» » Ce trebuie să știți despre țesutul coșurilor de salcie: materiale, tehnologii, proces de fabricație

Ce trebuie să știți despre țesutul coșurilor de salcie: materiale, tehnologii, proces de fabricație

coșuri de crenguțe de salciePe vremuri, articolele de răchită din răchită erau utilizate pe scară largă în agricultura de subzistență. Astăzi, țesutul coșurilor de salcie este o artă, un hobby și o afacere. Un meșter cu experiență a perfecționat procesul de fabricare a coșurilor, iar produsul în sine costă mulți bani. Ca elemente decorative sunt folosite diverse forme colorate, luminoase și diverse. Dar există și astfel de modele care sunt utilizate în viața de zi cu zi..

Țesutul cu viță de vie este un meșteșug foarte simplu pe care îl poți stăpâni de unul singur. Coșuri, vaze, cutii făcute manual, vor lua locul lor potrivit în interior și, cel mai important, vor fi într-un singur exemplar. Realizate manual, vor încânta ochiul, vor încălzi sufletul și vor păstra căldura mâinilor umane.

Material necesar pentru țesut coșuri dintr-o viță de vie

crenguțe de salcie pentru țesut coșPentru țesut coșuri de salcie, se folosesc tije lungi și drepte, fără noduri și depășiri. Cele mai bune ramuri nu au mai mult de un centimetru grosime, care se îndoaie bine și nu se crape la pliuri. Pentru ambarcațiuni, sunt potrivite ramuri de salcie cu coajă portocalie, roșie sau violetă..

Meșterii care au stăpânit meșteșugul de țesut de coș pregătesc materialul pe cont propriu. Cel mai bun moment pentru recoltarea salcii de coș este sezonul de iarnă sau primăvara devreme. Pentru muncă, tijele sunt înmuiate și apoi uscate.

Pentru ambarcațiuni, se folosesc tije nepețate și decojite. Coșuri simple pentru uz casnic, garduri vii, țesături sunt țesute din ramuri necurate. Materialul purificat este utilizat pentru obiecte decorative: ghivece de flori, cutii, tăvi, mobilier. De-a lungul timpului, ramurile decojite capătă o nuanță aurie, ceea ce va oferi viitorului produs un farmec aparte..

Lucrarea folosește următoarele instrumente:

Proces de țesut a coșului de salcie

proces de fabricare a coșurilorPentru comoditatea produselor de țesut din crenguțe de salcie, ar trebui să vă familiarizați cu terminologia:

  • ace de tricotat - tije drepte care se diverge de la centru sub formă de raze, din care este țesut fundul coșului;
  • rafturi - spițele aplecate în sus, necesare formării pereților;
  • tricotat sau țesut - tije care împletesc ace și suporturi.

Procesul clasic de țesut al unui coș de salcie începe la bază. Apoi ace de tricotat sunt îndoite și sunt create pereții. În faza finală, marginea produsului este formată și, în sfârșit, mânerul.

Când țeseți partea de jos, trebuie să strângeți cât mai strâns ramurile din jurul acelor de tricotat. În acest caz, nu este de dorit să mutați ace de tricotat în sus sau în jos. Acest lucru va asigura calitatea și fiabilitatea coșului..

Este recomandabil pentru începători să înceapă să țese coșuri de salcie din produse rotunde, folosind metoda simplă de țesut.

Tipuri și metode de țesut a unui coș de salcie cu propriile mâini

tehnici de țesut a coșului de salcieModelul de țesut al coșului standard este circular într-o direcție (de la stânga la dreapta). Ramura stângă acționează ca o ramură de lucru. Dar înainte de țesut coșuri de salcie, ar trebui să studieze metodele de țesut..

Există tehnici de bază de țesut cu tije:

  1. Împletitură simplă. Această tehnică folosește o crenguță. După ce fundul este format din ace, această tijă este trasă alternativ prin ace. Rândurile noi sunt așezate într-o spirală. După terminarea tijei de lucru, o nouă ramură este fixată în ea. Această metodă poate fi utilizată pentru țesut atât produse rotunde, cât și ovale..simpla tesut

Dacă coșul este țesut într-o buclă închisă, trebuie utilizat un număr impar de rafturi. Acest lucru se datorează faptului că pe o întoarcere tija se înfășoară în jurul cremalierului din exterior, iar pe următoarea - din interior. În caz contrar, cercul nu se va închide.

  1. Frânge în 2 (3, 4, 5) tije. Această tehnică implică utilizarea a două (trei, patru, cinci) ramuri ale viței de vie, care se înconjoară de rafturi și se împletesc între ele. Această metodă de țesut a unui coș de salcie cu propriile mâini are ca scop creșterea fiabilității și conferirea rigidității produsului.
  2. Țesut stratificat Prin această metodă, țesutul se realizează cu mai multe tije. Numărul lor este luat atât cât sunt utilizate rafturile. Lucrul începe simultan cu toate tijele. Fiecare ramură, îndoită în jurul unui stâlp de afară, apoi a următoarei din interior, este adusă afară. Apoi procesul se repetă cu fiecare capăt liber al tijei. După finalizarea lucrărilor, toate tijele vor fi în interiorul produsului.țesut stratificat

Această tehnică implică utilizarea de crenguțe de aceeași lungime și grosime. Acest lucru va crea același număr de rânduri, care se vor reflecta în pereții uniformi ai coșului..

Există o mulțime de metode de țesut, dar toate folosesc tehnicile de bază ale țeserii. Pentru începătorii care nu au făcut niciodată o astfel de meserie, ar trebui să vizionați un videoclip pe Internet despre cum să țeseți coșurile din salcie. Și pentru ca produsele să pară netede și frumoase, este mai bine să practici realizarea unor articole simple - suveniruri, ghivece, cutii.

Coșuri de țesut din crenguțe de salcie - video


Opinii: 109