» » Cuști de pasăre auto-fabricate

Cuști de pasăre auto-fabricate

Gospodăriile tradiționale fac fără dispozitive speciale pentru a-și crește veniturile. Până de curând, unitățile specializate precum ferme sau păsări de curte au avut nevoie de utilizarea lor. Vorbim despre cuști speciale destinate găini ouătoare, care sunt foarte convenabile pentru păsări, întrucât este convenabil să le transportăm și pentru proprietari, deoarece facilitează colectarea ouă.

Nu vorbim despre acele cuști în care sunt ținute animale tinere sau, de exemplu, pui de carne, ci despre cele destinate colectării ouălor și care pot fi achiziționate gata sau construite cu propriile mâini.

Caracteristici ale conținutului

Producția de ouă a fost întotdeauna asigurată de mobilitatea păsărilor și de activitatea mersului lor. Cu toate acestea, cu conținutul corect de celule, poate fi menținut și la un nivel destul de ridicat, în plus, suprafețele ocupate de un animal de muncă decent sunt minime..

Cu o metodă celulară sau intensivă, pui așezați până la șase capete pe cușcă și fiecare ar trebui să obțină aproximativ un metru pătrat de spațiu. În caz contrar, vor suferi de afecțiuni înghesuite, care vor afecta producția de ouă. O cușcă pentru un pui poate avea o suprafață de până la jumătate de metru pătrat, care răspunde pe deplin nevoilor păsării.

Știați? Se crede că domesticirea puiului a avut loc în urmă cu trei mii de ani pe teritoriul Etiopiei moderne. Toți puii moderni sunt descendenți din strămoșii asiatici..

Desigur, limitarea spațiului și a mișcării presupune o îngrijire sporită și respectarea atentă a condițiilor artificiale de detenție, care afectează productivitatea economiei..

Cum să faci o cușcă

Spre deosebire de puii de carne, găinile ouătoare necesită o cușcă cu podea înclinată și o tâmpenie specială pentru colectarea ouălor. Puii de rase de ou au adesea dimensiuni mici, respectiv, cuștile pentru acestea nu sunt prea spațioase - 60 de centimetri pătrați per individ, carnea și rasele de ou au nevoie de mai multă suprafață - până la 80 de centimetri pătrați.

Important! O structură prea voluminoasă își pierde sensul în termeni de beneficii economice, prea restrânsă în ceea ce privește semnele vitale și productivitatea animalelor.

Cușca pentru păsări are un design destul de simplu, astfel încât chiar și o persoană fără abilități speciale o poate face cu propriile sale mâini.

Materiale și instrumente necesare

Pentru a face o cușcă pentru găini ouătoare cu propriile mâini, nu aveți nevoie de materiale scumpe sau instrumente extrem de specializate. De asemenea, designul său nu este deosebit de complicat și complex. Baza este un cadru din grinzi din lemn sau metal.Lemn - deși materialul este ecologic și natural, nu este foarte durabil. În plus, lemnul pierde din punct de vedere al igienei: absoarbe umezeala și mirosurile, este destul de dificil să îndepărtezi murdăria din ea, astfel că multe persoane preferă metalul, de exemplu, armarea sau un profil metalic conceput pentru structurile din gips-carton.

De instrumente ai putea avea nevoie:

 • un ciocan;
 • ferăstrău;
 • cleşte;
 • fişier.

Familiarizați-vă și cu rasele de ouă de pui: Leghorn, Alb rusesc, Lohman Brown, Minorca și Pavlovskaya.

Materiale pentru fabricarea unei cuști:

 1. grinda din lemn 40x40 sau profil metalic, de exemplu, UD 27/28/4000;
 2. cuie pentru lemn sau elemente de fixare pentru profil;
 3. tabla pentru fabricarea de paleti;
 4. oțel zincat sau inoxidabil pentru a face alimentatoare și băutori;
 5. o grilă de 2,5x1, 25 sau 50x25 milimetri, din care se realizează podeaua, pereții și tavanul structurii;
 6. plasă cu o celulă 50x50 sau sârmă pentru realizarea peretelui frontal;
 7. zăbrele sau zăvoarele pentru blocarea ușii.

