» » Spruce glauka globoza - o bilă albastru-argintiu pe site

Spruce glauka globoza - o bilă albastru-argintiu pe site

În Europa și America, molidul albastru este folosit pentru amenajarea pătratelor și a zonelor de parc. Glauka Globoza este un soi de pitici binecunoscut, cu o coroană sferică densă. Plantat în grupuri liniare de-a lungul aleilor și cărărilor, singur, printre alte conifere și flori perene, copacul va decora situl, oferindu-i sofisticare și aristocrație atât vara, cât și iarna.

Pentru a planta molidul Glauka Globoza în grădina ta, trebuie să te familiarizezi cu caracteristicile creșterii acestui soi.

Descrierea și caracteristicile molidului sferic

În natură, molidul prickly crește în munții din America de Nord, în principal în statele Colorado și Utah. Această varietate se remarcă prin ace lungi spiky cu o gamă caracteristică de culori de nuanțe de albastru și gri. Arborele este perenă, are un ciclu de viață lung de 300 de ani sau mai mult.

Molidul albastru a fost cultivat de mai mulți ani și folosit în proiectarea peisajului. Copacii de selecție sunt plantați în compoziții de grădină de grădini de stâncă, peluze și paturi de flori. Potrivit pentru site-urile private sunt soiuri: Majestic Blue, Hoopsie, Belobok. Cea mai populară și mai ușor disponibilă este soiul pitic Glauka Globoza. Din descriere puteți afla despre caracteristicile sale decorative..

Această plantă se caracterizează printr-o coroană rotunjită și ace argintii argintii argintii. Ramurile sale cresc foarte dens, formând un tufiș sferic dens împachetat cu ace. Ace sunt lungi, ascuțite, ușor curbate. Fructele sunt conuri ovale brune, purtătoare de semințe. În procesul de dezvoltare, trunchiul central este determinat, lăstarii sunt întinși și în lateral, luând forma unui oval sau con.

Creșterea anuală a copacului este lentă: 8-10 cm înălțime și 10-15 lățime, crește până la maximum 2-3 metri. Molidul nu se teme de îngheț, rezistent la boli și atacuri de paraziți, nu este capricios în îngrijirea sa. Glauka Globoza își înrădăcinează bine condițiile urbane de aer poluat. Acesta este plantat în grupuri într-un model de tablă de control de-a lungul drumului pentru a proteja grădina de praful mașinii..

Cultivarea unui copac acasă

Pentru ca molidul sferic să aibă un aspect sănătos, să crească și să se dezvolte bine, răsadul dobândit trebuie să fie plantat în mod corespunzător, oferindu-i condițiile necesare pentru creștere și îngrijirea ulterioară.

Aterizare

Răsadurile se așază pe pământ la mijlocul primăverii. Arborele se rădăcină mai ușor și se obișnuiește cu noile condiții în sezonul cald. Un molid plantat toamna poate muri iarna. Plantarea unei răsaduri se realizează în etape astfel:

  1. 1. Determinați un loc potrivit în grădină - însorit sau ușor umbrit. La plantare, se ține cont de distanța dintre plante, deoarece coroana crește până la 3 metri lățime.
  2. 2. Pregătiți solul. Glauka Globoza preferă solul fertil, ușor, moale, cu un mediu acid.
  3. 3. Săpați o gaură. Mărimea găurii ar trebui să se adapteze liber sistemului rădăcinii împreună cu o grămadă de pământ, adâncimea trebuie să fie de până la 1 metru. Caramida spartă sau pietricele sunt așezate în partea inferioară pentru a asigura drenarea.
  4. 4. Pământul și nisipul negru amestecate cu rumeguș sau turbă 1: 1 sunt așezate pe scurgere. La plantare, se recomandă adăugarea de nitroammofoska și un stimulator pentru formarea rădăcinilor (10 grame la 10 litri de apă).
  5. 5. Răsadul este atent, împreună cu o cheag de pământ, mutat în gaura de plantare și acoperit cu pământ, tamponat și udat. Tulpina este adâncită până la gulerul rădăcinii.

Molidul albastru nu trebuie plantat aproape de apele subterane și în zonele excesiv de umede - copacul va muri.

Îngrijirea plantelor tinere

Pentru ca molidul să se rădăcinească în siguranță într-un loc nou, primii 2-3 ani după plantare are nevoie de îngrijire constantă. Se realizează utilizând proceduri simple:

  • udarea sistematică după plantare se efectuează de 1-2 ori pe săptămână, terenul din jurul răsadului nu trebuie să se usuce complet. Se recomandă irigarea coroanei seara prin stropire;
  • ace sunt pulverizate cu biostimulante de creștere ("Epin", "Zircon"). Cu ajutorul lor, răsadul se adaptează rapid mediului;
  • molidul tânăr este hrănit de 2 ori pe sezon cu îngrășăminte destinate coniferelor. Nu folosiți materie organică (compost, mullein) și uree;
  • în jurul copacului slăbiți și mulgeți solul. Turba, rumegușul sau frunzele uscate sunt mulci potrivite;
  • La sfârșitul iernii, la începutul primăverii, un bulgăre de zăpadă este ridicat de pe trunchi sau ajută la topirea acestuia turnând apă caldă. Odată cu apariția căldurii, coroana este acoperită cu o țesătură de plasă pentru a proteja planta de arsurile solare.

Tăierea și modelarea coroanei

Tăierea molidului se efectuează în luna mai. Ramurile sunt eliminate pentru a face pomul mai decorativ, îndepărtați lăstarii vechi uscați și a face ace mai groase. Pentru ca ace să crească dens, formând o minge „pufoasă” solidă, o parte din ramurile de creștere din ultimul sezon este îndepărtată. Tulpina principală poate avea un concurent - o tragere puternică care crește până în vârful copacului. Dacă nu este îndepărtat, butoiul se va împărți în două..

Soiul Glauka Globoza crește lent, deci nu are nevoie de tăiere decorativă. Pentru a-i da o formă îngrijită, uniformă, coroana este formată imediat după plantare, apoi ramurile sunt tăiate în fiecare an până la vârsta de 8 ani.

Boli și dăunători

Acest soi este rareori atacat de insecte dăunătoare, dar poate deveni o sursă de hrană pentru viermele de molid, gândacul de scoarță și herme de molid. Când apar primele semne de infestare cu paraziti, molidul este tratat cu insecticide și insectoacaricide.

Bolile rasei fungice (șut, fusarium) pot provoca daune considerabile plantei. Dacă molidul începe să cadă sau ace își schimbă culoarea, apare o floare maronie pufoasă, coroana este tratată cu fungicide.

Dacă respectați regulile de cultivare a molidului Glauka Globoza, luați măsuri preventive împotriva paraziților și infecțiilor, copacul va îmbogăți aerul cu oxigen timp de mai mulți ani și va decora grădina cu ace argintii albastre..


Opinii: 97