» » Sulfat de fier: o metodă de utilizare în grădinărit toamna

Sulfat de fier: o metodă de utilizare în grădinărit toamna

Unul dintre cele mai populare mijloace de combatere a dăunătorilor este sulfatul de fier, utilizarea acestui agent în grădinărit toamna nu este mai puțin activă decât primăvara.

Vitriolul de fier are un aspect cristalin, nu este transparent, inodor, în chimie este definit ca sulfat feros sau sulfat feros. Cu acesta, puteți îmbunătăți starea copacilor bătrâni, precum și crește fertilitatea celor tineri. De obicei utilizate diluate în apă, dar diferite tipuri de plante au nevoie de o concentrație diferită.

În ce cazuri se folosește sulfat de fier?

Grădinarii recurg adesea la utilizarea de sulfat feros, deoarece nu numai că este eficient, dar este accesibil. Este folosit activ pentru a combate:

 • insecte dăunătoare-
 • mușchi, putregai, licheni-
 • infecție la suprafață și în golurile copacilor-
 • lipsa de fier-
 • boli ale plantelor fungice.

Vitriolul de fier își găsește aplicarea nu numai în grădinărit, ci și în construcție ca un antiseptic suplimentar la prelucrarea lemnului împotriva ciupercii, putregaiului și mucegaiului.

Trebuie remarcat faptul că sulfatul feroz are o aciditate crescută, atunci când ajunge pe frunze, lasă arsuri, de aceea ar trebui utilizat pentru tratarea copacilor și arbuștilor toamna și primăvara, când frunzele încă nu au apărut sau când au căzut deja. Cel mai adesea, în acest moment apar focuri fungice, motivul pentru care sunt reziduurile de plante de pe suprafața plantelor, precum și solul din jurul lor. În acest caz, nu numai copacii sunt tratați cu o soluție, ci și solul..

Sulfatul de fier este utilizat și ca spălare albă a trunchiurilor plantelor în măsuri preventive și de dezinfectare. Pentru a face acest lucru, trebuie să diluați 100 g de sulfat feros în 1 litru de apă pură..

Concentrarea soluțiilor

Nu există o singură instrucțiune pentru reproducerea sulfatului feros. Grădinarii cu experiență disting între diferitele concentrații de soluție pentru diferite tipuri de plante:

 1. Pentru culturile de fructe din piatră, precum caisul, piersica, lutul, pruna, vișinul, vișinele, trebuie să faceți o soluție de 3%. Mod de preparare: Se dizolvă 300 g de sulfat feros în 10 litri de apă. Pulverizați ramurile goale și trunchiul înainte de apariția vremii reci. Procesați vița de vie înainte de adăpost.
 2. Pentru culturile de pom cu fructe, cum ar fi struguri, meri, pere, se prepară un concentrat de 4%. Mod de preparare: diluați 300 g de sulfat feros în 10 litri de apă.
 3. Pentru aceste tipuri de culturi horticole, este posibilă utilizarea unei soluții de 5-6 la sută. Mod de preparare: conform aceluiași algoritm menționat mai sus, este necesară doar creșterea cantității de produs - dizolvați 500-600 g în 10 litri de apă.

Pulverizarea cu vitriol de fier de la insecte dăunătoare se realizează cu o soluție de 5%, este mai bine să efectuați procedura la sfârșitul toamnei. Acest lucru va ajuta să scapi de insectele care hibernează în scoarța copacilor..

Pentru pulverizarea împotriva mușchiului și a putregaiului de lichen, utilizați o soluție de 3% pentru speciile de fructe de piatră și o soluție de 5% pentru plantele cu pom..

Tratarea arborilor cu sulfat de fier în toamnă ca măsură preventivă se realizează cu o soluție de 1% (100 - 150 g de pulbere la 10-15 litri de apă). Este util să pulverizați zonele deteriorate ale plantelor cu un astfel de concentrat..

Stropirea copacilor cu sulfat de fier

Stropirea copacilor cu sulfat de fier

Vitriolul de fier este folosit ca hrănire a copacului în caz de lipsă de fier în sol atât în ​​toamnă, cât și în primăvară. Cloroza frunzelor tinere este considerată un semn al deficitului de fier, în timp ce cele vechi își păstrează culoarea. Proprietarii de struguri, meri, prune și zmeură se confruntă cel mai adesea cu sensibilitatea crescută a culturilor la deficiența de fier. Pentru a hrăni plantele, este necesar să diluați 50 g de sulfat feros în 10 litri de apă, să prelucrați trunchiul și solul la fiecare 4-5 zile până când frunzele apar verde.

Această substanță este capabilă să întârzie deschiderea mugurii, dacă tratamentul este efectuat cu o soluție de 3-6 la sută, întârzierea durează aproximativ 7-10 zile. Această caracteristică poate fi folosită în timpul înghețului de primăvară..

Se disting următoarele dezavantaje ale acestei substanțe:

 • sulfat feros nu este eficient în combaterea bolilor bacteriene ale plantelor-
 • atunci când luptați cu dăunători și ciuperci, este inutil în concentrații mici (1 la sută sau mai puțin)-
 • efectul de protecție durează până la 14 zile.

Precauții

Nu confundați sulfat feros cu sulfat de cupru, care este mai periculos pentru organismul uman. Vitriolul de fier aparține clasei a treia de substanțe toxice, substanța nu este inflamabilă și nu este explozivă. Atunci când lucrați cu sulfat de fier, nu este necesară o protecție specială a unei persoane, dar trebuie avut grijă ca soluția să nu atingă mucoasele ochilor și gurii. Dacă soluția concentrată ajunge pe piele, trebuie spălată imediat cu multă săpun și apă..

Este interzisă depozitarea în apropierea alimentelor și a veselelor. Astfel, există mai multe avantaje în utilizarea sulfatului feros pentru tratarea copacilor în toamnă decât în ​​primăvară. Acest lucru se datorează faptului că în toamnă nu există frunze pe care sulful de fier arde. Un copac gol poate fi procesat fără teama de a-l răni. De asemenea, este foarte convenabil de utilizat înainte de iernare, asigurând dezinfectarea plantei.


Opinii: 168