» » Utilizarea sulfatului feros pentru prelucrarea toamna a copacilor din grădină

Utilizarea sulfatului feros pentru prelucrarea toamna a copacilor din grădină

Se crede că după recoltare grădinarii încep o „perioadă de odihnă”. Dar nu este cazul. Pentru ca pomi fructiferi, arbuști și alte plante să reziste frisonului înghețat cu demnitate și să nu sufere de dăunătorul insectelor și rozătoarelor, acestea trebuie tratate cu agenți speciali.

Un exemplu de preparat pentru tratarea plantelor de toamnă este vitriolul de fier. Despre el vom vorbi astăzi. În articolul meu, voi descrie în detaliu cum este tratată grădina cu sulfat de fier, precum și ce avantaje și dezavantaje are acest medicament.

Principala aplicare a compusului chimic este tratarea arborilor și arbuștilor de grădină de dăunători și bacterii patogene, spălarea trunchiurilor pentru protejarea împotriva stricării microorganismelor și rozătoarelor patogene. În plus, este utilizat în următoarele cazuri:

 • tratarea și prevenirea plantelor de grădină împotriva infecțiilor fungice (scabie, mucegai cenușiu, mucegai pudră, coccomicoză, antracnoză etc.);
 • tratarea și prevenirea clorozei;
 • distrugerea și prevenirea apariției microorganismelor patogene pe plante;
 • combaterea dăunătorilor și parazitului;
 • eliminarea lichenilor care parazitează pe trunchiurile pomilor fructiferi;
 • dezinfectarea plantelor vătămate (tratarea rănilor superficiale, urme de chipsuri, goluri);
 • dezinfectarea pereților subsolului și a spațiilor pentru depozitarea fructelor pe timp de iarnă.

Controlul dăunătorilor

Stropirea eficientă a pomilor fructiferi cu vitriol de fier împotriva dăunătorilor. Odată cu apariția înghețurilor de toamnă, dăunătorii încearcă să găsească locuri „retrase” pentru iernare, urcă în trunchiuri și crevete de pe pomi fructiferi și tufișuri. La începutul primăverii, după ce s-au trezit, insectele încep să parazitizeze plantele, provocându-le daune semnificative pentru ele și reducând productivitatea.

Pulverizarea copacilor cu o soluție gata pregătită împotriva dăunătorilor se efectuează toamna, când întreaga cultură este colectată din crengi. Pentru a consolida efectul, se recomandă tratarea din nou a culturilor primăvara - înainte de debutul formării mugurilor.

Pregătirea soluției:

 • 500 gr. pulbere de sulfat de fier;
 • 10 l. apă.

O soluție preparată de 5% sulfat feros este necesară pentru a pulveriza întreaga suprafață a plantelor, inclusiv ramuri, frunze rămase, trunchiuri. Tratarea obligatorie a solului în apropierea copacilor.

Combaterea infecțiilor fungice

Componentele active ale unui compus chimic sunt utilizate pentru distrugerea ciupercilor patogene. Medicamentul are proprietăți fungicide, dar nu este capabil să pătrundă în celule, distrugând microorganismele patogene doar pe suprafața plantelor. Astfel, după stropirea copacilor, efectul de protecție durează aproximativ 2 săptămâni (cu condiția să nu fie ploaie).

Pregătirea soluției:

 • 300 gr. facilităţi;
 • 10 l. apă.

Soluția rezultată de 3% trebuie tratată minuțios pe toată suprafața plantelor, inclusiv ramuri și trunchiuri. Prelucrarea se efectuează toamna după recoltare. Dacă se observă vreme ploioasă, atunci pe lângă sulfat feros, se recomandă utilizarea altor preparate fungicide..

Grădinarii experimentați recomandă alternarea procesării culturilor cu cupru și sulfat de fier. Vitriolul de fier este cel mai bine utilizat pentru tratamentele de toamnă (substanțele active nu sunt capabile să pătrundă adânc în plante, de aceea distrug ciupercile patogene la suprafață). Primăvara, înainte de perioada de înflorire, este necesar să pulverizați plantele cu sulfat de cupru.

Este important de menționat că sulfatul feroase nu este eficient împotriva infecțiilor bacteriene. Pentru tratamentul preventiv și terapeutic al culturilor, se recomandă utilizarea altor mijloace.

Prevenirea clorozei neinfecțioase

Dezvoltarea clorozei neinfecțioase la plante apare cu deficit de fier. Semnele unei afecțiuni patologice sunt îngălbenirea, decolorarea și ofilirea frunzelor, apariția unor pete ușoare pe placa frunzelor.

