» » Cum să faci un hamac cu propriile mâini

Cum să faci un hamac cu propriile mâini

Cu siguranță, aproape fiecare dintre noi s-a odihnit într-un hamac confortabil în sezonul cald de vară - acest dispozitiv este omniprezent în grădini și căsuțe de vară. Astăzi în magazine există multe varietăți din această parte a interiorului țării, dar nu întotdeauna soluțiile gata pregătite pentru amenajarea unui hamac fac posibilă extragerea confortului necesar din ea la maxim. În acest caz, majoritatea recurge la auto-fabricarea dispozitivului. În articolul nostru, am decis să abordăm în detaliu etapele principale ale creării unui hamac de înaltă calitate, precum și principalele caracteristici ale acestui proces..

Ce este un hamac

Un hamac este unul dintre tipurile de mobilier de grădină de exterior utilizat pentru dormit sau odihnă lungă..

Acest detaliu al interiorului grădinii este folosit în mod activ de către toți pasionații de aer liber din întreaga lume, deoarece oferă nu numai confortul necesar pentru recuperare, dar vă permite, de asemenea, să vă relaxați calitativ în aer liber..

Dispozitivul este un dreptunghi obișnuit din țesătură sau o plasă mare țesută, care este suspendată de la două capete opuse deasupra solului. Adesea, două trunchiuri de arbori direcționate opus acționează ca suport, dar sunt folosite și structuri create artificial.

Știați? Hamacul a fost inventat de triburile mayașilor din America Centrală acum mai bine de 2 mii de ani..

Acest design face posibilă apariția unui efect calmant și liniștitor, în urma căruia există o normalizare a stării emoționale. În plus, hamacul nu are structuri monolitice și grele, deci poate fi instalat cu ușurință aproape oriunde.

Toate acestea au contribuit la apariția multor soiuri ale acestui mobilier de grădină, dintre care câteva și-au găsit aplicarea chiar și în interiorul camerei de zi..

Ce tipuri există

După cum am menționat mai sus, astăzi sunt cunoscute multe tipuri diferite de hamace, inclusiv atât structuri ușoare amovibile, cât și modele prefabricate staționare. Fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici de utilizare și structură, așa că alegerea celei mai bune opțiuni pentru tine nu este atât de ușoară.

De asemenea, veți fi interesat să știți, cum să faci un balansoar cu propriile mâini, canapea cu palete, Leagăn de grădină, masă de grădină din lemn.

De aceea, înainte de a achiziționa un astfel de mobilier, trebuie să vă familiarizați cu siguranță cu principalele caracteristici ale fiecăruia dintre soiuri..

Hamac agățat

Cel mai obișnuit și mai ieftin mod de a dota confortul într-o căsuță de vară este o structură clasică suspendată..

Este complet capabil să ofere confortul necesar, indiferent de condițiile și locul de amenajare..

Singurul lucru care trebuie prevăzut în acest caz este două suporturi îndreptate unul împotriva celuilalt.

Astăzi, sunt cunoscute următoarele tipuri de hamace agățate:

 • de răchită - baza sa este o plasă grosieră din sfoară densă. Acest design are o mulțime de avantaje, dintre care principalele sunt cel mai mare confort și ușurință de reparație, deoarece o plasă deteriorată poate fi reparată în doar câteva minute;
 • Insulele Caraibe - acestea sunt hamace, care sunt confecționate dintr-o țesătură densă rezistentă la uzură. Principala caracteristică distinctivă a unui astfel de dispozitiv este nuanțele luminoase și variate ale țesăturilor;
 • alb - este un hamac obișnuit suspendat din țesătură artificială sau naturală. Adesea se stabilește în mijlocul spațiilor sau pe terasă. Principala sa caracteristică este nuanța alb-zăpadă a țesăturii, care se află în perfectă armonie cu orice interior;
 • retro - construcția obișnuită a țesăturilor, realizată din materiale în tonuri de alb sau crem. Stilul retro rafinat este asigurat de dantelă sau franjuri, care împodobește astfel de produse la maximum.

Știați? Prima mențiune despre un hamac din istoria modernă se găsește în cartea „Cronici din Peru” de geograful și istoricul spaniol Cieza de Leon, din 1553.

