» » Porumbei agaran (turkmeni)

Porumbei agaran (turkmeni)

Agranul de porumbei de elită merită o atenție deosebită a crescătorilor de păsări profesioniști și pur și simplu iubitori de păsări. Rasa are unele diferențe față de alte soiuri și nu pot fi deloc comparate cu porumbeii obișnuiți „din oraș”.

Un pic de istorie

Aharanii sunt considerați rude îndepărtate ale păsărilor iraniene, care au fost aduse de nomazi din estul (vestul Afganistanului) pe teritoriul actualului Turkmenistan în secolul al XVI-lea. În același timp, aceste păsări au început să apară în analele. În prezent, acestea sunt răspândite pe întreg teritoriul regiunii turkmene, unde sunt o comoară națională, parțial în Pakistan și în alte părți ale Asiei, precum și în Europa..Agaranii au apărut pentru prima dată în Rusia în anii 50 ai secolului trecut, unde, cu aspectul și abilitățile lor neobișnuite, au cucerit repede faimoșii crescători ai Streltsovilor. Și deja în anii 60 au devenit un decor al multor expoziții de la Moscova..

Știați? Porumbeii sunt capabili să acopere zilnic o distanță de 900 km, dezvoltând viteze de până la 70 km / h. Un porumbel sport care zboară cu viteza de 1,58 km / min este capabil să depășească chiar și o rapiditate rapidă.

Exterior

Rasa de porumbei Agaran se caracterizează prin mușchi puternici și aripi mari. Acestea diferă semnificativ de aspectul celorlalte rase din caracteristicile lor exterioare:

 • sânul este mare și convex;
 • mușchi bine dezvoltați, dimensiuni medii ale corpului;
 • corp masiv, eficient;
 • aripi mari și lungi, atingând ușor coada;
 • pene de coadă (coadă), există de la 10 la 13 bucăți;
 • picioarele sunt acoperite cu pene îngrijite (lungime 5-10 cm);
 • gât drept, ușor alungit;
 • ceara de talie medie;
 • ciocul nu este ascuțit, subțire și ușor plictisit (mai subțire la femei), situat perpendicular pe frunte;
 • capul este masiv, rotunjit fără atașamente diferite (decorațiuni).
Culoarea ochilor este adesea gri deschis, dar uneori se găsesc nuanțe de galben plin sau de culoare portocalie strălucitoare.
Citiți și despre, cum să crești porumbei, unde puteți vedea pui de porumbei, cum se construiește o casă de porumbei, și ce poți obține de la porumbei.

Culoare

Pene groase sunt predominant bej, amintind de nuanțele de cafea cu mult lapte sau smântână. Tocmai datorită culorii sale frumoase, rasa de elită turcomană a primit numele de „Agaran”, care înseamnă „cremă de lapte de cămilă”. Capul și torsul sunt cenușii argintii, plăcuțele aripi sunt albe.

Aflați mai multe despre hrănirea porumbeilor domestici, și despre ce rase de porumbei sunt.

Caracteristici de zbor

Poate cea mai izbitoare virtute a agaranilor este performanța lor plăcută în zbor. Din cauza lor aceste păsări sunt considerate măcel. În timp ce se află în aer, un porumbel poate să se plimbe vertical și să se rotească în jurul axei sale, în timp ce-și poate lovi aripile puternic. Zborul în sine poate dura, după standardele de porumbei, nu pentru mult timp, aproximativ 4 ore, dar în tot acest timp, oamenii de mai jos vor primi cu siguranță multă plăcere estetică din performanța virtuoasă a somerelor aeriene..

Plecările diferă:

 • într-o poziție înclinată și aceeași cu viraje în spirală ale corpului;
 • în poziție curbă, când decolarea este efectuată ca și cum înapoi, cu picioarele înclinate în față;
 • cu degetul picioarelor în timpul unei ieșiri curbate: impresia că porumbelul merge în sus pe jos;
 • cu implementarea mai multor rotații spiralate într-un suport inclinat, după care agaranul se oprește și face o revoluție completă de 360 ​​de grade.
Probabil veți fi interesat să aflați mai multe despre reproducere. porumbei de păun, porumbei de carne și porumbei care se luptă cu uzbek.

