» » Cum să rafinați fațada unei case

Cum să rafinați fațada unei case

Fațada casei este chipul lui, iar din ea este creată prima impresie a proprietarilor. Desigur, orice proprietar vrea ca casa să facă invidie pe alți oameni. Materialele moderne de fațadă sunt vândute într-o gamă largă, pentru fiecare „gust și culoare”. Puteți alege materiale care vă vor ajuta să vă transformați cele mai sălbatice fantezii. Este important să nu exagerați în originalitate, având în vedere că schimbarea interiorului este o întreprindere destul de costisitoare. Alegerea materialelor trebuie efectuată astfel încât să fie plăcute ochiului mult timp..

Finisare fațadă

La miezul său, fațada este peretele frontal al clădirii cu intrarea principală și diverse elemente arhitecturale (ferestre, fronton, balcoane, coloane etc.). Proiectarea fațadelor caselor necesită o abordare specială, deoarece peretele frontal asigură în mare parte interiorul general al structurii. Pe lângă cerințele generale pentru acoperirea pereților (rezistență, rezistență la precipitații și la lumina directă a soarelui, rezistență la îngheț, rezistență la umiditate, rezistență la fluctuații de temperatură, capacități de izolare termică, siguranță la foc, durabilitate), finisajul decorativ al fațadei casei trebuie să aibă un aspect decent, iar în stilul ales, păstrând harul mult timp.

Există multe moduri de a decora fațada unei case private. Întrebarea ce tehnologie să aleagă depinde de baza peretelui, de factorii climatici, de orientarea stilistică. Printre cele mai frecvente metode, se pot distinge următoarele opțiuni de finisare: tencuială decorativă, placaj din cărămidă sau piatră, acoperire din lemn, utilizarea panourilor speciale. În conformitate cu parametrii tehnici suplimentari, se disting varietăți precum fațade calde și ventilate. Ținând cont de caracteristicile tehnologice, se remarcă metodele de finisare uscată și umedă.

Fațadă - fața casei

Fațadă - fața casei

Întrebarea ce materiale să folosească pentru fațadele cu care se confruntă ar trebui să fie decisă în faza de proiectare a structurii. Cert este că fațada trebuie să se încadreze în designul peisajului general al șantierului, iar costurile de finisare pot fi semnificative. Atunci când efectuați lucrări de fațadă, sunt furnizate simultan caracteristici importante precum izolarea, impermeabilizarea, bariera de vapori. În plus, materialul de față poate avea o masă semnificativă, care va trebui să fie luată în considerare la proiectarea fundației, iar fațada, de regulă, este un perete portant.

Utilizarea lemnului

Fațada din lemn a ocupat de mult timp un loc onorabil în proiectarea caselor private. Lemnul oferă un aspect natural, iar textura selectată este deosebit de elegantă. Principalul dezavantaj al pardoselilor din lemn este tendința de degradare, precum și inflamabilitatea. Când lemnul este folosit pentru decorarea exterioară a unei case, acesta trebuie impregnat cu o compoziție antiseptică și substanțe care reduc inflamabilitatea.

Căptușeală cu casă bloc

Căptușeală cu casă bloc

Trebuie să se distingă următoarele tipuri de placări de fațadă cu materiale din lemn:

 1. Casă bloc. Acestea sunt panouri din lemn natural care au trecut de forma cilindrică, în urma cărora imită perfect un cadru de jurnal. Astfel de elemente au o lățime în intervalul 17-26 cm, iar un profil este realizat pe lateral, ceea ce permite conectarea strânsă a panourilor între ele, în conformitate cu sistemul de „ghimpi”.
 2. Placă profilată. Creează aspectul unei case de bușteni pietruite. Cu ajutorul profilului lateral, panourile sunt strâns conectate în timpul placării. Dimensiuni standard: lățime 14-26 cm, grosime 2,5-4 cm.
 3. Căptuşeală. Cea mai populară este o scândură din lemn realizată conform standardului european, adică căptușirea euro. Are o dimensiune: lățime 95 mm, grosime 12 mm.
 4. Planket. O astfel de bandă de lemn diferă de căptușeala cu o suprafață dublă lucioasă. Cele mai utilizate scânduri de zada.
 5. Tablă de imitație a lemnului netratat (tablă tăiată parțial). Creează un aspect original datorită faptului că are un teș de-a lungul unei margini cu resturi de scoarță.

