mici de roz, mai rar albe.

Îngrășământul conține clor, iar plantelor noastre nu le place această substanță. Dar va avea timp să părăsească solul dacă este fertilizat în timpul aratului de toamnă..

Primăvara, este interzis să-l dai pe pământ..

Agronomii cu experiență susțin că culturile de boabe sunt cele mai sensibile la aceasta..

Îngrășământul este higroscopic (adică, dacă pungile sunt expuse la ploaie, conținutul lor va începe să se topească), deci necesită încăperi de depozitare închise și uscate.

Sare de potasiu

Un alt pansament cu clor, iar acesta din urmă este decent, deci nu dați sare de potasiu plantelor care nu tolerează acest compus.

Ora de introducere a substanței este toamna. Primăvara și vara - este imposibil, întrucât clorul nu va avea timp să „erodeze” din sit și va infecta rădăcinile plantelor.

Cel mai bine este să-l adăugați pe pământ de turmă, nisip și nisip..

Sulfat de potasiu

Cunoscut și sub numele de sulfat de potasiu.

Acesta este unul dintre cele mai sigure îngrășăminte (nu conține clor), de aceea este permis chiar și pentru sere și sere. De asemenea, este convenabil, deoarece poate fi amestecat cu alte pansamente (în special, cu fosfor).

Puteți adăuga nu numai toamna, ci și în timpul plugului de primăvară. Cel mai adesea, granulele sunt turnate pur și simplu în gaură..

Nu higroscopic (adică nu-i frică de apă).

Un dezavantaj: este mai scump decât alții.

Potasă

O altă opțiune fără clor, de la cele noi. Îmbogățit cu sulf și magneziu.

Cele mai bune rezultate în câmpurile de cartofi.

Praf de ciment

O opțiune bună pentru solurile acide.

Adesea, fermierii nu adaugă praf în forma sa pură (este prea volatil, incomod), ci amestecând-o cu turbă măcinată.

Cenușă de lemn

Puteți cumpăra această substanță sau o puteți „produce” singur în cuptor.

Cenușa se poate adăuga indiferent de anotimp. Primăvara - când grădina a fost deja aratată și aveți de gând să plantați și să semeni. Toamna - înainte de începerea aratului.

Poate fi folosit în sere (și chiar necesar în sezonul rece).

Puteți aplica atât în ​​formă pură, cât și sub formă de soluție apoasă la udare.

Îngrășăminte complexe

Astfel de substanțe conțin nu numai potasiu, dar și azot și / sau fosfor..

 • "Amfofosfat": îngrășământ în care există fosfor, iar potasiul este relativ ridicat - 30%.
 • "Nitrofoska": conține azot, potasiu și fosfor în cantități egale. Deși, desigur, acest îngrășământ este vândut cu diferite formule, așa că citiți bine ce este indicat pe pungă înainte de a cumpăra..

Cum să aplici corect?

Înainte de a cumpăra îngrășăminte suplimentare, găsiți coordonatele laboratorului și faceți o analiză a solului. Astfel, veți afla exact cât de mult conține potasiu. Plantele nu au, de asemenea, nevoie de un exces din această substanță..

 • Orice dintre aceste îngrășăminte (și cele care conțin clor - deci necesare) trebuie aplicate toamna.
 • Dacă solul este ușor și formula nu conține clor, aplicați-l primăvara. Acest lucru vă va ajuta plantele să obțină mai mult potasiu (această substanță este spălată rapid din sol).
 • Mulți fermieri adaugă simultan var sau alte îngrășăminte cu calciu în sol, deoarece îngrășămintele cu potasiu sunt foarte acide.

Ridichile au nevoie cel mai puțin de potasiu din toate culturile de legume, castraveți și roșii.

 • Tomate. De fapt, fosforul este mai important pentru ei pentru creștere, iar potasiul face ca fructele lor să fie mai gustoase și mai comercializabile. Aplicați îngrășământul în trei „trepte”: 0,1 kg la o sută de metri pătrați la semănat, apoi 0,15 și 0,3 kg la o sută de metri pătrați. Dar acestea sunt recomandări generale!
 • Castraveți. Dă-le: 0,1 kg la o sută de metri pătrați (la semănat sau înainte de semănat), 0,2 și 0,4 kg la o sută de metri pătrați.
 • Struguri. Dintre culturile horticole, cel mai mult are nevoie de potasiu. Mai mult, după cum arată experiența, este mai bine să dați cenușă de sobă sub tufișuri. Dozare: găleată pentru 1 bucșă. Este mai bine să nu folosiți o substanță uscată, ci o infuzie (turnați apă, stați o zi).

Nu dați niciodată îngrășământ „prin ochi”. Se scrie întotdeauna pe fiecare pungă specifică cât și când se adaugă substanța. Respectați cu strictețe normele și atunci recolta dvs. va fi nu numai bogată, ci și sigură pentru consum (la urma urmei, după cum știți, chiar și excesul de gunoi poate supraîncărca legumele cu nitrați).

Veți afla mai multe despre îngrășămintele de potasiu în acest videoclip. În special, vă vor spune ce alte îngrășăminte populare conțin această substanță (și există un anumit procent chiar și în gunoi).


Opinii: 191