Hamac cu rame

Hamacul de ramă este o structură clasică suspendată din țesătură sau plasă de răchită, care este atașat la un cadru artificial special. Un astfel de dispozitiv a devenit o soluție pentru mulți, deoarece de multe ori nu este atât de ușor să găsești un loc potrivit pentru un hamac între două ramuri de copac..

În plus, cadrul poate fi echipat cu o umbrelă ușoară care protejează restul de soare sau de precipitațiile ușoare.

Există două tipuri de hamace cu cadru:

 • făcut Sunt structuri ușor ridicate care au caracter temporar. Sunt ridicate la cerere și, după caz, sunt demontate destul de repede. Acest lucru ajută perfect la evitarea înghesuirii grădinii în cazul unui spațiu limitat;
 • staționar - structuri complexe monolitice pentru susținerea hamacului. Sunt mai stabile decât modelele prefabricate, dar sunt adesea extrem de voluminoase. De aceea, aceste dispozitive nu sunt adesea transportabile, de aceea sunt ridicate o singură dată, după care servesc mulți ani în același loc..

Scaun de hamac

Scaunul cu hamac poate fi numit în siguranță una dintre cele mai moderne alternative la structura convențională cu balamale. Una dintre principalele caracteristici ale unor astfel de dispozitive este o poziție specială și unghiul de înclinare: acestea vă permit să vă odihniți confortabil nu numai culcat, ci și așezat, precum și pe jumătate șezut..

Astfel de modele sunt cele mai potrivite pentru muncă, relaxare casual și comunicare, precum și evenimente de vacanță. În plus, scaunul cu hamac diferă și prin modul de fixare, designul său asigură adesea un punct central de contact cu suportul.

Există următoarele tipuri de scaune cu hamac:

 • fotoliu clasic - este o structură semi-așezată, fixată pe un punct perpendicular de sprijin (tavan, grindă sau ramură orizontală);
 • fotoliu fixat pe tejghea - o structură care este atașată de o bară verticală specială cu un suport. O astfel de soluție tehnică permite echiparea unui hamac în aproape orice condiții, deoarece structura se poate susține în esență;
 • fotoliu pentru doi - un scaun cu volum crescut, face posibilă acomodarea simultană de la 1 la 3 persoane, cu o greutate totală de până la 200 kg. Astfel de construcții pot fi realizate atât în ​​forma clasică, cât și cu un suport suplimentar de montare;
 • scaune pentru copii - hamacuri mici care pot rezista la o încărcătură de până la 35-40 kg. Acestea sunt utilizate în camerele copiilor sau servesc ca detalii interioare suplimentare. Pot fi realizate atât în ​​formă clasică, cât și cu un suport special de fixare.

Leagăn de hamac

Mulți nu atribuie hama batantă unui grup separat de mobilier de grădină, deoarece acestea pot fi realizate în aproape orice formă. Dar totuși pot fi numiți un grup separat de dispozitive..

Adesea, un leagăn de acest fel este echipat într-o formă clasică sau sub forma unui fotoliu. O caracteristică distinctivă a unui astfel de hamac este două puncte de sprijin la distanță scurtă, ceea ce creează un mecanism de pendul primitiv.

Leagănele de hamac sunt de două tipuri:

 • staționar - leagănul este montat pe un suport fix (ramură de arbore orizontală, grindă etc.);
 • mobil - leagănul este atașat de o bară specială cu un suport. Această soluție face posibilă mutarea structurii pe întregul site, iar în sezonul rece pentru curățarea ei în interiorul camerei.

Ce este mai bine să faci un hamac

Astăzi, multe materiale sunt utilizate pentru producerea părții principale a hamacului, printre care artificiale și naturale.

Pentru amenajarea unei căsuțe de vară, veți fi, de asemenea, interesat să știți cum să o faceți singur lac, foișor de palete, vatră, Duș de vară, piscina, poteci concrete, cascadă, Fântână, stânci artificiale, curentul uscat.

Dar nu fiecare dintre acestea este potrivit într-un anumit caz, așa că înainte de a vizita cel mai apropiat magazin hardware pentru materiale, trebuie să cântărești cu siguranță avantajele și contra de fiecare dintre ele..

