» » Pesta porcină africană (asf) și control

Pesta porcină africană (asf) și control

Pesta porcină africană sau boala Montgomery este una dintre cele mai periculoase boli, care este fatală în 98% din cazuri. Patologia este însoțită de febră, frisoane, leziuni ale pielii și mucoaselor, modificări distructive ale organelor interne.

Pericolul ASF constă în contagiozitatea crescută, care cauzează adesea moartea întregii animale (atât purcei, cât și porci adulți).

Originea bolii

Virusul ASF a fost descoperit pentru prima dată în secolul XX în Africa de Sud, iar câțiva ani mai târziu s-a răspândit în alte țări. Primul focar de boală animală în Rusia a fost înregistrat în 2007. În același timp, patologia a fost detectată pentru prima dată în mistreții și după aceea a trecut la animale.

În ceea ce privește semnele, pesta porcină africană este similară formei clasice a bolii. Dar se dezvoltă sub influența unui alt agent patogen - Asfivirus. Patologia progresează rapid și lovește deodată asupra tuturor organelor interne. Dar, în primul rând, plămânii, ficatul și splina suferă de asta..

Agent cauzal

Agent cauzal

Agentul cauzal al bolii

Boala se dezvoltă sub influența unui virus ADN din familia Asfarviridae, genul Asfivirus. Există 2 tipuri de agent patogen: A, B și C - subspecie. Animalele care au suferit această patologie nu dobândesc imunitate și rămân purtători de virus până la sfârșitul vieții. În același timp, continuă să se acumuleze în organele interne, sisteme și în sânge..

O caracteristică distinctivă a virusului ciumei africane este capacitatea de a schimba cursul infecției. Datorită unei mutații rapide, forma acută a bolii se poate schimba la una latentă în câteva zile, ceea ce este complet asimptomatic. Datorită mutațiilor constante care extind diversitatea genetică, nu este posibilă identificarea virusului fără echipament special..

Patogenul pestei porcine este rezistent și rămâne viabil atunci când este expus la temperaturi ridicate și îngheț. De asemenea, nu este susceptibilă la uscare și degradare. La o temperatură de aproximativ 5 grade, agentul patogen rămâne viabil până la 7 ani. În cadavrele animalelor după moarte, acesta trăiește de la 15 zile la 6 luni. Singurul lucru care distruge agentul cauzal al ciumei africane este tratamentul termic prelungit.

Pericol de boală

Principalul pericol al ciumei africane constă în infecțiozitatea crescută și cursul acut. Dacă virusul infectează corpul unui individ, după câteva ore, acesta poate fi transmis restului de animale, ceea ce va provoca moartea întregului efectiv.

Trebuie avut în vedere faptul că boala este transmisă în următoarele moduri:

 • prin picături aeriene datorate contactului unui animal sănătos cu un animal bolnav. Secrețiile, sângele și excrementele persoanelor bolnave sunt deosebit de periculoase.-
 • prin inventariere generală (cupe, băutori, dispozitive de sacrificare) și risipa alimentară-
 • de la alte animale domestice, păsări și rozătoare care au vizitat zona contaminată-
 • prin muscatura de capuse, tantari, muste, purici-
 • prin vehicule care transportă animale de companie.
O boală extrem de contagioasă

O boală extrem de contagioasă

Perioada de incubație a pestei porcine africane este de la 5 la 10 zile, înainte de această dată simptomele nu vor apărea. Experții avertizează că șansa păstrării parțiale a animalelor de viață există numai cu eliminarea la timp a persoanelor infectate.

Ce este periculos pentru oameni?

Nu există un răspuns fără echivoc cu privire la pericolul virusului pestei porcine africane pentru om. După numeroase experimente, majoritatea experților sunt de părere că tulpinile cunoscute ale virusului nu reprezintă nici o amenințare pentru om. Singura dificultate constă doar în faptul că virusul ASF este în continuă mutare, ceea ce face aproape imposibilă prezicerea cursului suplimentar al evenimentelor.. În ciuda pericolului patologiei pentru porci, până în prezent, nu a fost raportat niciun caz de febră umană africană..

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că oamenii de știință dintr-o serie de țări au confirmat reacția producerii de anticorpi a organismului împotriva acestui virus. Acest lucru sugerează că virusul încă intră în corpul uman și încearcă să-l infecteze. De asemenea, nu se poate exclude faptul că o persoană este expusă unei boli, dar simptomele severe nu apar în acest caz. În orice caz, oamenii de știință de astăzi nu pot da un răspuns fără echivoc dacă această infecție este periculoasă pentru oameni și care sunt consecințele acesteia..

