» » Alegerea unui încălzitor pentru o reședință de vară

Alegerea unui încălzitor pentru o reședință de vară

Alegând un încălzitor pentru casa sa de țară, un consumator obișnuit, în primul rând, se va gândi la eficiența și siguranța funcționării sale..

Vă aducem în atenție o scurtă privire de ansamblu asupra celor mai populare soiuri de încălzitoare electrice pentru căsuțele de vară, precum și câteva recomandări pentru alegerea în favoarea unui anumit produs..

Tipuri de încălzitoare electrice

Principalul tip de clasificare a încălzitoarelor electrice este conform principiului funcționării acestora. Acestea includ, în special:

  • convectoare-
  • panouri infraroșii-
  • încălzitoare de ulei-
  • ventilatoare termice.

Aceasta este probabil lista celor mai populare dispozitive electrice utilizate pentru încălzirea spațiului. Haideți să ne bazăm pe fiecare dintre ele mai în detaliu, pe parcurs aprofundând esența întrebării care sunt încălzitoarele electrice cele mai economice.

convertoare

Aparatele electrice de încălzire cu convector sunt populare nu numai în casele de țară, ci și în case și apartamente private, unde acționează cel mai adesea ca sursă de căldură suplimentară sau de rezervă..

Principiul funcționării lor se bazează pe circulația maselor de aer datorită diferenței de temperatură: aerul rece de lângă podea, care trece prin elementul de încălzire al convectorului, dobândește o temperatură mai ridicată, datorită căreia se ridică, de unde, după răcire după o anumită perioadă de timp, coboară din nou pe podea..

convector

convector

Majoritatea convectoarelor asigură atât instalarea podelei, cât și a pereților, și este conectat la rețeaua electrică prin intermediul unei conexiuni cu priză și priză. Aceste caracteristici de montare vă permit să mențineți mobilitatea dispozitivului și să o deplasați dacă este necesar.

Mai mult, acest tip de încălzitoare electrice este sigur de utilizat, deoarece este echipat cu protecție la supraîncălzire.. În același timp, suprafața corpului produsului se încălzește până la cel mult 80 de grade Celsius - atingerea lui poate fi neplăcută, dar nu va provoca o arsură.

Important! Încălzitoarele convectoare sunt intermediare solide atât în ​​ceea ce privește viteza de încălzire a camerei, cât și în ceea ce privește economia sa. Costul produselor în sine este, de asemenea, destul de scăzut. Toate acestea le-au făcut unul dintre cele mai populare încălzitoare electrice astăzi..

Panouri infraroșii

Panourile de încălzire cu infraroșu pentru căsuțele de vară sunt de obicei instalat pe tavan și conectat la rețeaua electrică cu ajutorul unui termostat. Elementul de încălzire în acest caz este un radiator de cuarț cu lungimi de undă în infraroșu. Procesul de instalare a unor astfel de încălzitoare este ceva mai complicat decât instalarea unui convector, cu toate acestea, dacă aveți abilități de instalare electrice de bază, acesta poate fi bine făcut manual. Astfel de dispozitivele sunt staționare.

Incalzitor infrarosu

Incalzitor infrarosu

O caracteristică distinctivă a încălzitoarelor cu infraroșu este încălzirea aerului înconjurător, ci obiectele din imediata apropiere a dispozitivului. Numai după ce a primit căldură din radiații infraroșii, obiectele vor începe să-i dea aerului, ceea ce încetinește într-o anumită măsură procesul de încălzire a camerei.

În plus, este important să ne gândim corect la mediul camerei în care sunt instalate încălzitoarele cu infraroșu. Cert este că razele infraroșii nu pot pătrunde în obiecte. Astfel, prin plasarea unui mobilier înalt în imediata apropiere a panoului infraroșu, puteți restrânge semnificativ raza de funcționare a acestuia..

Panourile de încălzire cu infraroșu sunt cele mai economice încălzitoare pentru o reședință de vară din punct de vedere al consumului său de energie, dar prețul acestora în comparație cu costul analogilor convectori crește ușor.

Încălzitoare de ulei

Încălzitoarele de ulei sunt un fel de clasic pentru încălzirea spațiului electric, în special pentru încălzirea suplimentară a spațiului. Însă dispozitivele nu se diferențiază de gama generală nici în ceea ce privește eficiența energetică, nici în siguranța operațională.

Puterea mare a aparatului presupune creșterea consumului de energie. În acest caz, încălzirea încălzitorului de ulei și, în consecință, încălzirea camerei are loc destul de lent. Dar astfel de încălzitoare electrice mobil și poate fi conectat cu ușurință la orice punct al rețelei electrice cu ajutorul unei mufe.

Încălzitor cu ulei

Încălzitor cu ulei

Important! Adesea, consumatorii obișnuiți preferă radiatoarele electrice cu ulei din simplul motiv că valoarea lor de piață este mai mică decât cea a convectorului și a omologilor infraroșu pe care i-am luat deja în considerare. Cu toate acestea, cu greu vei putea economisi la o astfel de achiziție - așa cum am menționat mai sus, consumul de energie electrică de către aceste dispozitive este destul de mare..