Proiectarea și dimensiunile locuinței

Baza celulei este carcasă, pentru care se folosesc grinzi de lemn, ghidaje metalice sau armături. Peretele și podeaua structurii sunt realizate din plasă. Cușca prezentată mai jos are dezavantajul inconvenientului de a pune și scoate puiul. Este destinat adulților mari..

Știați? Puiul recunoaște un ou stricat. Dacă întâlnește una, o aruncă din cuib. Puiul mănâncă ouul deteriorat.

Proprietarul, care urmează să construiască o cușcă pentru găini ouătoare, de regulă, verifică materialele disponibile în ferma sa, calculează dimensiunile pe baza lor și apoi face desene. Plasa este un lucru necesar în gospodărie, fiecare contor poate fi util, prin urmare, atunci când tăiați, trebuie să acționați cu atenție, astfel încât cantitatea minimă posibilă de deșeuri să rămână.

Important! Pentru un pui, dimensiunea cuștii este de 0,5x0,5x0,65 metri, locuința pentru 5-7 locuitori necesită mai mult: 0,7x1, 5x0,65 metri.

Nu este recomandat să așezați mai mult de 7 capete într-o cușcă, extinzându-și dimensiunile până la 2-3 metri. Dacă există o mulțime de păsări, ar trebui să fie construite mai multe locuințe de dimensiunile recomandate. Păsările vor fi incomode într-un spațiu suficient de voluminos, iar îngrijirea cuștilor mari este mult mai dificilă, deoarece paletele pline cu excremente vor deveni prea grele. Încă un lucru - cu cât puii trăiesc mai mult în cușcă, cu atât podeaua va fi mai puternică și o parte decentă a litierei va rămâne mai lungă fixări fără a cădea în palet.

Important! O podea prea murdară și o paletă prea grea reprezintă un dezavantaj semnificativ atunci când curățați în mod regulat case de pui spațioase.

Cum să o faci singur

Cadru

Ar trebui să începeți prin pregătirea cadrului - baza întregii structuri. Cerințe pentru aceasta: stabilitate și armare suplimentară a fundului și a pereților. Proiectarea picioarelor presupune atât o instalare statică cu o posibilă întărire suplimentară sub formă de „pini”, cât și posibilitatea deplasării cuștii, dacă picioarele sunt echipate cu roți pentru transport, de exemplu, curățarea.

Podea

Rafturile sunt realizate pentru podea, care vor fi amplasate orizontal. Una dintre ele, așa cum se arată în desen, are o înclinație de 7-9 °. Un palet este instalat pe o linie dreaptă, unul înclinat servește ca podea pentru rularea ouălor care se încadrează în colectoarele de ouă. El iese înainte cu aproximativ 10-15 centimetri. Gol de palet care se potrivește între rafturile înclinate și drepte? are 10-12 centimetri.Marginea raftului înclinat este pliată în așa fel încât o jgheabă să fie formată pentru a primi ouă care se rostogolesc pe suprafața înclinată. Trebuie să fie suficient de adânc pentru ca oul să nu cadă pe podea..

Colectorul de ouă este situat la o distanță inaccesibilă puiului, marginile sale sunt îndoite cu o foaie de staniu, iar capetele sunt închise. Aceste măsuri sunt necesare pentru a păstra integritatea ouălor..

Știați? Găina nu are nevoie de un cuib personal separat pentru a depune ouă în ea, ea îl folosește de obicei pe cel care apare prima dată.

Pereți exteriori și pereți despărțitori

Pereții exteriori nu pot fi surzi - acest lucru va împiedica foarte mult aerisirea, ceea ce nu va beneficia de condițiile de detenție și va încălca normele sanitare. Compartimentele și pereții sunt confecționate din plasă, fixate cu nituri metalice cu ajutorul unor clește.

Peretele frontal

Cea mai dificilă sarcină este construcția peretelui frontal:

 • există alimentatoare pe ea;
 • este necesar să se ofere păsărilor acces liber la hrană;
 • servește ca ușă.

Există mai multe opțiuni pentru construcția sa..

