» » Cum să faceți un gater pentru a face acasă

Cum să faceți un gater pentru a face acasă

Nevoia de cherestea într-o casă privată va duce mai devreme sau mai târziu la o decizie de a face o fierăstrău cu propriile mâini acasă. Nevoia de cherestea profilată ieftină și materiale de construcție de înaltă calitate este deosebit de relevantă pentru gospodăriile private. Atras de posibilitatea de prelucrare a lemnului ieftin, fabricarea de profiluri de diferite configurații, posibilitatea de a utiliza în structuri de bază, în construcții de locuințe capitale, în reparații, utilizare în decorațiuni interioare și exterioare, construcție de carcase și structuri auxiliare pentru diverse scopuri.

Cherestea de orice profil și calitate poate fi acum achiziționată pe orice piață sau bază de construcții, însă orice proprietar zelos care intenționează să construiască o casă sau o lucrare care necesită utilizarea unui număr mare de produse din lemn se gândește la economisire. Dacă faceți o rumegușă, va fi posibil să efectuați lucrări la site-ul dvs. sau la fermă la costuri mai mici, excesul de material poate fi vândut sau plătit pentru materiile prime.

Descrierea generală a gaterului

Un ferăstrău cu bandă, sau un ferăstrău, este o mașină universală pentru tăierea longitudinală a buștenilor pentru a obține cherestea cu profil diferit: scânduri, cherestea, șindrilă etc. Construcția gaterului include patru părți principale:

 • ferăstrău cu bandă condusă-
 • ferăstrău pentru ferăstrău-
 • mecanism de reglare a înălțimii lamei-
 • dispozitiv de prindere și fixare a jurnalelor.

Mecanismul de antrenare al gaterului pornește motorul electric sau funcționează pe benzină.

Pentru Gaterele de uz casnic cu putere medie, este potrivit un motor electric asincron de 5 kW sau un motor diesel (benzină) cu o capacitate de 6-8 l / s. Acest lucru va asigura funcționarea neîntreruptă a unității în modul nominal fără supraîncărcare..

Gatere pentru bandă

Gatere pentru bandă

Schema de funcționare a rumegușului este de a transfera cuplul pe scripetă cu o bandă de tăiat cu bucla de până la 6 cm lățime. Deschiderea benzii este compensată printr-un mecanism hidraulic sau cu arc.

Cadrul unității cu mecanismul de antrenare se deplasează pe șine montate pe o fundație de beton. Mișcarea este asigurată de role de oțel întărit pe rulmenți cu bile închise, fixate în partea inferioară a corpului unității. Lungimea șinelor stabilește dimensiunea longitudinală maximă a prelucrării lemnului tăiat.

Mecanismul, care include o acționare filetată și un element de antrenare, ajustează înălțimea lamei de ferăstrău și stabilește dimensiunea tăiată. Două șuruburi rotative de pe părțile laterale ale căruciorului își fixează mișcarea de-a lungul ghidajelor, nu permit înclinarea ferăstrăului.

Piesa de prelucrat, pregătită pentru dizolvare, este așezată între ghidaje, fixate cu cârlige, care sunt tăiate prin lovituri cu o tracțiune de trage. Căruciorul cu ferăstrăul este adus la capătul jurnalului și înălțimea lamei de lucru. Apoi utilajul este pornit și cadrul cu ferăstrăul este mutat treptat de-a lungul șinelor, tăind plăcile cu o grosime dată. După ce a ajuns la capătul jurnalului, placa proaspăt tăiată este îndepărtată. După aceea, ferăstrăul este ridicat și mecanismul este readus la starea inițială..

Clema, realizată dintr-un tub de ghidare convențional, pe care sunt instalate bucșele cu cârlige, împiedică schimbarea jurnalului în timpul alimentării. Imobilitatea buștenilor în timpul procesării este asigurată prin blocarea mecanismului și înclinarea unității mobile cu gheare fixe.

Descrierea de mai sus caracterizează cea mai simplă fierăstrău cu bandă DIY realizată folosind desene. Schema construcției pe etape a gaterului este descrisă mai jos..

Cum se face o rumeguță de bandă și ce este nevoie

Ghidajele feroviare sunt alcătuite dintr-un canal sau un fascicul cu o geometrie consistentă sau șine de fabricație dintr-un ecartament îngust.

Rolele sunt întoarse pe un strung și se întăresc. Este mai bine să folosiți rulmenți de rulare în role.

Cadrul, spațiul piesei de prelucrat și căruța de ferăstrău sunt realizate din secțiuni dreptunghiulare și pătrate cu pereți groși pentru a oferi rezistența necesară la schimbarea sarcinilor.

Mecanismul care ajustează înălțimea căruciorului de lucru este realizat din profile pătrate metalice cu glisante și două șuruburi cu piulițe. Piesele sunt utilizate de la strunguri vechi sau altele noi.

Roțile, centurile și arborele cu rulmenți pot fi prelevate de la combine combinate dezafectate sau alte mașini agricole. Dimensiunea secțiunii transversale a ghidului trebuie să fie de aproximativ 500 mm pentru a evita eforturile mecanice din structură și deteriorarea la baza dinților lamei de ferăstrău.

Costul fabricării unei ferăstrău la domiciliu poate fi de câteva zeci de mii de ruble. Este recomandabil să asamblați o rumegușă, având planuri.

Un ferăstrău cu bandă de casă cu propriile mâini este asamblat folosind următoarele instrumente:

 • polizor unghiular-
 • mașină de sudură casnică-
 • mașină de găurit verticală-
 • burghiu-
 • burghie de beton-
 • burghiu-
 • cleme de lăcătuș-
 • soclu și chei deschise-
 • cleşte-
 • feronerie și elemente de fixare-
 • nivel laser.

Locul optim pentru construcția unui gater este 3x6 m, în funcție de lungimea produselor până la 6 m. Este recomandabil să așezați instalația în interior sau apoi să construiți un baldachin din instrumentele disponibile pentru a putea lucra în orice vreme. Principalul lucru este că site-ul este realizat cu bună credință.

Recomandări pentru funcționarea unei gateri de bandă fabricate de sine stătătoare

Este necesar să se monitorizeze tensiunea lamei de ferăstrău, să nu funcționeze fierăstrăul mai mult de 2 ore fără întrerupere. Schimbați lama de lucru în mod regulat, agățați-o pentru a atenua stresul intern acumulat. Este necesar să folosiți un lubrifiant, vara puteți utiliza o compoziție apoasă cu Ferry, pe vreme rece puteți amesteca kerosenul cu motorina și uleiul de motor în proporție de 5: 1.

După oprirea ferăstrăului la sfârșitul lucrării, slăbiți tensionatoarele.

Conturați și răspândiți dinții ferăstrăului în mod regulat. Nu este recomandat să luați lemn proaspăt tăiat pentru a lucra imediat, lăsați-l să se odihnească timp de o lună și scoateți coaja. Trebuie să întrețineți periodic instalația, să efectuați periodic o broșură de control și ungere pentru a menține puterea gaterului.

Exemplul de mai sus al unui ansamblu poate servi pentru evaluarea posibilității de a-ți construi fabrica de rumeguș folosind multe materiale și piese disponibile. Sub rezerva tuturor parametrilor tehnici și a instalării și funcționării corespunzătoare, ferăstrăul va funcționa lin timp îndelungat.

Cu un buget mai slab, este mai bine să folosiți mai multe piese fabricate din fabrică.


Opinii: 156