Dificultate de reproducere la domiciliu

Din păcate, agaranii nu sunt caracterizați de o creștere mare, nu sunt considerați deosebit de fertili - acest lucru explică numărul mic al populației lor. Într-un anotimp, o astfel de pereche de porumbei, chiar și cu o sănătate excelentă, poate naște doar 3 pui, de multe ori și mai puțin. Combaterea păsărilor turkmenilor este destul de nepretențioasă în viața de zi cu zi, dieta este în mare parte similară cu dieta rudelor lor.

Important! În perioadele de reproducere și exerciții pe cer, meniul păsărilor trebuie să fie îmbogățit cu fibre, vitamine și multă proteină..
Pe lângă comentariile de mai sus, crescătorii ar trebui să acorde atenție următoarelor nuanțe de reproducere:

 • porumbelul are un instinct de găină bine dezvoltat;
 • porumbeii adulți își hrănesc cu grijă puii;
 • femeile și bărbații au grijă de puii împreună;
 • perechea selectată, corespunzătoare tuturor parametrilor (calități de zbor) între ele, trebuie să fie plasată într-o celulă în timpul perioadei de reproducere;
 • puii de la o lună de vârstă ar trebui să introducă treptat alimente complementare, alcătuite inițial din insecte mici și boabe. La aceeași vârstă, prima vaccinare trebuie efectuată;
 • la 2 luni, puii pot deja să zboare independent;
 • agaranii devin maturi sexual într-un an.
Aceste păsări pot fi păstrate cu ușurință în porumbei sau în incinte în aer liber, fără să uitați să mențineți în timp util curățenia și să schimbați apa din bolurile de băut. Agaranii nu vor intra în conflict cu vecinii dacă reprezentanții familiei de porumbei sunt plasați în papar. Cu toate acestea, nu va strica să monitorizați cu atenție comportamentul în interiorul „locuinței” după stabilirea lor - dacă păsările încep o luptă, vecinii porumbeilor turkmeni pot suferi foarte mult.
Important! Fermierii profesioniști de păsări de curte, care se angajează în creșterea și păstrarea agaranului, îi descurajează puternic pe crescătoare să părăsească astfel de porumbei mult timp în păsări. În caz contrar, nu mai zboară în sus și apoi se îndepărtează complet de zborurile înalte, limitându-se la gard și la acoperișul casei..

Avantaje și dezavantaje

Agaran este apreciat de crescătorii profesioniști din întreaga lume pentru avantajele incontestabile ale acestora:

 • capacitate excelentă de zbor;
 • culoare originală, estetică;
 • capacitatea femeilor de a-și îndeplini perfect îndatoririle materne, de a avea grijă și de a-i proteja pe urmași;
 • non-capriciozitate și nepretenție în îngrijire.

Dar, ca orice pasăre, agaranul are și dezavantajele sale, deși nesemnificative:

 • Un sejur prelungit în aviară face ca porumbeii să experimenteze disconfort sever și chiar să se îmbolnăvească. Corpul lor nu este adaptat vieții fără un cer liber;
 • în timpul executării decolărilor și trucurilor sale, porumbelul poate să nu mențină echilibrul, să piardă controlul asupra corpului, să cadă și să se prăbușească;
 • populație mică.
Știați? Conform cronicilor, chiar Genghis Khan și Julius Caesar au folosit capacitatea porumbeilor de a transporta scrisori. Și în Evul Mediu, un porumbel bun purtător era egal cu prețul unui armăsar cu pururi.
În ceea ce privește comunicarea cu oamenii, agaranii sunt destul de temători și plăcuți. Dar sunt adesea reticenți chiar să meargă la stăpânul lor. Cu toate acestea, ei sunt fericiți să compenseze acest moment cu piruete cu aer strălucitor mult timp..

Video: porumbei agaran


Opinii: 73