Cele mai populare materiale sunt:

 • grilă - este un mănunchi de frânghii uniform împletit, fixate pe ambele părți cu ajutorul unor mici suporturi de bare. Adesea, materialul pentru plasă este sfoară naturală sau funii dense din materiale artificiale cu un diametru de cel puțin 0,5 cm. Este preferată firul natural, deoarece acest material este capabil să se lege mai solid unul cu celălalt, ceea ce conferă ochiului o rigiditate suplimentară și rezistență. Plasa se distinge prin durabilitatea sa, ușurința de întreținere și capacitatea de a repara celulele deteriorate. Dar are și dezavantaje - freacă adesea zonele deschise ale corpului, prin urmare, este posibil să se odihnească pe el mult timp numai cu o așternut moale suplimentar;
 • bumbac - unul dintre cele mai frecvente materiale pentru fabricarea hamacurilor. Are rezistență și ușurință ridicate, este plăcut la atingere și are, de asemenea, o permeabilitate excelentă la aer și este ușor de spălat. Cu toate acestea, fibra de bumbac nu este durabilă, prin urmare, după numai 2-3 sezoane, baza va necesita o înlocuire completă;
 • mătase - este o țesătură aproape perfectă. Acest material are rezistența mecanică necesară, permeabilitatea la vapori și rezistența la uzură. Relaxarea pe țesătura de mătase aduce întotdeauna doar senzații și emoții plăcute. O astfel de țesătură este perfect spălată și se usucă rapid. Singurul dezavantaj al mătăsii este costul său ridicat;
 • pânză de sac - tesatura naturala densa din fire groase. Burlapul este adesea realizat din fibre de cânepă sau susan, fibre kenaf, iută etc. Această țesătură este foarte rezistentă, permeabilă la vapori și costuri reduse. Totuși, sprijinirea pe pânză de sac fără așternut suplimentar nu este foarte plăcută, întrucât este înțepător și neplăcut la atingere;
 • țesătură sintetică (poliester) - una dintre cele mai versatile opțiuni, sinteticii sunt foarte durabile, dar în același timp rămân ușoare. De aceea, un astfel de material este deosebit de popular în rândul turiștilor avizi, pentru care un 0,5 kg în plus în rucsac devine o problemă. Dar țesătura sintetică, ca orice fibră artificială, se teme de foc, așa că și cea mai mică scânteie va face o gaură în ea. În plus, o astfel de țesătură nu permite corpului să respire, ceea ce creează un disconfort considerabil;
 • prelată - țesătură semisintetică rezistentă la apă și la foc. Pânza de prelată este cânepa, inul sau fibra de susan, tratate cu tot felul de impregnări de protecție. Prelată se caracterizează prin rezistență mare la uzură și rezistență la foc, dar în același timp nu diferă în permeabilitatea la vapori și sunt, de asemenea, destul de grele.

Știați? Țesătură artificială a fost prezentată pentru prima dată în lume la Paris, în 1889, la „Expoziția mondială”. Inventatorul său a fost chimistul francez, contele Louis-Marie Illeyre Bernigo de Chardonnay.

Cum să faci un hamac agățat

Pentru a crea un hamac cu propriile mâini, nu sunt necesare cunoștințe și materiale specifice concentrate restrâns - de multe ori aproape toată lumea are tot ceea ce are nevoie într-o casă de grădină. Cu toate acestea, acest proces are încă propriile subtilități și nuanțe, de care depinde succesul suplimentar al instalării..

Cum să faci un hamac în 1 minut: video

Deci, după ce ați decis tipul de material pentru hamac și caracteristicile sale de proiectare, puteți continua instalarea.

Acest lucru va necesita următoarele:

 • material de bază cu dimensiuni de 3x1,5 m (plasă, prelată, bumbac, poliester etc.);
 • șipci de lemn de 50x50 cm și 1,5 m lungime;
 • cordon de in sau sfoară densă de cel puțin 10 m lungime;
 • lungimea funiei 10 m;
 • 2 inele pentru fixare cu diametrul de 10 cm;
 • 2 carabine;
 • ac gros cu fir gros;
 • foarfece;
 • burghiu și burghiu set pentru lemn.

Important! La instalarea structurii, trebuie avut în vedere faptul că distanța dintre suporturi pe fiecare parte ar trebui să fie cu 15-20 cm mai mare decât lungimea totală a hamacului, altfel structura nu va avea stabilitatea și confortul necesar.

