» » Incalzitoare infrarosii: tipuri si reguli de selectie

Incalzitoare infrarosii: tipuri si reguli de selectie

Gama actuală de dispozitive de încălzire vă permite să creați condiții de viață confortabile pentru o persoană în aproape orice cameră și condiții climatice. Încălzitoarele moderne folosesc atât tehnologii testate în timp, cât și complet noi, care vă permit să economisiți energie și să beneficiați la maxim de căldură generată de dispozitiv..

Dispozitivele infraroșii utilizate atât în ​​instalațiile industriale, cât și în viața de zi cu zi sunt recunoscute drept unul dintre cele mai economice încălzitoare..

Cum funcționează un încălzitor cu infraroșu?

Creatorii de încălzitoare cu infraroșu au împrumutat principiul dispozitivelor de la Soare. Radiația infraroșie crește fondul temperaturii acelor obiecte care se întâlnesc pe calea razelor, fără a încălzi aerul. Temperatura din cameră crește deja datorită transferului de căldură din mobilier, mobilier și alte suprafețe..

Opțiuni pentru amplasarea încălzitoarelor cu infraroșu

Așa funcționează razele soarelui, un principiu similar de funcționare pentru încălzitoarele cu infraroșu. Deoarece nu aerul se încălzește în cameră, ci mediul, materialul podelei, pereților și tavanului, efectul utilizării dispozitivului rămâne suficient de lung, atmosfera din interior nu se usucă, iar cantitatea de oxigen nu scade. În același timp, economia de energie în timpul încălzirii este în medie de 50%. Dar pentru ca încălzirea cu infraroșu să fie cât mai eficientă, puterea dispozitivelor și amplasarea lor ar trebui să fie selectate ținând cont de înălțimea încăperii, zona sa și alți parametri..

Scheme de distribuție a căldurii

Dacă toate calculele și instalarea sunt efectuate corect, atunci într-un minut după pornirea dispozitivului, se creează o atmosferă confortabilă pentru o persoană. Și încălzitoarele pot servi ca o sursă suplimentară excelentă, iar uneori principala sursă de căldură..

Opțiune locație

Ce sunt bune cu încălzitoarele IR (video)

Beneficiile încălzitorilor cu infraroșu

 • În funcție de condițiile de utilizare și de proiectarea încălzitoarelor cu infraroșu, utilizarea unui astfel de echipament poate economisi până la 80% din energie în comparație cu ventilatoarele de căldură sau cu aparate de tip convecție..
 • Acestea sunt dispozitive ecologice, complet silențioase.
 • Toate dispozitivele cu infraroșu sunt compacte, ușoare și pot fi utilizate atât în ​​spații închise, cât și în afara spațiilor închise..
 • Încălzitoarele cu infraroșu sunt ideale atunci când este necesară o încălzire suplimentară sau temporară.
 • Viteza de încălzire a camerei este mult mai mare decât atunci când folosiți alte dispozitive de încălzire de putere similară.
 • Calitatea încălzirii nu este afectată de scurgerile de căldură existente în cameră, de exemplu curenții.
 • Încălzitoarele nu afectează procentul de oxigen din aer și umiditatea acestuia.

Contra de încălzitoare cu infraroșu

Cu multe caracteristici pozitive, încălzitoarele cu infraroșu prezintă dezavantaje:

 1. În primul rând, unele modele de încălzitoare necesită o atitudine mai atentă decât bateriile cu convecție nepretențioase sau alte modele. Aici, este mai bine să protejați elementele de încălzire de picături, șocuri sau alte influențe..
 2. În al doilea rând, dispozitivele cu infraroșu pot să nu afecteze bunăstarea în cel mai bun mod, provocând uneori dureri de cap, slăbiciune și depresie. Nu trebuie să uităm de strălucirea destul de puternică a dispozitivului, de aceea este mai bine să opriți noaptea astfel de încălzitoare..

Clasificare

Indiferent de modelul de astfel de încălzitoare, lucrul obișnuit în proiectarea lor este emițătorul, care este o sursă de raze infraroșii. În același timp, dispozitivele pot diferi în intervalul de radiații, sursa de energie utilizată, puterea și alte caracteristici..

Electric

Asemenea modele sunt utilizate cel mai adesea în viața de zi cu zi. Sunt compacte, fiabile și ușor de utilizat. Mai mult, în astfel de încălzitoare de tavan, podea sau perete, emițătorul infraroșu este încălzit cu electricitate, dar materialul pentru un astfel de element de încălzire poate fi diferit.

Dispozitiv IR de tavan

 • Incalzitoare ceramice a primit acest nume datorită elementului de încălzire, care este un cablu rezistiv închis într-o carcasă ceramică, care nu conduce curent, dar nu împiedică răspândirea radiațiilor infraroșii. Astfel de dispozitive sunt extrem de diverse în ceea ce privește designul și designul și sunt adesea utilizate în viața de zi cu zi..
 • Incalzitoare cu infrarosu carbon conform recenziilor, acestea sunt mai economice decât cele ceramice. Aici, rolul emițătorului îl joacă carbonul sau fibra de carbon, care se află într-un tub de cuarț vid. Pe lângă efectul de încălzire, medicii pot folosi modele speciale de astfel de dispozitive ca dispozitive terapeutice..
 • Încălzitoare infraroșii cu film plat se potrivesc armonios în spațiile interioare rezidențiale și de birou, deoarece imită adesea panouri decorative. Și elementele de încălzire în miniatură sunt montate pe o peliculă specială termorezistentă cu un model imprimat. Atunci când cumpărați un astfel de dispozitiv, este important să rețineți că învelișul de film se încălzește până la 75 ° C, ceea ce înseamnă că dispozitivul trebuie să fie amplasat la îndemâna membrilor familiei sau a animalelor de companie..