Pentru fațada casei se pot folosi structuri ventilate și ne ventilate. În primul caz, placarea lemnului se aplică pe stratul de perete, ceea ce vă permite să formați un gol de ventilație. În a doua versiune, materialul de față se potrivește perfect pe suprafața peretelui. Pentru a crește decorativitatea aspectului, permit compușii speciali care sunt capabili să arate clar textura, dau nuanța dorită a culorii, în timp ce joacă rolul de antiseptic. În decorarea fațadei, liderilor sunt recunoscute structurile de stejar, fag, cenușă, alun, care este asigurată prin utilizarea unui tip adecvat de lemn sau imitarea texturii.

Tencuieli de fațadă

Tencuielile decorative de fațadă sunt cele mai răspândite, care este facilitată de rezistența la influențele externe și de un aspect adecvat.

Finisare cu tencuială silicată

Finisare cu tencuială silicată

Pentru a asigura acest design, pot fi utilizate următoarele materiale:

 1. Tencuială minerală. Avantajele sale principale sunt: ​​costul destul de redus, paleta largă de culori, rezistența la mucegai și la mucegai, apă. Dacă chiar și materialele combustibile sunt acoperite cu o compoziție minerală, atunci se poate asigura siguranța necesară la incendiu. Printre dezavantaje este elasticitatea scăzută a tencuielii, care, în timpul contracției, poate duce la fisuri. Printre diferitele metode de aplicare a tencuielii minerale, iese în evidență opțiunea „gândac de scoarță”, care în aparență seamănă cu lemnul mâncat de o eroare.
 2. Tencuiala acrilică. Acest material pentru fațadă are o bază polimerică, ceea ce își mărește elasticitatea și rezistența la fisurare. În același timp, există un astfel de dezavantaj ca inflamabilitatea. În general, această tencuială este foarte durabilă..
 3. Compoziția silicaților. Această tencuială este una dintre cele mai durabile finisaje și se bazează pe sticlă de potasiu, care asigură performanțe ridicate. Este ușor de curățat de murdărie și are o elasticitate suficientă. Din punct de vedere tehnologic, este necesar să se noteze complexitatea aplicării soluției, care necesită o anumită abilitate. Opțiunile de culoare sunt limitate. În plus, compoziția conține substanțe nocive care pot fi eliberate în timpul funcționării la domiciliu..
 4. Tencuială din silicon sau siloxan. Aceste materiale moderne sunt ideale pentru decorarea fațadelor. Limitarea principală este costul ridicat.
 5. Tencuiala de umplere. Cel mai obișnuit tip de umplutură este așchiile de marmură. Se folosește în diferite fracțiuni: fine (până la 1,1 mm), grosiere (până la 6 mm) și subțire (mai puțin de 0,5 mm).

Cărămidă din cărămidă și piatră

Un mod destul de popular de finisare a fațadei este utilizarea cărămizilor cu față decorativă. Elementele de cărămidă de finisare sunt mai subțiri decât cărămizile convenționale și se disting printr-o varietate de culori, iar în unele cazuri, de asemenea, o suprafață lucioasă. Decorarea fațadelor poate fi realizată sub formă de cărămidă exterioară suplimentară sau fixare din cărămidă direct pe suprafața peretelui.

Una dintre cele mai eficiente soiuri sunt cărămizile sau plăcile de clincher. În aparență, clincherul seamănă cu o cărămidă, dar este făcut din lut cu adăugarea de coloranți prin arderea la temperaturi ridicate. Acest material îndeplinește toate cerințele. Dezavantajele includ prețul crescut și complexitatea impunerii. Fixarea elementelor de clincher la perete și unul la celălalt se realizează cu ajutorul unui adeziv.

