» » Se pot da urzici iepurilor?

Se pot da urzici iepurilor?

Urzica, ca multivitamină plantă, adesea adăugat la mâncare pentru diverse gospodării animale. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că crescătorii de iepuri au o întrebare dacă mănâncă iepuri urzica și pot fi date ca un plus la hrana principală, ca un element independent al dietei.

Vom trata aceste întrebări în continuare..

Iepurii pot avea urzici

Această iarbă este mâncată de iepuri și, de bună voie, deja de la 20-30 de zile de la naștere. Orice crescător va spune că este util nu numai pentru adulți, ci și pentru animale tinere, chiar și pentru iepuri după naștere. Este util atât pentru compoziția sa bogată în vitamine, cât și pentru o proteină specială pentru urzici. Este absorbit mai bine decât animalul, dar ajută și iepurii să-și construiască masa musculară.Prin urmare, întrebarea dacă iepurii pot mânca urzici are un răspuns lipsit de ambiguitate: este posibil și chiar necesar. Merită să începeți să-i dați iepurilor vechi de trei săptămâni, dar într-o formă special pregătită. Este util și pentru iepurii în timpul sarcinii, precum și în timpul hrănirii, deoarece stimulează producția de lapte. În plus, planta are proprietăți antibacteriene ridicate..

Important! Doar acele frunze de urzică care sunt recoltate din a doua jumătate a lunii iunie până în iulie au proprietăți medicinale..

Cum se dă o plantă corect

Urzica poate fi dată iepurilor sub diferite forme: de la sine, ca parte a hranei, proaspătă, uscată. Cea mai mare concentrație de proprietăți nutritive la o plantă este observată în perioada anterioară înfloririi..

Important! Când colectați urzici, trebuie să aveți grijă să nu apucați accidental ierburi periculoase pentru iepuri: rostopasca, tulichina, lumbago, hellebore, larkspur și altele.

Proaspăt

O plantă proaspătă este foarte utilă pentru iepuri, deoarece păstrează cantitatea maximă de nutrienți.Dar înainte de a-i da animalelor, iarba arzătoare trebuie să fie pregătită special pentru a nu dăuna animalelor de companie. După ce a colectat planta împreună cu tulpinile, trebuie clătită bine sub apă curgătoare. Apoi, pentru a îndepărta amprenta, turnați cu apă clocotită. Când urzica tratată se usucă bine, aceasta este zdrobită și dată animalelor sub această formă sau în combinație cu alte furaje sau plante medicinale..

Știați? Efectul înțepător al urzicii se datorează acidului formic, care este conținut în microfibrele speciale pe frunzele sale și, în contact cu pielea, lasă o arsură chimică pe ea.

Urzici uscate

După cum am menționat deja, numai iarba care încă nu a înflorit poate fi dată iepurilor. Și ce să faci după înflorire sau iarna, când lipsa de vitamine este resimțită mai ales acut? Pentru aceste perioade, se recomandă să se usuce planta în avans în cantitatea necesară..

afla tot despre hrănirea iepurilor.
Colectată înainte de înflorire și spălată, planta de urzică este împachetată și uscată într-un loc întunecat și bine ventilat. Puteți să-l macinați înainte de uscare și să-l uscați pe foi despărțite.

Billetele se efectuează de obicei din iunie până la începutul lunii iulie. Planta uscată este pusă în cutii, deoarece frunzele, partea sa cea mai valoroasă, se prăbușesc ușor și se freacă în praf. Când vine timpul să folosiți planta uscată, este suficient să o preparați..Crescătorii susțin că iepurii care includ urzici cresc mai repede și au carne și blană de calitate mai bună. În plus, sunt mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească, sunt mai ieftine de îngrijit..

Știați? În Noua Zeelandă crește o specie de urzică numită ongaonga, sau arborele de urzică - un uriaș care crește până la 5 metri înălțime și poate arde până la moarte.

Ce iarbă poate fi dată iepurilor

Așa cum am menționat deja, puteți colecta iarbă cu muguri nelegiuiți, sau mai bine chiar înainte de formarea lor. În acest moment, nu este bogat numai în vitamine, dar are cea mai mare rată de proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii..

Important! Iepurilor nu trebuie să li se administreze urzici aduse direct din gradina de legume, mai ales umed. Trebuie să o colectați după ce roua se usucă pe ea. În caz contrar, animalele dezvoltă diaree și balonare..
După colectare și spălare, tulpinile și frunzele pot fi umplute cu apă clocotită întreagă sau puteți prepara un amestec din ele. Pentru aceasta, planta uscată se toacă în bucăți de 2-3 cm, se pune într-o cratiță și se toarnă cu apă clocotită.Împrumutul adaugă câteva tărâțe sau furaje compuse, se poate amesteca cu fiartele zdrobite cartofi și se presară cu apă sărată. După răcirea amestecului, îl puteți da iepurilor. Din aceasta, fluxul de lapte la iepuri crește, cei mici cresc mai repede, iar iepurii adulți cresc bine.

Iepurii au stomacul foarte sensibil, așa că trebuie să alegeți cu atenție unde să alegeți planta. Este necesar să alegeți urzici departe de zonele industriale, fabrici, drumuri. Mai bine să o iei în pădure, la propriu grădină sau gradina de legume.

Vei fi interesat să știi reguli de păstrare și hrănire a unei rase de iepure maro-negru.
De asemenea, nu exagerați cu includerea plantei în dieta dvs. Poate fi administrat animalelor nu mai mult de trei ori pe săptămână. Cel mai adesea este permis doar dacă iepurii au probleme cu golirea intestinelor.


Opinii: 139