» » Cum să faci un purcel cu propriile mâini

Cum să faci un purcel cu propriile mâini

În procesul de creștere a porcilor, trebuie menționat că aceste animale trebuie crescute separat de restul animalelor. Realizarea unui pui cu propriile mâini este foarte simplă, pentru aceasta trebuie să respectați clar aspectul și toate regulile dezvoltate pentru construirea unui stilou.

Puteți construi un stilou de porc din orice material disponibil în zona dvs. În plus, costul său este redus. Este foarte important să cunoașteți toate caracteristicile chiar înainte de începerea construcției, pentru a putea calcula corect dimensiunile și toate proporțiile necesare.

Dispunerea și dimensiunile hambarului

Înainte de a construi un pui cu propriile mâini, trebuie menționat că dimensiunea hambarului depinde de animalele pe care proprietarii intenționează să le păstreze. La fel de importantă este și materialul pentru purcei, deoarece au nevoie de mai mult spațiu pe măsură ce cresc. Trebuie avut în vedere numărul de animale care vor trăi într-un stilou..

Pentru a facilita navigarea crescătorilor de animale începătoare, următorii parametri au fost dezvoltați în mod special:

  • pentru un mistreț mare, este necesară o suprafață de cel puțin 8 metri pătrați. m-
  • scroafele inactive - 3 mp. m-
  • scroafele însărcinate timp de 3-4 luni necesită cel puțin 6 mp. m-
  • porci care alăptează cu purcei - 10 mp. m-
  • purcei cu vârsta sub 5 luni, în cantitate de 10 până la 12 capete - 0,6 mp. m-
  • reproducere la vârsta de 5-8 luni - 1,6 mp. m-
  • porci îngrășați 5-6 luni pe cap - 0,7 mp. m-
  • îngrășare 6-10 luni pe cap - 1 mp. m.

Un porumb cu 2 capete do-it-yourself este ușor de construit (conform calculelor zonei).

Când dimensiunile sunt studiate și luate în considerare, atunci merită să începeți să puneți stiloul. Nu are sens să construiți un număr mare de stilouri de diferite dimensiuni. Atunci când se construiește un pui, se folosesc în principal 2 dimensiuni: 3x4 metri - pentru a adăposti scroafele cu purcei și 4x4 metri - unde se așază stilouri speciale pentru hrănirea porcilor.

La o vizită

La o vizită

Dacă lățimea hambarului planificat permite, grajdurile pentru hrana animalelor pot fi poziționate pe ambele părți. Pentru a le face mai convenabil să le deservi, lățimea trecerii între alimentatoare nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m. Ca urmare, lățimea totală a stiloului va fi de cel puțin 10 m. Lungimea stiloului depinde exclusiv de numărul de capete planificate pentru a fi amplasate în cameră..

Dacă este concepută o fermă de porci, atunci este mai bine să o construiți pe două fețe. Acest lucru va facilita nu numai hrănirea, ci și curățarea gunoiului de grajd și a deșeurilor de animale. Dimensiunea medie a unui pui trebuie să fie de cel puțin 18,5 x 7,5 metri.

Dacă camera nu este atât de largă, atunci este recomandat să construiți pixuri pe o parte a peretelui. În acest caz, este nedorit să se facă un pasaj, deoarece pur și simplu va fi incomod să se îngrijească purceii. Dacă există o nevoie urgentă, atunci stațiile de alimentare pot fi construite nu prea adânc sau cu dimensiuni puțin mai mici decât norma.

În plus, este important să luăm în considerare că există spații pentru ca porcii să meargă, adică. terasa de vara sub un baldachin. Dacă vremea de afară este caldă, atunci porcii își vor petrece cea mai mare parte a timpului aici. Acest lucru are un efect mare asupra vitezei de creștere în greutate a animalului. În acest moment, puteți începe reparația internă a hambarului.

