» » Ce impregnare este folosită pentru a proteja lemnul de umiditate și degradare?

Ce impregnare este folosită pentru a proteja lemnul de umiditate și degradare?

Umiditatea și putregaiul sunt interrelaționate: apar formațiuni fungice acolo unde există umezeală. Impregnarea lemnului din umiditate și degradare într-un design modern combină protecția împotriva ambelor flageluri. Dar în secolele anterioare, oamenii au acordat mai multă atenție protejării lemnului de flegmă, considerând că este cauza principală a oricărui aspect de mucegai.

De regulă, tăierea a fost aranjată toamna, astfel încât până în vară va fi posibilă îndepărtarea umidității din copacul tăiat. După aceea, cherestea a fost deja făcută din bușteni, iar probabilitatea de putregai în ea atunci când este păstrată corect este neglijabilă. Mai mult, uscarea va continua și mai departe.

Rezistența lemnului la descompunere este mai mare în rocile rășinoase, pentru care sunt apreciate la fixarea lucrărilor de mină subterane. Într-o veche dezvoltare abandonată, rafturile de larice sunt în stare excelentă chiar și după o jumătate de secol. În zilele noastre, tratarea apei în structurile din lemn a devenit mai ușoară datorită materialelor noi de impregnare..

Protecția umidității

Dacă vorbim despre protejarea lemnului numai de umezeală, există astfel de metode. Dar când vine vorba de prevenirea degradării, atunci această problemă este rezolvată într-un mod complex: efectul apei ca catalizator pentru proces este de asemenea limitat, iar microorganismele care pot provoca putregai sunt blocate. Modalități de a proteja lemnul de umiditate:

 1. Vopsea. Suprafața este tratată cu diferite culori de vopsele sau lacuri speciale. Eficiența protecției prin această metodă lasă mult de dorit și nu se poate face fără reînnoirea constantă a stratului. Dar unii coloranți moderni au aditivi antifungici în compoziția lor. Lacurile trebuie să fie selectate astfel încât să conțină polimeri flexibili care împiedică stratul exterior să se crape sau să absoarbă lacul fără a forma o peliculă..
 2. Protecția mai fiabilă și pe termen lung a lemnului de umiditate se realizează prin impregnare cu soluții speciale pentru a umple fisurile existente. Dar acest lucru necesită echipamente pentru dimensiunile structurilor: autoclave sau băi. Compozițiile de lucru includ antiseptice, iar golurile sigilate vor împiedica intrarea insectelor dăunătoare.
 3. Acoperirea gudronului este realizată dacă elementele structurilor din lemn sunt instalate în pământ, unde există o umezeală constantă. Suprafața pictată cu o masă vâscoasă neagră nu arată foarte atractivă, dar protejează foarte fiabil, de exemplu, traverse de cale ferată tratate corect cu o substanță servesc timp de un secol.
 4. Uleiul de motor uzat este folosit pentru izolarea umidității părții subterane a stâlpilor sau a buștenilor. Ca și în cazul acoperirii cu gudron, produsul arată urât, dar această metodă este adesea folosită pentru eliminarea grăsimii.

Protecție împotriva putregaiilor

Nu este utilizat în forma sa pură, este de obicei efectuat în combinație cu protecția împotriva apei, deoarece sursa de descompunere este umezeala. Este rezultatul fluctuațiilor accentuate de temperatură și efectul direct al precipitațiilor atmosferice, iar în cameră este umiditate ridicată și lipsă de ventilație. Cel mai adesea, suprafețele din lemn care sunt în contact direct cu mediul extern putrezesc: rame de ferestre, coroane aproape de sol de cabine de bușteni și stâlpi îngropați în pământ.

Protecția stâlpilor cu material pentru acoperișuri și bitum

Protecția stâlpilor cu material pentru acoperișuri și bitum

Elementele interne ale clădirii de locuințe se pot putrezi și dacă modul de ventilație nu este respectat. Modalitățile de combatere a acestei boli fungice vor fi discutate mai jos..