Principalele etape ale instalării:

 1. Tăiați pânza în funcție de dimensiunile dorite și creați un cadru suplimentar pentru aceasta. Pentru a face acest lucru, de-a lungul marginilor sale laterale (mai lungi), trebuie să coaseți o frânghie în material, ale cărei capete trebuie scoase pe ambele părți, paralele între ele. Drept urmare, pe pânză trebuie obținute 4 cozi de frânghie, care în viitor vor juca rolul de elemente de fixare.
 2. Perforați câteva găuri prin șipci de lemn de-a lungul întregii lungimi, la o distanță de 5-10 cm unul de celălalt.
 3. Trageți frânghia prin găurile din barele de lemn, apoi fixați-le pe pânză cu mai multe noduri. Capetele excesive ale frânghiei trebuie tăiate.
 4. Tăiați benzi egale cu aproximativ 40 cm lungime de la cordon în funcție de numărul de găuri libere pe ambele șipci de lemn.
 5. Fixați benzile de șnur cu un capăt la șina de lemn și celălalt la inelul metalic din fiecare parte.
 6. Înfășurați bine restul cordonului în jurul suporturilor și creați bucle mici la ambele margini, acestea vor servi ca punct de ancorare pentru întreaga structură. Înălțimea optimă a balamalelor nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m deasupra nivelului solului.
 7. Fixați buclele și inelele pe ambele părți cu ajutorul unor carabiniere. Structura este pregătită pentru funcționare, la sfârșitul sezonului poate fi ușor demontată.

Reguli de funcționare și instalare a unui hamac

Un hamac de casă, ca orice detaliu interior, are propriile reguli pentru o funcționare sigură. Dacă nu sunt urmate, recreerea în aer liber poate provoca răni grave și vânătăi..

Deci, regulile de funcționare în siguranță a unui hamac sunt următoarele:

 • sarcina maximă a unei structuri medii nu trebuie să depășească 160 kg;
 • în modele unice, este interzis să se odihnească împreună;
 • dacă dispozitivul este fixat la o înălțime mai mare de 60 cm, este imperativ să se prevadă o mată moale sub el pentru a absorbi impactul în timpul unei posibile căderi;
 • elementele de fixare și alte părți structurale nu ar trebui să aibă colțuri ascuțite sau muchii tăietoare;
 • în timpul repausului, nu este recomandat să sari brusc sau să te leagănești prea activ;
 • trebuie să mergeți la hamac treptat și cu atenție, fără mișcări bruște.

Important! În caz de probleme cu aparatul vestibular, nu este recomandat să vă odihniți într-un hamac, deoarece acest lucru poate provoca disconfort..
Instalarea unui hamac

Îngrijirea hamacului

În cele mai multe cazuri, hamacul nu are probleme cu plecarea, dar cu utilizarea activă a dispozitivului din zona dvs., este important să vă amintiți următoarele:

 • hamacul necesită curățare obligatorie de toate tipurile de contaminanți, deci trebuie demontat periodic și curățat complet;
 • contactul prelungit cu apa de ploaie este dăunător dispozitivului, prin urmare, trebuie demontat atunci când plouă;
 • lumina soarelui direct, precum și înghețurile prelungite, afectează negativ durabilitatea întregii structuri, prin urmare, hamacul trebuie protejat cu atenție de acești factori de mediu;
 • toate elementele de fixare și celelalte detalii structurale trebuie verificate de 2-3 ori pe sezon pentru eventuale deteriorări;
 • dacă este necesar, elementele structurale uzate trebuie înlocuite cu altele noi.

Un hamac este una dintre principalele decorațiuni ale parcelei personale, care nu numai că aduce o aromă strălucitoare în interiorul grădinii, dar și face posibilă relaxarea în aerul curat cu confort.

Astăzi există multe varietăți ale acestui dispozitiv, dar de mai bine de un deceniu, o structură simplă suspendată a rămas cea mai populară, care poate fi creată fără prea multe dificultăți chiar și cu propria ta mână..

Cu toate acestea, pentru a vă menține confortabil în hamac, trebuie să aveți grijă cu siguranță de măsurile generale pentru funcționarea în siguranță a dispozitivului..


Opinii: 152