În ceea ce privește siguranța în funcționare, este corect să menționăm că modelele moderne de încălzitoare electrice cu ulei sunt echipate cu protecție împotriva supraîncălzirii și răsturnării. Cu toate acestea, nimeni nu a anulat posibilitatea scurgerii purtătorului de căldură intermediar (ulei) în caz de încălcare a etanșității carcasei dispozitivului ca urmare a deteriorării mecanice, a defectelor din fabrică etc..

Această situație poate duce nu numai la defecțiunea răcitorului de ulei, dar și la apariția unui pericol de incendiu. Uleiul utilizat în astfel de dispozitive de radiatoare are proprietăți inflamabile și explozive crescute..

Ventilatoare termice

Ventilatoarele de căldură sau armele de căldură constau din două unități funcționale principale: un element de încălzire care eliberează căldură în spațiul din jur și un ventilator, care contribuie la un transfer de căldură mai intens.

Astfel de încălzitoare electrice sunt capabili să încălzească camera la o temperatură confortabilă în câteva minute chiar și în sezonul rece. Modele cu putere suficientă pot fi utilizate chiar și în condiții de aer liber.

Încălzitor ventilator casnic

Încălzitor ventilator casnic

Mai mult, ei sunt complet mobile și poate fi instalat aproape oriunde există o priză electrică funcțională. Valoarea de piață a acestor dispozitive, în comparație cu prețul dispozitivelor de încălzire de mai sus, poate părea aproape ridicolă.

Din păcate, aici se termină toate avantajele acestor aparate electrice. Ventilatoarele de căldură nu pot fi numite încălzitoare cu economii de energie pentru căsuțele de vară - consumul lor de energie electrică este cel mai mare. Cu toate acestea, ei uscați aerul, face mult zgomot în timpul lucrului și nu diferă în ceea ce privește proprietățile ignifuge.

Alegerea unui încălzitor pentru o casă de țară

Acum că știți tot ce trebuie să știți despre diferite tipuri de dispozitive pentru încălzirea spațiului electric, este timpul să vă dați seama care dintre ele este cel mai rațional să alegeți pentru cabana dvs. de vară..

Criterii de alegere

Cel mai adesea, următoarele cerințe sunt impuse unui încălzitor de țară:

  • ușurință de instalare-
  • mobilitatea preferată-
  • siguranță, în special incendiu-
  •  eficienta energetica-
  • prețul produsului-
  • echipament funcțional.
Soluție de încălzire în tavan

Soluție de încălzire în tavan

Desigur, nu toate aceste caracteristici pot fi importante într-un caz sau altul. Cu toate acestea, este indicat să vă gândiți cu atenție la fiecare dintre ele..

Ce încălzitor să alegeți pentru o reședință de vară?

În utilizarea inginerilor de proiectare există un termen atât de frumos precum „studiu de fezabilitate”. Cu alte cuvinte, făcând o concluzie cu privire la raționalitatea utilizării unui anumit dispozitiv, este important nu numai să ia în considerare capacitățile și caracteristicile sale tehnice, ci și să estimezi costurile achiziționării, instalării, funcționării și întreținerii acestuia. Specialiștii cu înaltă calificare sunt întotdeauna capabili să găsească un teren de mijloc prin analize detaliate și calcule detaliate.

Nu vă grăbiți să vă panicați și să nu faceți un proiect pentru încălzirea cabanei de vară. Problema alegerii unei metode de încălzire pentru o casă de țară este cu siguranță foarte serioasă, dar având în vedere faptul că caracteristica sa distinctivă este doar utilizarea periodică a dispozitivelor de încălzire, cel mai sofisticat studiu de fezabilitate poate fi estimat doar.

Cu cât intenționați să folosiți un încălzitor electric în țară, cu atât sunt mai importante proprietățile sale de economisire a energiei.. Venind în casă la țară de câteva ori pe timpul iernii, pur și simplu nu veți recupera o instalație scumpă precum un panou infraroșu.

Dacă cabana dvs. de vară este în curs de amenajare, atunci este de multe ori recomandat să achiziționați ventilator de căldură mobil, în zona de acoperire din care puteți efectua lucrări de construcție și instalare în orice loc necesar.

În cazul mediu, alegerea optimă pentru crearea periodică a condițiilor confortabile pentru șederea pe teritoriul unei case de țară ar fi achiziționarea mai multe radiatoare convectoare. Le puteți instala fie pe pereții de sub ferestre, imitând aspectul bateriilor unui sistem clasic de încălzire a apei, fie le puteți muta dintr-o cameră în alta, dacă este necesar..

Important! Înainte de a alege încălzitoarele convectoare pentru căsuțele de vară, aveți grijă să determinați zona spațiilor prevăzute pentru încălzire cu ajutorul lor. Puterea și numărul dispozitivelor achiziționate depind direct de acest factor..

Acum știți care încălzitoare electrice sunt cele mai economice și cu o eficiență ridicată și sunteți, de asemenea, conștient de cum să faceți alegerea corectă în favoarea unuia sau altui dispozitiv..


Opinii: 99