Utilizarea tipurilor speciale de structuri

Pentru a evita umezirea dispozitivelor din lemn, se iau deja măsuri în faza de proiectare. Există anumite reguli prin care puteți reduce semnificativ riscul de infecție cu putregaiul fungic:

 1. Protejați clădirea de precipitații.
 2. Se separă contactele cu pământul, fundația din beton și piatră și grinzile metalice folosind impermeabilizarea. Partea de sus a bazelor trebuie să fie situată deasupra nivelului solului. Dispozitiv pentru zona orbă este necesar.
 3. Asigurați ventilație și asigurați accesul la elementele structurii pentru examinări preventive pentru semne de boală sau apariția insectelor dăunătoare.
 4. Utilizați numai pentru materialele de construcție uscate anterior pe parcursul anului.
 5. În locuri cu temperaturi contrastante, acoperiți elementele structurale cu izolație termică.

Este mult mai fiabil să protejați copacul de descompunere prin impregnare cu antiseptice. Mai mult, nu este prea târziu pentru a face acest lucru chiar dacă boala cu putregai a fost dezvăluită în timpul următoarei inspecții de rutină a structurilor.

Tratamentul cu soluții speciale

Antisepticele sunt medicamente care împiedică procesele de descompunere prin inhibarea creșterii microbilor sau distrugerea completă a acestora. Pentru a proteja lemnul, orice amestec cu utilizarea acestor substanțe trebuie să includă o componentă care protejează produsul de pătrunderea picăturilor de apă în el..

Tratamentul lemnului cu antiseptic

Tratamentul lemnului cu antiseptic

Proprietăți utile ale unor astfel de soluții chimice:

 • toxicitate pentru creșterea fungilor-
 • durabilitate indelebilă-
 • grad ridicat de permeabilitate-
 • fără miros neplăcut-
 • nu are un efect dăunător asupra oamenilor și animalelor-
 • compoziția neutră nu provoacă coroziunea elementelor de fixare.

Prelucrarea lemnului din putrezire și umiditate se efectuează înainte de instalarea sa în structură. Antisepticele sunt produse sub formă de soluții de diferite vâscozități:

 1. Solubilă în apă pe bază de fluorură de sodiu și pulberi de fluor de silice (concentrație 4%) cu substanțe auxiliare: cretă, ciment, var, cenușă de sodiu și gips. Și, de asemenea, silicofluorura de amoniu a fost realizată pe un substrat uscat, conținutul său în lichid este de 5-10%. Pe baza amestecurilor - preparate BBK-3 (acid boric și borax), HChC (pic cromatic și clorură de zinc), MChChs (aceleași substanțe și sulfat de cupru), ultimele două sunt toxice. Și în final, agentul GR-48 este un lichid cu pentaclorofenol (2-5%).
 2. Dacă lemnul care nu a fost uscat în timp util este pus în funcțiune, atunci este mai bine să acoperiți pomul de la putrezirea și umiditatea cu un antiseptic solubil în organisme, cum ar fi PL, care este o substanță pentaclorofenol dizolvată în produsele petroliere ușoare, cum ar fi combustibilul diesel sau kerosenul. Acest amestec este foarte toxic și are o bună putere de penetrare. Un alt produs din această clasă este marcat cu NML - naftenat de cupru diluat în ulei de combustibil sau naftă cu solvent. Are aceleași proprietăți.
 3. Uleiurile uleioase sunt considerate cele mai eficiente, dar au un miros puternic. Acestea sunt lichide uleioase: cărbune, șist și antracen, sunt foarte stabile, nu se spală cu apă și sunt neutre, nu provoacă coroziunea. Ele sunt adesea folosite pentru acoperirea stâlpilor (partea lor subterană), traverse, grămezi și elemente ale structurilor subacvatice.
 4. Pastele antiseptice au o consistență mai groasă. Sunt fabricate din amestecurile solubile în apă de mai sus, umplutură (pulbere de turbă) și componente de legare - sticlă lichidă, bitum și argilă. Capetele grinzilor și stâlpilor de bușteni sunt tratate cu substanțe vâscoase, care tind să absoarbă bine umiditatea și, ca măsură suplimentară, sunt de asemenea impermeabilizate.