Un design excelent al puiului este o plimbare, împrejmuită pentru fiecare stilou. Dacă este necesar, atunci porcul poate fi făcut mai puțin larg și creează un pasaj în el în partea din spate a clădirii. Acest lucru va face mult mai convenabil să aveți grijă de animale. Intrarea în cameră în sine se face pe o parte a clădirii, iar purceii se plimbă pe cealaltă parte.

Fundația pentru construcția unui pigsty

Cel mai adesea, atunci când se construiește un porumb, se folosește o fundație de bandă. Alte tipuri de baze sunt instalate destul de rar, de exemplu, pile sau columnar.

Fundația este baza pentru tot

Fundația este baza pentru tot

Banda de fundație este așezată superficial - aproximativ 60-70 cm. Cel mai adesea, o astfel de așezare are loc exclusiv de-a lungul perimetrului viitorului magazie. Chestia este că este obișnuit să blochezi restul spațiului cu partiții joase. Înălțimea acestor despărțitori nu trebuie să depășească 1 metru. Dacă intenționați să construiți o cameră separată, atunci trebuie să realizați un perete din material ușor. Cel mai adesea, astfel de ziduri sunt ridicate din scânduri. Pentru partiții, o bază nu este deloc necesară, este suficient să existe un suport în podea.

Dacă intenționați să construiți un hambar pentru animale pe cont propriu, atunci veți avea cu siguranță o întrebare dacă turnați o bandă monolitică sau folosiți o fundație prefabricată cu bandă din blocuri de beton pregătite anterior. Dacă vorbim despre preț, atunci trebuie să alegeți opțiunea monolitică, deoarece este mult mai ieftină. Dar dacă apreciem viteza construcției spațiilor, atunci în acest caz a doua opțiune este potrivită..

Pentru ca porcii să fie păstrați în condițiile lor normale, este important ca pardoseala să fie uscată constant. Prin urmare, atunci când puneți fundația, trebuie să vă amintiți despre impermeabilizare. Datorită acestui fapt, nu va fi nici cea mai mică penetrare a umidității din sol. Impermeabilizarea este așezată între toți pereții camerei și fundația.

Dacă pereții de beton din spumă sunt construiți într-un carnea de porc, atunci trebuie să faceți o bază specială care să nu absoarbă umiditatea. Foarte des, o cărămidă este aplicată pe fundația finisată deasupra impermeabilizării în două sau trei rânduri. După aceea, impermeabilizarea se aplică din nou și abia după aceea zidurile continuă să fie ridicate. Acest lucru este adecvat mai ales în prezența nivelurilor ridicate ale apelor subterane..

Construirea pereților și alegerea materialului pentru ei

Pereții puiului trebuie să fie ridicați dintr-un material destul de ușor, dar, în același timp, foarte cald. Această categorie include absolut toate blocurile ușoare de beton. Este adevărat, toate au un singur dezavantaj - pot absorbi puternic apa și, prin urmare, imediat după construcția lor, pereții trebuie tencuiați atât din interior, cât și din exterior. Este important să fie foarte ușor să construiți un bloc de utilitate dintr-un astfel de material pe cont propriu, deoarece blocurile sunt mari, dar destul de ușoare, iar camera rezultă ca fiind caldă și ieftină din punct de vedere al costurilor financiare. Orice purcel se va simți confortabil într-un șopron construit dintr-un astfel de material..

Pigsty dintr-un bar de lemn

Pigsty dintr-un bar de lemn

Există un alt material care este perfect pentru construcția pereților într-o cameră de utilități - acesta este betonul din lemn. Dar astăzi, procentul de utilizare a acestuia este neglijabil. Acest material este creat dintr-un amestec de așchii de lemn și ciment cu apă. Acesta păstrează căldura remarcabil de bine în interiorul camerei, este destul de puternic și puternic. Mai mult, un astfel de material poate fi realizat independent..

