» » Pământ adânc pentru porci și beneficiile sale

Pământ adânc pentru porci și beneficiile sale

Datorită tehnologiei moderne, rentabilitatea creșterii porcilor crește constant. Una dintre metodele de reducere semnificativă a costurilor de păstrare a porcilor, de întreținere și de încălzire a puiului este utilizarea unor paturi de inovare profunde inovatoare.

Datorită utilizării materialelor de fermentare, acesta nu numai că absoarbe deșeurile, dar ajută la menținerea unei temperaturi confortabile în cameră..

Esența tehnologiei de așternut profund

Principiul de funcționare a gunoiului adânc pentru porci este că la materialul de pardoseală i se adaugă un preparat special care conține bacterii fotosintetice sau lactice (coprofage), care constă din paie de iarbă, rumeguș, așchii de lemn și alte substanțe organice. Activitatea vitală a acestor organisme este asigurată de mediul nutritiv, în acest caz, de urină și fecale.

barnyard

barnyard

Datorită activității microorganismelor, microflora periculoasă nu se formează în materialul de pardoseală, mirosul neplăcut al amoniacului emanat de fecale dispare. Și în procesul de descompunere a compușilor organici, se eliberează căldură. Astfel, păstrarea porcilor pe un pat de fermentare vă permite să mențineți curățenia fără îndepărtarea constantă a gunoiului de grajd și înlocuirea pardoselii și, de asemenea, reduce semnificativ costul încălzirii spațiilor.

Stratul inferior se încălzește până la 40⁰⁰, cel superior - până la 20-25⁰⁰. Astfel, chiar și la temperaturi subzero în exterior, camera va fi confortabilă..

Principala condiție pentru buna funcționare a gunoiului este prezența constantă a animalelor, altfel sursa de hrană pentru bacterii se usucă și mor. În plus, oxigenul este necesar pentru ca bacteriile să funcționeze normal. Prin urmare, gunoiul nu trebuie lăsat să se compacteze. Pentru a preveni acest lucru, nu trebuie să folosiți cipuri prea mici, care sunt comprimate rapid și, de asemenea, trebuie să agitați periodic stratul superior.

Procedura de pregătire a materialului de așternut

Pentru a utiliza cel mai eficient oportunitățile tehnologiilor inovatoare, fermierul trebuie să pregătească spațiile. Când așezați așternutul și îl folosiți, este necesar să urmați o serie de reguli:

 • în primul rând, camera trebuie curățată corespunzător, îndepărtat gunoiul de grajd, murdărie acumulată, dezinfectată-
 • este necesar să se asigure eliminarea excesului de lichid, de aceea nu este recomandat să așezați gunoiul pe beton, este mai bine să folosiți sol sau să aveți grijă de construcția celui mai simplu sistem de drenaj, în cazuri extreme, puneți scuturi din lemn pe podeaua de beton-
- Cald si uscat ...

Cald si uscat ...

 • pardoseala (litiera), trebuie să fie complet naturală, puteți utiliza un singur material, dar este mai bine să combinați mai multe-
 • este necesar să se excludă posibilitatea proiectării în cameră, pentru a închide toate fisurile-
 • temperatura optimă pentru depunerea gunoiului este de + 5⁰C ... + 10⁰C, în acest caz, activitatea bacteriilor va începe în câteva zile, la o temperatură mai mică, bacteriile vor începe să funcționeze mult mai lent-
 • camera trebuie să fie prevăzută cu o ventilație simplă-
 • temperatura nu trebuie să scadă sub 0⁰⁰-
 • stratul de jos este de aproximativ 20 - 30 cm, apoi preparatul este așezat deasupra, apoi un alt strat de material pentru pardoseli 20 cm, urmat de preparat din nou (înainte de a începe instalarea, ar trebui să citiți cu atenție instrucțiunile pentru pregătirea selectată)-
 • înălțimea totală a așternutului trebuie să fie de cel puțin 50 cm și nu mai mult de 1 m; pentru adulți, înălțimea așternutului trebuie să fie mai mare decât pentru animalele tinere-
 • rația porcilor ar trebui să fie bogată în fibre (45 - 60%), acest lucru va accelera fermentația.

Înainte de a începe aranjarea așternutului profund, merită să aflați despre preparatele disponibile pe piață..

Preparate și enzime

Gunoiul adânc de porc conține o varietate de bacterii care sunt clasificate ca microorganisme inofensive. În funcție de medicament, conține: enterococi fecali, lactobacili, drojdie, bioenzime, aminoacizi, săruri minerale, diverse oligoelemente.

Principiul acțiunii medicamentelor pentru crearea unei așternuturi de fermentație cu propriile mâini este același, dar durata de utilizare și metoda de utilizare pot diferi. Informații detaliate sunt indicate pe ambalaj. După examinarea acesteia, puteți alege opțiunea corespunzătoare.

