» » Dacă orhideea ta preferată are rădăcini putrezite: cum să o salvezi

Dacă orhideea ta preferată are rădăcini putrezite: cum să o salvezi

Orhideea este considerată o plantă destul de capricioasă. Nimeni nu este imun de greșeli. Cum să salvezi o orhidee dacă rădăcinile sunt putrede? Pentru această floare, aceasta nu este în niciun caz o propoziție, deoarece, alături de capriciozitatea la plecare, epifitele au și ele vitalitate..

Posibile motive

Orhideea Phalaenopsis are o structură rădăcină caracteristică epifitelor. Florile tropicale epifite nu au rădăcini mici și subțiri prin care plantele comune primesc nutrienți și umiditate. Acest rol este jucat de partea spongioasă superioară a rădăcinii - velamen. Toate rădăcinile orhideei sunt acoperite cu un strat de celule moarte, goale, care absorb apa din mediu. Dacă din anumite motive acest proces este întrerupt, planta se îmbolnăvește și apoi moare. Cum să reînvie o orhidee dacă motivul nu este încă clar?

Cauza probabilă a degradării rădăcinii poate fi:

 1. Un substrat lung și neschimbat. Solul din ghiveci se va prăbuși în timp, devenind prea greu și dens, ceea ce provoacă apă stagnantă. Rădăcinile nu primesc oxigen și încep să putrezească. Din acest motiv, particulele mici nu pot fi permise în sol. Amestecurile speciale gata vândute în magazinele specializate nu sunt adesea de foarte bună calitate. Este destul de capabil să prepari singur substratul din coaja de pin fiartă și mușchiul de sphagnum.
 2. Lipsa iluminării. În lipsa luminii solare, o parte din apa absorbită rămâne la suprafață. Solul prea umed are un efect dăunător asupra rădăcinilor. Dar, datorită unei cantități mici de udare insuficientă, rădăcinile orhideei se usucă.
 3. Hrănirea incorectă. Rădăcinile orhideei sunt extrem de delicate. Ele pot obține o arsură chimică din concentrația excesivă de îngrășăminte, în special potasiu și fosfor. Stratul de suprafață este perturbat, iar planta nu primește suficientă nutriție.
 4. Daune la transplant. Dacă în timpul transplantului, sistemul rădăcină este deteriorat, de exemplu, este permisă o tăietură mică, atunci în viitor există posibilitatea unei infecții prin deteriorare și degradare..
 5. Daune dăunătoare. Uneori, phalaenopsis este atacat de gândacii cu clic care se hrănesc cu rădăcinile plantei..
 6. Infecție fungică.

Aproape toate cauzele de descompunere a sistemului de rădăcini sunt de obicei asociate cu legătura cu apă a solului. Acest lucru se întâmplă foarte des în perioada toamnă-iarnă, când orhideea este latentă. Are nevoie de mult mai puțin umiditate, iar udarea ar trebui să fie limitată semnificativ. Resuscitarea unei orhidee depinde direct de motivul care i-a cauzat nevoia. Doar după aflarea vinovatului poți înțelege cum să acționezi corect.

Când rădăcinile au putrezit ...

Când rădăcinile au putrezit ...

Simptomele bolii

Pentru cultivarea epifitelor, se recomandă utilizarea containerelor transparente, parțial din motivul pentru care astfel puteți controla starea sistemului rădăcină. Rădăcinile sănătoase sunt ferme, ferme, netede și au o culoare verzuie cenușie. Dacă este posibil să diagnosticați boala la timp, atunci va fi mult mai ușor să reanimați planta..

Semnele caracteristice ale stării de rău sunt:

 • frunzele devin moi și nu sunt elastice (udarea nu ajută)-
 • o floare de alge sau spori este clar vizibilă pe pereții interiori ai ghiveciului-
 • rădăcinile aeriene nu arată la fel ca înainte (întunecate, uscate etc.)-
 • floarea se năpusteste în ghiveci, întrucât nu este ținută de rădăcini putrede.

Dacă se observă cel puțin unul dintre aceste simptome, planta trebuie eliminată și examinată imediat. Cu cât o orhidee este mai lungă fără rădăcini, cu atât este mai dificil să o reînvie. Simptomele care confirmă incontestabil procesul putrefactiv sunt:

 • dobândirea rizomilor maro închis-
 • prezența zonelor zvelte și plângătoare-
 • apariția lichidului din rădăcină la apăsare-
 • descompunerea țesutului rizomului în fire separate.