Gaz

încălzitor infraroșu cu gazIndustriale și încălzitoare de aer cu infraroșu în aer liber diferă în ceea ce privește puterea termică mai mare decât aparatele electrice. Aceasta explică utilizarea lor frecventă în spații mari, de exemplu, în ateliere, depozite și hangaruri, precum și în spații mari de sport sau de divertisment, unde înălțimea plafonului poate atinge 15 metri. Ca combustibil, astfel de dispozitive consumă diferite tipuri de gaz de la cuptorul natural până la cocs.

Există soiuri interesante de încălzitoare cu gaz infraroșu, care pot fi utilizate în aer liber. Astfel de „umbrele termice” sunt ideale pentru un timp confortabil pe o terasă deschisă sau pe terasă.

Dispozitiv de încălzire cu gaz infraroșu

Recenzie video a încălzitorului cu infraroșu cu gaz Aeroheat IG 2000

https://youtube.com/embed/n9qa7IYFpws

Combustibil lichid

Aceste modele, kerosen cu combustibil lichid sau combustibil diesel, poate fi văzut la șantierele industriale și la construcții. De regulă, dispozitivele foarte puternice, compacte și ușor mobile sunt utilizate nu numai pentru încălzire, ci și în procesele tehnologice. Un exemplu în acest sens este uscarea materiilor prime în industriile de prelucrare a lemnului sau instalarea de acoperișuri de tavan extensibil..

Clasificarea lungimii de undă

Încălzitoarele IR sunt, de asemenea, clasificate în funcție de lungimea undelor emise:

 1. Încălzitoarele cu unde scurte sunt ușor recunoscute la pornire. Ele emit fascicule care sunt clar vizibile pentru ochiul uman și sunt clasificate ca dispozitive de tip lumină. Lungimile de undă aici sunt cuprinse între 0,74 și 2,5 microni, ceea ce oferă o încălzire puternică. Temperatura emițătorului atinge 800 ° C, care este mai mare decât cea a altor tipuri de dispozitive. Astfel de dispozitive sunt utilizate atât la instalații industriale mari, cât și în zone deschise și în clădiri rezidențiale..
 2. Încălzitoarele cu undă medie, numite încălzitoare gri, emit lungimi de undă de la 2,5 la 50 microni. Elementul care emite încălzește până la 600 de grade, iar dispozitivele sunt de clasa medie în ceea ce privește puterea fluxului de căldură și prețul. Aceste tipuri de încălzitoare cu infraroșu sunt cu adevărat versatile și pot fi utilizate în producție, în condiții casnice și chiar în afara pereților casei..
 3. Încălzitoarele cu unde lungi sunt surse de unde cuprinse între 50 și 1000 microni, pe care ochiul uman nu le poate fixa. Prin urmare, astfel de dispozitive sunt numite întuneric. Temperatura elementului de încălzire ajunge aici la 300 ° C, fluxul de căldură dintr-un astfel de dispozitiv nu este la fel de intens ca în cazul dispozitivelor de lumină sau gri, dar costul acestui tip de încălzitor este mult mai mic. Dispozitivul este potrivit pentru spații mici închise, dar ineficient în condiții exterioare.

Reguli de selecție

Gama de dispozitive de încălzire de diferite modele este astăzi extrem de largă. Prin urmare, înainte de a alege un încălzitor cu infraroșu, ar trebui să înțelegeți criteriile pentru o astfel de alegere..

 • Criteriul principal este puterea încălzitorului, care este calculată pe baza parametrilor camerei și a prezenței altor surse de căldură..
 • Pentru spații mici, de exemplu, spații rezidențiale, este mai bine să cumpărați încălzitoare electrice.
 • Modelele de podea sunt adesea mai puternice decât dispozitivele de perete sau tavan.
 • Pentru casele de țară, unde alimentarea cu energie electrică nu este întotdeauna stabilă, aleg sisteme bazate pe gaz lichefiat.
 • Dispozitivele pe gaz pot fi echipate cu cilindri de diferite capacități.
 • Aparatele de uz casnic pot fi echipate cu termostate, panouri de control și automatizări convenabile, ceea ce vă permite să setați un mod confortabil de utilizare a dispozitivului.

Caracteristici de proiectare și instalare

Deoarece încălzitoarele electrice cu infraroșu de uz casnic, potrivit recenziilor consumatorilor, sunt recunoscute pe drept drept cele mai ergonomice și dispozitive inovatoare, acestea nu sunt încă la fel de populare ca ulei sau aparate de convecție. Prin urmare, devine clar dorința producătorilor de a face utilizarea dispozitivelor cu infraroșu cât mai convenabil, iar dispozitivele în sine sunt elegante și tehnologice..

Echipamentele de încălzire prin infraroșu pot fi, și uneori chiar recomandate, să fie montate pe tavan sau pe pereți. În același timp, proiectarea elementelor de fixare pentru încălzitoare cu plafon în infraroșu pentru căsuțele de casă și de vară face posibilă să nu atârnați dispozitive pe paranteze speciale, încălzitoarele putând fi încorporate în învelișul tavanului.

opțiune de instalare

Încălzitoarele portabile sunt echipate cu trepieduri pentru a regla dispozitivul la o înălțime confortabilă. Adesea, în setul de astfel de modele există standuri și roți pentru deplasarea rapidă a dispozitivului dintr-o cameră în alta. Puteți seta temperatura dorită folosind telecomanda, ceea ce este deosebit de important atunci când dispozitivul este montat pe tavan. Dacă încălzitorul este în staționare, atunci este mai bine să preferați un model cu alegerea condițiilor de temperatură, echipat cu un termostat extern.

Sistem de încălzire PLEN - video


Opinii: 110