Placare de fațadă cu piatră naturală

Placare de fațadă cu piatră naturală

Piatra naturală conferă fațadei rafinament și soliditate. Cele mai atractive sunt roci de piatră precum marmură, granit, gabbro, tuf, calcar, diorit, travertin, gresie. Recent, piatra artificială a fost folosită activ, care imită autentic materialul natural..

Decorativitatea ridicată se remarcă atunci când se confruntă fațada cu gresie. Pentru un astfel de design, puteți achiziționa plăci gata, cu dimensiunea de 17x35 sau 30x60 cm, cu o grosime de 2-2,5 cm. Cele mai solicitate sunt pietre de nisip aduse din carierele din Caucazul de Nord - depozitele Dagestanului Akushinsky, Frigsky. Decorația din piatră dezvăluie o altă tendință la modă - zidăria rustică. Acesta prevede fixarea plăcilor, a căror latură exterioară nu are o suprafață netedă, ceea ce asigură efectul unei pietre sfâșiate (sălbatice).

Gresia din porțelan este recunoscută drept unul dintre cele mai bune materiale de finisare de origine artificială. Soiul curcubeu arată cel mai impresionant. Puteți achiziționa produse cu imitație de lemn valoros sau piatră naturală.

Finisaj cu gresie

Recent, diverse plăci și panouri au fost folosite tot mai mult pentru decorarea fațadelor caselor private. Până de curând, se părea că placarea cu polimeri era o mulțime de clădiri publice și industriale, însă panourile de placare moderne au luat o astfel de formă încât au început să concureze adecvat cu materialele tradiționale..

Învelișul în paravan

Învelișul în paravan

Se pot distinge următoarele direcții principale de finisare de acest tip:

 1. Siding. Aceste panouri lungi sunt realizate cel mai adesea din vinil. Au o conexiune de blocare la margini, ceea ce face posibilă crearea unei combinații strânse și puternice. Saturarea este fixată folosind o întindere din profil de aluminiu sau o bară de lemn. Panourile în sine pot fi așezate vertical sau orizontal.
 2. Panouri metalice acoperite cu polimeri. La baza acestor produse se află o tablă subțire de aluminiu sau oțel galvanizat, la care se aplică un strat protector de poliester. Decorativitatea este crescută atunci când se utilizează panouri profilate, de exemplu, sub formă de val. Este posibil să instalați elemente cu profil dreptunghiular.
 3. Plăci de fibre rezistente la apă. Acest material este similar în structură cu PAL, dar are o acoperire exterioară fiabilă, care joacă un rol protector și oferă un aspect atractiv..
 4. Panouri sandwich. Acest material de față are o structură complexă formată din 3-4 straturi de metal și plastic. Sistemul laminat oferă o rezistență mecanică ridicată, o protecție fiabilă împotriva influențelor externe cu efect decorativ adecvat. Pentru alinierea panourilor, este prevăzută o îmbinare de blocare a marginilor.
 5. Panouri din fibre de ciment. Acest tip de tablă este fabricată din ciment cu adăugarea de materiale de umplutură din plastic și celuloză. Sunt oferite ingrediente speciale pentru proprietăți suplimentare.
 6. Panouri pe bază de sticlă. Acest material este fabricat din granulat de sticlă, pre-spumat în condiții speciale. Astfel de panouri aparțin clasei de elită și sunt costisitoare..
 7. Capac de ventilație termoizolant. Este fabricat pe bază de vată minerală și, prin urmare, îndeplinește funcția de izolare termică. Cele mai înalte și superbe produse includ panouri Euro-Vent. S-a atras atenția asupra aerisirii laminate cu o bază de pânză de sticlă și acoperire cu folie.

Fațada unei clădiri rezidențiale ar trebui să fie fiabilă, dar în același timp să se distingă prin eleganță și originalitate. Materialele de construcție moderne de finisare vă permit să creați o adevărată capodoperă. Este important să alegeți materialul potrivit pentru finisare, ținând cont de influențele climatice și de propriile capacități financiare.


Opinii: 120