 • "Biocompost 21". Durata medicamentului este de la un an și jumătate la doi ani. Pentru a menține calitatea, prelucrarea se efectuează de 1 dată în 20 - 25 de zile. Producătorul recomandă utilizarea de rumeguș și paie în raport 1: 1 pentru pardoseli. 0,5 kg costă aproximativ 900 de ruble.
 • "Barnyard" o altă pregătire destul de economică a producției rusești, care vă permite să folosiți așternutul timp de un an și jumătate. Există specii concepute pentru diferite tipuri de animale de fermă și păsări de curte, fiecare își folosește propriile bacterii. Efecte secundare promise de producător: o reducere semnificativă a bolilor picioarelor, reducerea costurilor de hrană. Preț pentru 0,5 kg - 1300 - 1400 ruble.
 • "Biolatic Multi-25" - un produs chinezesc care oferă animalelor paturi de 2 ani. Are un mare avantaj - poate funcționa chiar și la temperaturi subzero. Prețul pentru 1 kg este de aproximativ 4000 de ruble.
Biolatic Multi-25

Biolatic Multi-25

 • "Net-strat" - un preparat care vă permite să nu schimbați patul de fermentare timp de 3-4 ani. Este unul dintre cele mai populare produse din domeniu astăzi. Producătorul garantează că compoziția este complet naturală și sigură în orice concentrație. Pentru o funcționare normală, este suficient să slăbiți bine stratul superior o dată pe lună. Pentru 1 kg va trebui să plătiți aproximativ 5000 de ruble.

Caracteristici de păstrare a porcilor

După ce decideți să folosiți gunoi ecologic, trebuie să luați în considerare modul în care vă păstrați porcii. Există două opțiuni principale:

 • pășune (mers)-
 • stand (care nu poate fi mers).

Metoda de pășune este cea mai optimă, este recomandată pentru sezonul cald. Un stilou deschis este așezat lângă pui, unde se formează așternut biologic activ. O condiție prealabilă - animalele sunt colectate în efective, ținând cont de sex și vârstă. Pentru fermele mari, o procedură automată de mers este optimă. Odată cu apariția vremii reci, așternutul cald este mutat în camera unde vor fi ținute animalele.

Tehnologia de carcasă stabilă este potrivită pentru sezonul rece când porcii nu ies afară. Un regim termic confortabil și un nivel scăzut de umiditate, creat în cameră, contribuie la îmbunătățirea abilităților de reproducere, accelerează creșterea animalelor tinere și, în plus, formează rezistența la diverse boli..

Probleme de înlocuire și eliminare

De-a lungul timpului (perioada depinde de medicamentul ales), gunoiul devine inutilizabil. Nu este dificil să se stabilească acest lucru după următoarele criterii:

 • culoarea podelei se schimbă, devine întunecată, aproape neagră-
 • materialul încetează să mai absoarbă lichid-
 • în mămăligă apare un miros puternic neplăcut-
 • temperatura scade.

Asta înseamnă că este timpul să schimbi gunoiul. Este curățată complet, camera este bine ventilată. Apoi, pe un podea complet uscat, aranjați o nouă gunoi..

Litiera proaspătă

Litiera proaspătă

Paturile vechi pot fi folosite ca îngrășământ prin împrăștiere într-un câmp sau o grădină de legume.

Beneficiile utilizării

Nu este fără motiv că gunoiul cu bacterii este folosit din ce în ce mai mult în zootehnie, deoarece această metodă are o mulțime de avantaje:

 • varietate de produse și prețuri - puteți alege întotdeauna o opțiune accesibilă-
 • nu este nevoie de clădiri de capital, o structură dintr-un cadru acoperit cu o prelată este suficientă, principalul lucru este că nu există proiecte-
 • nu este nevoie să cheltuiți bani pentru încălzirea puiului, datorită încălzirii de la gunoi, temperatura din cameră va fi pozitivă, chiar dacă este la 30 ° C afară-
 • datorită faptului că bacteriile distrug deșeurile și, prin urmare, mirosul, există suficientă ventilație simplă în cameră, nu sunt necesare sisteme complexe și costisitoare-
 • temperatura ridicată a podelei împiedică colonizarea insectelor și rozătoarelor care poartă diverse boli, ceea ce înseamnă că incidența bolilor la animale scade-
 • întrucât animalele călduroase mănâncă mai puțin, aranjarea așternutului ecologic reduce costurile de hrană în sezonul rece (economii de până la 10%)-
 • porcii cresc în greutate mai repede, potrivit experților, creșterea producției de carne este de aproximativ 3%-
 • utilizarea așternutului adânc vă permite să nu restricționați mișcarea porcilor în spații, capacitatea de a se deplasa liber este deosebit de importantă în sezonul rece-
 • versatilitatea și simplitatea dispozitivului și a utilizării-
 • perioadă lungă de funcționare-
 • menținerea unui nivel satisfăcător de curățenie în pui-
 • economisind timp, efort și bani pentru încălzirea și întreținerea puiului.

Dezavantajele includ necesitatea înlocuirii periodice a gunoiului și costul destul de ridicat al unor fonduri. Cu toate acestea, puteți alege întotdeauna o opțiune disponibilă. Iar timpul și efortul petrecut în schimbarea pardoselii la fiecare câțiva ani nu sunt nimic în comparație cu curățarea zilnică a unui pui fără bio-așternut..

Concluzie

Pământul adânc pentru porci poate îmbunătăți semnificativ condițiile de păstrare a animalelor și poate crește profitabilitatea fermei prin reducerea costurilor de material, timp și forță de muncă.


Opinii: 165