Cu o cușcă îngustă, peretele frontal servește de asemenea ca ușă. Este confecționat pe balamale și livrat cu un zăvor. Pentru acces gratuit la hrană pentru păsări, acesta este realizat dintr-o plasă grosieră. Cu o lățime semnificativă a cuștii, ușa este făcută în centrul peretelui frontal din plasă.

Cu un spațiu suficient inter-nivel, scoaterea puiilor din cușcă se poate face printr-un tavan de plasă așezat deasupra cuștii și fixat cu zăvoare.

Băutori și alimentatori si paleti

Atât alimentatoarele, cât și băuturile sunt realizate din oțel inoxidabil sau foi galvanizate, care este îndoit la dimensiunile dorite. Sunt agățați pe ușa din față sau pe perete. Există, de asemenea, o opțiune cu un dispozitiv cu sfârcuri care furnizează apă căni de băut.

Paletele sunt îndoite din aceleași frunze de staniu în conformitate cu desenele. Cerințe de palete: curățare și manipulare ușoară.

Versiunea stradală a cuștii, care este scoasă în stradă vara, este echipată cu un acoperiș de ardezie. Poate fi fabricat și din alte materiale la îndemână, cum ar fi linoleumul sau prelata.

Amenajarea unui loc pentru pui

Cuștile pentru găinile ouătoare pot fi realizate manual, conform desenelor, care sunt ușor de făcut singur sau le puteți folosi pe cele gata făcute. Maistrul poate varia zona, adăuga niveluri, principalul lucru este că podeaua nu trebuie să se îndoaie, în pofida greutății locuitorilor săi, și trebuie îndeplinite condițiile necesare pentru o productivitate ridicată și o ședere confortabilă a animalelor..

Fiecare „casă” necesită un colector de ouă, un vas de băut cu un alimentator, o podea permeabilă cu ochiuri și o tavă pentru colectarea deșeurilor.Oferiți păsării lumina de zi cât mai mult posibil, deoarece aceasta este cheia unei bune producții de ouă. Chiar dacă există suficientă lumină naturală, este necesară extinderea artificială a orei de zi, mai ales în sezonul rece, când este deosebit de scurtă..

Știați? Un pui poate rula doar la lumină. Dacă a sosit momentul când trebuie să depunem un ou, ea va aștepta mai întâi să apară lumina.

Sistemul de iluminare artificială este format din becuri situate în jurul perimetrului camerei și un dimmer cu cronometru. Ar trebui să existe mai multe becuri, straturile trebuie să fie iluminate uniform și asigurați-vă că fiecare obține suficientă lumină și niciunul nu este în amurg.Cu ajutorul unui dimmer, intensitatea luminii crește și scade lin, ceea ce oferă o iluzie creată artificial de momentul schimbării naturale. Această oportunitate nu trebuie neglijată, deoarece odată cu păstrarea în cușcă a păsării, este necesar să se creeze pentru ea cât mai mulți factori similari cu cei naturali, pentru a îmbunătăți și a menține nivelul producției de ouă..

Dacă cronometrul nu este setat din anumite motive, proprietarul va trebui să pornească și să oprească în mod independent iluminatul în același timp..

Important! La fel cum lipsa de iluminare poate afecta rău puii, prelungirea artificială a orei de zi nu va face nimic bun: prea multă lumină face ca păsările să fie agresive.

Camera în care trăiesc găinile ouătoare trebuie să îndeplinească anumite cerințe.

Este necesar să-l dotați cu un sistem de ventilație pentru a scăpa de mirosurile nedorite, normalizați indicatorii de temperatură și umiditate care cresc inevitabil în habitatul ființelor vii. O cameră mică poate fi bine ventilată de un sistem de alimentare cu aer, pui de pui un volum decent ar trebui să fie echipat cu un sistem care să acopere întregul spațiu.