Semne și simptome ale bolii

Tabloul clinic în ASF variază în funcție de forma patologiei, numărul de virioni în organism, starea fiziologică inițială și activitatea sistemului imunitar. Boala poate apărea sub forme acute, hiperacute, subacute și cronice. În majoritatea cazurilor, prima simptomatologie apare cel târziu la 5 zile de la infecție. Dacă animalul este lovit de o formă rapidă de trăsnet, este posibil ca simptomele să nu aibă timp să se manifeste, deoarece, în acest caz, decesul apare de obicei într-o zi.

Cadavrul animalului

Cadavrul animalului

Alte forme de ASF sunt însoțite de următoarele simptome:

 • o creștere rapidă a temperaturii corpului până la 42 de grade-
 • creșterea dimensiunii ganglionilor limfatici-
 • deteriorarea și pierderea poftei de mâncare-
 • letargie și apatie. Din cauza durerii, animalele încearcă să nu se mai miște din nou și să se ascundă în locuri retrase. Mersul este însoțit de o instabilitate severă.-
 • disfuncția tractului gastro-intestinal. În ASF pot apărea vărsături, constipație sau diaree sângeroasă-
 • decolorarea albastră a mucoaselor-
 • disfuncție respiratorie, lipsa respirației-
 • apariția pufos și vânătăi-
 • pneumonie.

Animalele infectate par slabe și starea lor se agravează la fiecare oră. Porcii nu se pot mișca, încercările de a se deplasa într-o altă locație sunt însoțite de tremurul membrelor și de coordonarea afectată. Un alt dintre cele mai caracteristice simptome este apariția petelor roșu-violet pe piele, care sunt mai des localizate pe șolduri, abdomen, părți și spate..

Într-un grup separat, medicii disting o formă atipică a bolii, care este însoțită de febră variabilă și diaree profuză. Vânătăile ușoare apar la membre, coadă și șoricel, animalele devin letargice și nu câștigă bine. Pielea devine mai densă, pe ea apar riduri.

Forma atipică a ciumei africane este mai des diagnosticată la purceii sub 5 luni, care au fost înțărcați prea devreme de la mama lor. Moartea apare la 3-4 zile de la debutul primei simptomatologii și este de 40-65%. O trăsătură distinctivă a formei atipice a bolii este aceea că, în cele mai multe cazuri, purceii își revin singuri, fără terapie medicamentoasă..

Pe o notă! În ciuda faptului că simptomele pestei porcine africane sunt diferite, în orice caz, boala se încheie cu moartea animalului.

Animal bolnav

Animal bolnav

Măsuri de control și prevenire a ASF

Boala poate fi detectată doar printr-un diagnostic complet. Diagnosticul devine pe baza informațiilor obținute în cadrul studiilor patologice și serologice. Sângele este preluat de la animale bolnave, iar părți ale organelor interne sunt prelevate din cadavre. Studiul biomaterialului se realizează imediat după prelevare.

Deoarece pesta porcină africană nu poate fi vindecată, animalele afectate sunt sacrificate atunci când diagnosticul este confirmat. Mai mult decât atât, cel mai adesea întreaga efectiv este supusă sacrificării, deoarece numai o astfel de măsură ajută la prevenirea unui focar de infecție. Cadavrele animalelor, inventarul, gunoiul de grajd și furajele sunt arse, după care cenușa și resturile sunt îngropate adânc în pământ. După procedură, dezinfectarea complexă se efectuează în porci (cel mai adesea se folosește soluție fierbinte de hidroxid de sodiu 3% și se folosește 2% formaldehidă)..

Când este infectat cu ASF, este aproape imposibil să prevină un focar de infecție și moartea animalelor, motiv pentru care fiecare fermier trebuie să urmeze măsuri preventive pentru a preveni apariția bolii:

 • animalele trebuie ținute în condiții adecvate și trebuie respectate standarde igienice pentru îngrijire-
 • pentru hrănire, utilizați numai produse de înaltă calitate care au fost supuse anterior unui tratament termic-
 • nu cumpărați animale de la crescătoare discutabile (mai ales în absența documentelor adecvate). Pentru o perioadă de timp după achiziție, purceii trebuie să fie carantinați și să nu fie eliberați în efectiv-
 • îngrijirea animalelor trebuie efectuată cu schimbarea hainelor-
 • animalele trebuie vaccinate în timp util. Este deosebit de important să fii vaccinat împotriva ciumei clasice, a erizipelelor și a bolii..
Distrugerea cadavrelor

Distrugerea cadavrelor

Dacă este suspectat un focar de ciumă africană, fermierul trebuie să apeleze la medicul veterinar și să raporteze incidentul. Porcii bolnavi sunt imediat izolați într-o cameră separată înainte de sacrificare.

Concluzie

Ciuma africană reprezintă o amenințare uriașă pentru ferme. De aceea, este necesar să se încerce în toate modurile posibile prevenirea apariției bolii și îngrijirea corespunzătoare a animalelor. Dar dacă nu a fost posibil să evitați infecția, trebuie să acționați imediat..


Opinii: 128