» » Iarba cu pene din plante de stepă: descriere, tipuri și proprietăți

Iarba cu pene din plante de stepă: descriere, tipuri și proprietăți

Pene cu iarbă în stepăEste dificil pentru un locuitor din orașul modern să-și imagineze vastele întinderi ale stepei, pe care a văzut-o, poate la TV, și a citit despre vegetația și locuitorii stepei doar în cărți sau enciclopedii. Este chiar mai dificil pentru un locuitor din oraș să își imagineze cum arată iarba cu pene și unde locuiește. Iarba cu pene are o vastă geografie a habitatului său și crește pe aproape toate continentele planetei..

Caracteristică plantelor

Planta cu pene (latină Stipa) - specii erbacee perene, având un sistem rădăcină nu foarte dezvoltat. Din această cauză, iarba cu pene din stepă crește mai ales în ciorchine (mici zone dens populate), are frunze tubulare, rigide, sub formă de sârmă. Planta se propagă prin semințe din vârfuri și conține o singură floare solzoasă.

Astăzi la o persoană sunt cunoscute peste 300 de specii din acest gen.

Unde crește iarba cu pene

Mediu în creștere

Cum arată iarba cu peneIarba cu pene din stepa crește mai ales în latitudinile temperate, unele specii de plante se găsesc în zonele subtropicale. În Eurasia, se găsește mai ales în stepele și pe terenul stâncos. Iarba este tolerantă la secetă, astfel încât, în cele mai multe cazuri, se așează pe solul virgin, alături de alte vegetații perene..

Sistemul de rădăcini nu permite acestei vegetații să se curbeze, așa că iarba cu pene nu se înrădăcinează foarte bine pe sărăcile ude de pajiști verzi.

Cu toate acestea, dacă în regiune există o secetă, iarba nu va ezita să se stabilească într-un mediu favorabil pentru sine. Acest lucru se aplică atât pășunilor arse, cât și fânețelor cu un conținut scăzut de humus în straturile superioare ale cernoziomului..

Geografia ierbii de pene este largă și variată. Poate fi găsit în astfel de locuri:

 • Iarba cu pene de stepăPuține dintre extinderea de stepă a Europei de Vest (Ungaria, România).
 • Țări necultivate din Siberia și regiunile sudice ale Rusiei.
 • Pârtii stâncoase din Caucaz și bazinul Mării Caspice.
 • În subtropicele Africii (Algeria, Maroc).
 • Stepe din SUA și Canada.

În forma sa inițială, acest gen de flora crește doar în zonele protejate ale Ucrainei: Stepa Askania-Nova și Khomutovskaya.

Tipuri comune

Iarba cu pene de stepă (descrierea plantei și imaginile aspectului acesteia) este adesea menționată în manualele de biologie, dar nu multe persoane știu că aproximativ 80 de specii ale acestei plante cresc în CSI. Tipurile comune de plante din genul Stipa sunt:

 • Unde crește iarba cu peneFeathery (latină Stípa pennáta) - și-a primit numele pentru moliciunea și forma florilor, asemănătoare cu penele unei păsări. Locuiește în stepele pajiștilor din Siberia și Kazahstan. Este important de știut că dezvoltarea terenurilor arabile de către oameni în complexul agro-industrial a pus această specie în pericol de dispariție. Stípa pennáta este listată în Cartea Roșie a Federației Ruse. În căsuțele de vară, este cultivat ca vegetație ornamentală.
 • Parul sau Tyrsa (latină Stipa cappilata) este un alt reprezentant al florei pe cale de dispariție. Are frunze lungi, pufoase, asemănătoare părului. O plantă adultă atinge o înălțime de 70 cm. Crește în luncile din Asia Centrală, Europa de Vest și în stepele Mongoliei. În oamenii obișnuiți au primit numele - păros.
 • Planta de iarba cu peneCea mai frumoasă (lat. Stipa pulcherimma) - tulpina acestei specii atinge o lungime de 1 metru. Spikeletele de iarbă sunt netede și fin pubescente. Este o specie protejată nu numai în Rusia, ci și în statele vecine (Ucraina, Belarus). Toldul de vegetație are o nuanță roșiatică.
 • Iarba de pene a lui Zalessky (lat. Stipa zalleskii) - urechea se distinge printr-o limbă cu trei dinți asemănătoare cu o paniculă. Această plantă este un xerofit. Tolerează un climat arid și o căldură intensă. Are loc pe stâncile și versanții din regiunile de vest ale Chinei și regiunile de mijloc ale Federației Ruse. Acest tip de vegetație a fost descoperit de geobotanistul sovietic D.G. Vilensky.
Urcarea plantelor interioare: tipuri și îngrijire la domiciliu

Speciile mai puțin obișnuite includ iarba cu pene:

 • Iarba cu pene de stepă, descriereLessinga (latină Stipa lessingiiana) - crește în numeroase colonii și se distinge printr-un orizont de suprafață dens al pământului. Are o tulpină relativ scurtă - până la 0,7 cm. Preferă să înflorească la mijlocul verii. Găsit în Crimeea și Caucaz, precum și în Europa de Est și în Peninsula Balcanică.
 • Frunze înguste (lat. Stipa tirsa) - iarbă spiceletă cu tulpini goale, predominând în Mediterana și Asia Mică. Nu tolerează gâfâirea și călcarea.

Impact asupra agriculturii

Unde trăiește iarba cu peneIarba cu pene nu aparține culturilor de nutrețuri, este considerată o buruiană de către agronomi. Are un efect negativ asupra speciilor de floră fertilă, deoarece după sfârșitul sezonului de creștere contribuie la dezvoltarea bolilor fungice, continuând să crească - eliberează enzime acide în sol. Rădăcinile slabe ale Stipa afectează negativ ecosistemul terenurilor agricole, deoarece acestea nu sunt capabile să formeze cernoziom. Planta acționează ca un parazit, preluând o parte din nutrienți din solul unde crește.

Boala „iarbă cu pene” cauzată de vârfurile ascuțite ale ierbii de pene pe pielea animalelor nu poate fi atribuită avantajelor sale. De aceea, se recomandă tăierea ierbii de pene înainte de înflorire..

Important! Iarba înflorită poate provoca o reacție alergică la o persoană sau poate dezvolta astm.

Aplicare cu pene de iarbă

Iarba cu pene crește în stepa

Multă vreme, decocturile acestei plante au fost folosite ca metode alternative de vindecare pentru tratamentul bolilor pancreasului și glandelor tiroidiene, pâlpului, durerii în articulații..

Tulpinile de iarbă cu pene fără flori sunt folosite ca hrană pentru rumegătoarele mici (capre, oi). Anumite tipuri sunt materii prime pentru producția de hârtie și țesături artificiale.

Cum arată bergamota și unde crește?

În parcele personale, se recomandă cultivarea numai soiurilor decorative ale acestei plante..


Opinii: 103