Temperatura este foarte importantă, care ar trebui să fie de 16-18 ° C și să nu scadă sub 7-10 ° C, iar umiditatea, dintre care indicatorii acceptabili sunt de 60-70%. Pui de pui este recomandat să se izoleze suplimentar: vara va proteja animalele tinere de piloți, iarna va reduce semnificativ costurile de încălzire, care trebuie de asemenea furnizate. Materialele care compun dispozitivele pentru pui trebuie să fie ușor de curățat și de manipulat.De asemenea, se recomandă supunerea animalelor la iradierea artificială periodică cu lumină ultravioletă, dacă este imposibil să se facă acest lucru într-un mod natural..

Vă sfătuim să faceți cunoștință cu rase de carne și ouă de pui: Indokurs, Amrox, insula Rhode, Jubileul Kuchinskaya, Maran, Lohman Brown, pui de vulpe, redbrough, Maestrul Grey, Somon Zagorsk, Poltava, Heysex Brown și Heysex White.

Beneficii celulare

Celular puii sunt foarte avantajoși pentru economie, dar prezintă totuși dezavantaje semnificative.

Avantajele includ următoarele motive:

 • Puii care trăiesc în cuști sunt complet în siguranță, nu vor fi fuți, nu vor fi răniți de alții animale iar prădătorii nu vor devora.
 • Toate păsările sunt în permanență la vedere, astfel încât este mult mai ușor să le monitorizezi starea de sănătate și, ca urmare, să preveniți epidemiile.
 • Nu există contact cu alte animale și păsări, potențiali purtători de infecție.
 • Mai ușor de creat condiții pentru ca puii să zboare mai mult.
 • Nu trebuie să căutați timp îndepărtat accidental în arbuști sau un alt loc favorizat de pui, oul, colectarea ouălor este extrem de simplu și convenabil.
 • rautacios este nevoie de mult mai puțin, deoarece păsările se mișcă mai puțin, în afară de aceasta, în condiții închise nu este mâncată de străini și animale.
 • Economii substanțiale de spațiu.

Important! Păstrarea în cușcă a puiilor economisește aproximativ 15% din furaje și face ferma mai productivă.

Dezavantajele fermierilor de pasăre includ următoarele:

 • Limitarea naturală a unei păsări mobile aflate în mișcare nu favorizează sănătatea și capacitatea de transport.
 • Nevoia de a compensa lipsa luminii solare, care, după cum se știe, promovează producerea de vitamina D: ea trebuie oferită puii ca parte a hranei.
 • Lipsa pășunii: insecte, iarbă, care trebuie compensate sub formă de aditivi alimentari.
 • Pericol de spațiu limitat în termeni epidemiologici: infecția se răspândește de mai multe ori mai repede decât în ​​rândul păsărilor cu rază liberă.

Puii care se mișcă liber în spații deschise sunt cu siguranță mai sănătoși: condițiile lor sunt apropiate de cele naturale. Dar aceleași condiții îi aduc proprietarului unele inconveniente pe care nu este de acord să le experimenteze, dar este gata să neutralizeze consecințele întreținerii celulare, efectuând îngrijiri mai atente și echilibrate..

Aflați mai multe despre aceste boli de pui: coccidioza, pastoreloză (holeră), diaree și colibaciloză.

În zilele noastre, cu un minim de instrumente și cu costuri reduse, este posibil să oferiți animalelor uneltele necesare. Un astfel de design ca o cușcă pentru păsările ouătoare nu este deloc dificil de făcut cu propriile mâini.

Moral și etic, conținutul celular este ambiguu, în unele țări este recunoscut ca inuman și este interzis pentru utilizare în industrie. Proprietarul unei curte sau a unei ferme poate reduce acest prejudiciu la minimum:

 1. nepopularea celulei;
 2. așezarea puiilor în cuști numai iarna;
 3. ajustarea dietei pentru ca păsările să se crude legume, iarbă sau făină din plante;
 4. practica păstrarea cuștilor pe o gunoi.

Aceste tehnici pot avea un efect foarte benefic asupra calității vieții păsării..

Desigur, păstrarea găinilor ouătoare în cuști este din punct de vedere economic mai profitabilă decât cele tradiționale. La urma urmei, cuștile necesită o suprafață foarte mică și o cantitate decentă de animale se pot încadra în ea. Grija pentru pui cu această metodă de păstrare nu este deloc dificilă, deși este mai laborioasă și supărătoare..


Opinii: 61