În unele locuri, stilourile pentru porci sunt construite dintr-un material natural - piatră de coajă. Din păcate, nu poate fi găsit în fiecare regiune. În rare ocazii, oamenii recurg la utilizarea cărămizilor în timpul construcției. În primul rând, acesta este un material destul de scump și, în al doilea rând, este foarte rece, va trebui să fie izolat.

Foarte des, atunci când construiesc un porumb, ei apelează la utilizarea de cherestea și chiar și traverse. Pereții camerei sunt calde și, pe lângă acestea, ușoare. Pentru a împiedica aerul rece să sufle din fisurile disponibile, acestea vor fi prelucrate. Dar copacul nu este considerat un material ideal pentru construirea unei porci, din moment ce porcii se zguduie pe el. 

Înălțimi de perete calculate corect

Așa cum am menționat mai sus, puiul trebuie să fie bine izolat iarna, suficient de rece și proaspăt vara. În plus, trebuie să aibă o ventilație excelentă. În cameră, este necesar nu doar să reîmprospătați aerul, ci și să mențineți umiditatea normală. Având în vedere toți acești factori, în niciun caz nu trebuie construite plafoane mici. Dacă volumul camerei este mic, atunci o ventilație frecventă va fi pur și simplu necesară, ceea ce nu va aduce beneficii - încălzirea va deveni costisitoare. Plafoanele înalte nu sunt, de asemenea, foarte bune din același motiv - costurile de încălzire. Cea mai bună opțiune este considerată a fi o înălțime a plafonului cuprinsă între 2,3 și 2,5 m.

Porc stins din blocuri de spumă

Porc stins din blocuri de spumă

În cazuri rare, un plafon înclinat este realizat fără mansardă, deoarece nu este folosit niciodată. Chestia este că în mansardă există adesea o umiditate destul de mare a aerului. În acest caz, pereții camerei nu vor fi înalți - de la 1,7 la 1,9 m, iar spre centru tavanul va crește până la o înălțime de 2,5 până la 2,8 m. Mulțumesc unui astfel de proiect, costurile pereților vor fi semnificativ reduse, dar costurile de îmbunătățire acoperișurile vor crește ușor.

Decor interior hambar porc

Cel mai bine este să tencuiești pereții din interiorul camerei, apoi să aplici materiale de finisare (vopsea albă sau vopsea). Spălarea albă nu este doar o oportunitate de a da un aspect destul de acceptabil, ci și o bună dezinfectare. Din păcate, va rămâne în această stare exact până când porcii o vor încerca pe dinte, adică o mestecă. După aceea, vederea este pierdută în mod semnificativ. Pentru a împiedica murdăria să se lipească de pereți, cel mai adesea recurg la utilizarea rășinii în combinație cu benzina, care este utilizată pentru a unge suprafața fiecărui perete. Înălțimea unei astfel de prelucrări nu trebuie să depășească 1 m, aspectul său este totuși sumbre, dar se spală mult mai repede.

Plafon și acoperiș

Cel mai avantajos este să faceți un acoperiș înclinat. Desigur, dacă lățimea clădirii este mare, atunci este recomandabil să construiți un acoperiș gable.

Acoperis acoperit

Acoperis acoperit

Indiferent de acoperiș, mansardele din porci sunt făcute extrem de rar și, dacă se întâmplă, sunt greu folosite. Izolarea acoperișului se face aproape întotdeauna cu vată minerală.

Pentru acoperiș, puteți utiliza absolut orice material disponibil în regiunea dvs. Ardezie, placă ondulată sau acoperișuri moi sunt adesea utilizate. Plafonul cu astfel de opțiuni trebuie acoperit în interior cu plăci, placaj sau plastic.

În ceea ce privește sexele din purcel, opiniile diferă despre ele, dar fiecare opțiune este bună în felul său. Acestea pot fi podele din lemn, beton, pământ sau asfalt. Se folosește și cărămida, turnând-o cu beton. Singurul dezavantaj al acestei opțiuni este costul ridicat al materialului. Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, nu uitați că camera trebuie să fie întotdeauna caldă și pardoselile uscate..


Opinii: 162