Pentru a reface fierul, se recomandă tratarea cu sulfat de fier. Pulverizarea se realizează până la refacerea culorii verzi strălucitoare și suculente a plăcii de frunze.

Pregătirea soluției:

 • 50 gr. pudra;
 • 10 l. apă.

Prelucrarea se efectuează la fiecare 5 zile până când semnele clorozei dispar complet.

Ca măsură preventivă, se recomandă pulverizarea plantelor cu o soluție de 0,1% dintr-un preparat chimic (10 grame de pulbere la 10 litri de apă). Prelucrarea se efectuează o dată pe lună.

Controlul lichenilor din copaci

Lichenii cresc adesea pe pomii fructiferi de pome și piatră. Apariția acestor depășiri este foarte neplăcută, în plus, lichenele împiedică trunchiul plantei să "respire". Puteți scăpa de creșteri cu un produs chimic. Plantele sunt prelucrate toamna și apoi primăvara.

Pregătirea unei soluții pentru tratarea pomilor:

 • 500 gr. pudra;
 • 10 l. apă.

Pregătirea unei soluții pentru tratarea pomilor fructiferi din piatră:

 • 300 gr. pulbere de sulfat de fier;
 • 10 l. apă.

Alte utilizări ale sulfatului feros

Ingredientele active ale produselor au proprietăți dezinfectante. Soluția de 1% (100 de grame de medicament și 10 litri de apă) este utilizată pentru pulverizarea dezinfectării copacilor împotriva diferiților virusuri și ciuperci patogene. Aceeași compoziție este recomandată pentru tratarea rănilor, fisurilor și altor leziuni pe suprafața trunchiurilor de copac..

La începutul primăverii, pentru a proteja plantele (în special strugurii) de îngheț, se recomandă tratamentul cu o soluție de 4% de sulfat feros (400 de grame de pulbere la 10 litri de apă). Acest tratament „încetinește” procesul de înmugurire cu aproape 7-10 zile. Dacă mugurii încep să înflorească după înghețurile de primăvară, atunci aceasta va împiedica ovarele să cadă și, în consecință, să crească randamentul..

Un compus chimic ajută să scapi de ciuperca lemnoasă (crește pe suprafața trunchiurilor). Pentru a pregăti o soluție activă, trebuie să luați 1, 5 kg. praf de sulfat feros și amestecă-le în 10 litri. apă. Ungeți liber trunchiurile de pomi fructiferi cu compoziția rezultată. Pentru tratarea pereților și acoperișurilor subsolurilor, beciurilor și a altor locuri pentru depozitarea legumelor din ciupercă, se folosește următoarea compoziție: 60 gr. pulbere la litru. apă.

Utilizați ca îngrășământ

Deoarece medicamentul activ conține fier, poate fi utilizat pentru a pregăti cel mai valoros îngrășământ folosit pentru plante cu semne de deficiență de fier..

Pregătirea îngrășămintelor:

 • în 2 litri apa se dizolvă complet 5 gr. acid citric;
 • într-un recipient separat, amestecați 8 gr. sulfat de fier și 2 litri. apa calda;
 • Se amestecă cu atenție conținutul a 2 recipiente;
 • se adaugă încă 1 litru. apă rece.

Îngrășământul rezultat este utilizat imediat, nu poate fi păstrat. Udă solul de lângă copaci și planta în sine, care are un deficit de fier, cu o compoziție minerală lichidă.

Reguli de aplicare

Ca orice alt compus chimic, sulfatul feros necesită o manipulare atentă. În procesul de pregătire a soluțiilor active, este necesar să respectați cu strictețe regulile de bază de securitate - să lucrați în mănuși de protecție, după tratament, spălați bine mâinile și fața cu săpun. Este necesar să se pregătească formulări lichide în proporțiile exacte indicate în instrucțiunile de utilizare..

Este important să ne amintim că o soluție concentrată poate răni planta și poate produce arsuri. Acest lucru este valabil mai ales pentru pulverizarea plantei la sfârșitul toamnei, când căderea frunzelor a trecut și ramurile rămân goale și fragile..

Concluzie

 • Vitriolul de fier este un produs chimic unic care are dezinfectare și proprietăți antifungice..
 • Soluțiile bazate pe un compus chimic sunt utilizate pentru tratamentul dezinfectării pomilor fructiferi și arbuștilor.
 • Când lucrați cu un medicament activ, trebuie să urmați elementele de bază ale siguranței.

Opinii: 171