Există și alte mijloace pentru a proteja lemnul de putrezirea și umiditatea. De exemplu, lemnul sănătos este adesea acoperit cu un amestec de acid sulfuric diluat (5%) și dicromat de potasiu (5%).

Disponibilitatea soluțiilor de protecție în rețeaua de vânzare cu amănuntul

Cel mai adesea, produsele pentru prelucrarea lemnului cu acțiuni complexe sunt vândute, combinând proprietățile antisepticelor, ignifugilor (de la foc) și materialelor de impermeabilizare. Iată câteva dintre soiurile lor:

 1. Preparatele polimerice - au ca scop prevenirea mucegaiului, decolorarea albastră și putrezirea și conțin, de asemenea, săruri de staniu, crom și zinc care împiedică apariția microorganismelor. Acestea sunt absolut inofensive pentru omul mărcilor Bicidol, Vuprotek și Pinotex.
 2. Biopirenti - SenezhBio aparține acestei clase. Și compușii biocide din seria DL (vindecător de lemn), toate oferă protecție împotriva mucegaiului, microorganismelor și insectelor.
 3. Antiseptic-ignifugii acționează împotriva putregaiului și fac produsele rezistente la foc. Marci populare VIM-1, Aquabor, Biocron, Novotex, VAK-48D, Pirilaks, Pinotex.

Principalii producători ruși sunt Yaroslavsky Antiseptic și Senezh, NPO NORT LLC. Atunci când alegeți cum să procesați un copac, ar trebui să acordați atenție producătorului. Aceste companii pot fi de încredere.

Protecție DIY

Pentru prelucrarea structurilor din lemn, nu este necesară implicarea unei echipe de specialiști. Puteți face asta singur, dar trebuie să urmați câteva reguli. Înainte de a picta suprafețele, trebuie să le curățați de murdărie și este bine dacă vremea este uscată și caldă.

Impregnare din lemn cu pistol pulverizat

Impregnare din lemn cu pistol pulverizat

Niste sfaturi:

 • aplicați soluții apoase cu o pistolă de pulverizare, mai groasă - cu o perie sau o rolă-
 • nu uita de altele - unele medicamente emit un miros înțepător-
 • trebuie să lucrați într-un respirator sau mască, salopete-
 • nu trebuie să existe copii sau animale de companie lângă obiect-
 • respectarea dozajului producătorului este obligatorie.

Suprafețele trebuie prelucrate la frecvența specificată în instrucțiuni. Consumul unui antiseptic depinde de vâscozitatea acestuia, se situează în intervalul 100-400 g pe mp. Cea mai economică - metoda de pulverizare.

harmfulness

Ingerarea medicamentului pe piele sau vaporii săi în plămâni poate provoca reacții negative ale organismului, care se manifestă sub formă de alergii: erupții cutanate, roșeață și mâncărime. Protejând drepturile consumatorilor, legiuitorul a instituit interdicția vânzării de antiseptice extrem de toxice pentru uz casnic..

Este necesar să ne amintim despre toxicitatea impregnărilor

Este necesar să ne amintim despre toxicitatea impregnărilor

După aplicare, soluția se usucă sau se întărește, mirosul dispare și odată cu aceasta pericolul pentru oameni dispare. Pentru mediu, amestecurile sunt neutre din punct de vedere al compoziției componentelor: se descompun sub influența luminii solare și a celui mai puternic oxidant natural - oxigenul aerului.

Materiale de uz independent

Cel mai adesea, produsele din lemn sunt protejate cu lichide sau pulberi disponibile în comerț sau dizolvându-le în apă. Poate fi:

 • clei de silicat-
 • deșeuri de ulei de motor sau ulei de in-
 • bitum și gudron-
 • var tăiat și un amestec de clorură de sodiu cu acid boric.

Multă vreme, materialele folosite până în ziua de azi au fost folosite la construcția unei case din lemn. Iată aceste remedii populare:

 • sulfat de cupru - se dizolvă în proporție de 100 g pe găleată-
 • sodă și oțet-
 • răşină.

Astfel, protecția lemnului împotriva degradării a fost întotdeauna realizată și există multe mijloace și metode diferite. Acestea sunt îmbunătățite în mod constant, după cum reiese din gama largă a acestora..


Opinii: 141