Deci, diagnosticul a fost făcut. Ce e de făcut acum? Rădăcinile putrede nu pot fi restabilite în niciun fel. Acest proces este complet ireversibil. Cum să crească rădăcini și să salvezi planta? Până la urmă, fără rădăcini, nu poate supraviețui.

Urgent la terapie intensivă ...

Urgent la terapie intensivă ...

Următorii pași trebuie făcuți:

 • orhideea este scoasă din ghiveci-
 • sistemul de rădăcini este curățat de reziduuri de sol și clătit bine-
 • toate rădăcinile putrezite sunt tăiate fără milă folosind un instrument dezinfectat (foarfece, cuțit), lăsând doar țesut sănătos-
 • locurile tăiate sunt tratate cu cărbune zdrobit și fungicid-
 • dacă se găsesc urme de mucegai, atunci este necesar să se țină floarea într-o soluție slabă de permanganat de potasiu timp de câteva minute.

Abia acum poate fi evaluată integral dauna. Acțiunile suplimentare depind de rădăcinile rămase.

Metode de salvare

În orice caz, o orhidee rămasă fără rădăcini merită încercată să salvezi. Puteți încerca următoarele opțiuni de resuscitare:

 • prin transplantarea într-un substrat obișnuit-
 • folosind uscări regulate și udare dozată-
 • într-o mini seră.

Opțiunea 1 este acceptabilă numai dacă planta are rădăcini vii și este capabilă să se hrănească în modul ei obișnuit. Restabilim rădăcinile lipsă prin plantarea unei flori într-un ghiveci mic (nu mai mult de 6-8 cm în diametru) cu pământ obișnuit. Rudimentele radiculare devin mai active destul de rapid dacă oferiți iluminare timp de cel puțin 12 ore pe zi și o temperatură constantă de + 22-25 ° C (chiar noaptea). Umiditatea trebuie de asemenea menținută ridicată. Udarea trebuie făcută foarte atent, introducând vasul într-un recipient cu apă timp de o jumătate de oră și numai după ce substratul s-a uscat complet. După 2-3 săptămâni va apărea prima rădăcină proaspătă.

Dacă toate rădăcinile unei orhidee au putrezit, atunci trebuie să muncești din greu. Mai întâi trebuie să îndepărtați toate rădăcinile putrezite și frunzele, apoi să tratați ieșirea cu orice stimulent de creștere a rădăcinilor. Se ia un pahar de sticlă sau un alt recipient suficient de adânc, o orhidee este plasată în ea, astfel încât să existe o distanță de la ieșirea până la fundul vasului. De obicei, se folosesc un fel de dispozitive speciale de agățare (fire, bastoane etc.). Dimineața, o astfel de cantitate de apă moale, filtrată, este turnată în vas, astfel încât frunzele să nu se ude, iar partea inferioară să fie cufundată în lichid. După 6-7 ore, apa se scurge, iar orhideea este uscată. Se recomandă îndulcirea apei cu sirop de zahăr sau miere și se tratează în mod regulat planta cu stimulente de creștere..

Cel mai eficient mod de a salva un epifit fără rădăcină este să îl plasați într-o mini-seră. Un recipient mic este umplut pe jumătate cu sphagnum aburit. Un strat de argilă extinsă trebuie turnat sub fund. Ieșirea afectată este așezată pe un substrat umezit. Acum trebuie să plasați vasul într-o mini-seră, astfel încât să se mențină acolo următorii parametri constanți:

 • temperatura aerului + 22-28 ° C-
 • iluminare 12-14 ore-
 • umiditate nu mai mică de 70%.

Solul trebuie umezit periodic. Este obligatorie să ventilați sera și să inspectați planta pentru apariția de noi focare putrefactive. Dacă totul este făcut corect, atunci după câteva săptămâni planta va începe să crească noi rădăcini. Când ajung la 4-5 cm, floarea poate fi plasată în condiții normale.

Dar situațiile opuse apar și atunci când rădăcinile se usucă. Motivul este un regim greșit de udare, în urma căruia planta primește mai puțin umiditate. Dacă situația nu este corectată imediat, atunci pedunculii se vor usca, apoi frunzele..

Nu este deloc dificil să respectați toate regulile pentru îngrijirea orhideelor, trebuie doar să observați cu atenție animalul dvs. de companie pentru a avea timp pentru a face ajustări în timp util.


Opinii: 155