» » Cartofi mari sub paie: secretele experienței personale

Cartofi mari sub paie: secretele experienței personale

Plantarea cartofilor sub paieProbabil că fiecare grădinar a auzit despre plantarea cartofilor sub paie, iar mulți au încercat să aducă viața acestei idei. Se pare că totul s-a făcut așa cum s-a descris: au pus cartofii pe pământ, i-au acoperit cu iarbă cosită și fân, dar la sfârșitul sezonului au obținut struguri în loc de o recoltă bogată de cartofi mari. Ce greșeli fac grădinarii amatori atunci când folosesc această metodă? Să vorbim despre asta.

Cultivarea cartofilor în paie

Care sunt greșelile în aplicarea metodei

Este puțin probabil să puteți conta pe o recoltă bună dacă:

  • ai plantat tuberculi de cartofi neprotejați în pământ neacoperit;
  • puneți tuberculi nepregătiți deasupra pământului și îi acoperiți cu paie;
  • stratul de paie era prea subțire.

Pregătirea și plantarea tuberculilor

Tuberculii sunt pregătiți pentru plantare în mod obișnuit: sunt încălziți, ecologizați, tratați cu Fitosporin-M sau Epin. Terenul trebuie să fie arat sau săpat de mână. În mod ideal, săpătoria este realizată de un cultivator cu conținutul groapei de compost încorporat în sol..

Procesarea cartofilor înainte de plantare este cheia recoltării

Este necesar să plantați tuberculii în brazde jumătate de baionetă adânc cu o lopată, aruncând simultan îngrășământul existent lângă tubercul - cenușă de lemn, coji de ouă prăjite, humus sau depozitați îngrășăminte complexe. După umplerea brazdelor, zona este acoperită cu un strat de iarbă tăiată.

Plantarea cartofilor sub paieÎn fotografie: cartofi plantați sub paie

Este nedorit să folosești fânul de anul trecut pentru acoperire, deoarece este plin de semințe de buruieni și larve de insecte, iar în viitor există riscul de dăunători nedorite.

Mulți grădinari sfătuiesc să folosească paie de cereale pentru a acoperi paiul: este considerat doar ideal pentru paturile de cartofi.

Un strat de paie va împiedica buruienile să crească, dar blaturile cartofilor vor lăsa paiul să treacă. Desigur, un strat de iarbă nu este suficient și va trebui să adăugați constant noi straturi noi și noi de zonă. Unde pot să-l iau? Locuitorii de vară din zonele urbane pot achiziționa astfel de volume de iarbă în timp ce cosesc iarba pe gazon. Dacă sunteți de acord cu utilitățile, atunci puteți colecta iarba în saci cu ele și să o transportați la cabana de vară.

Cultivarea cartofilor sub paieFoto: varza de cartofi

Un alt mod accesibil de a obține masa verde este să semeni secară sau ovăz pe site-ul dvs. înainte de iarnă. Până la mijlocul verii, cerealele sunt tăiate, iar paiul este folosit pentru a acoperi grădina de cartofi. Nu vă temeți de semănatul de sine: semințele de cereale care nu se vor încolți vor germina. Până la recoltarea cartofilor, perna de paie nu trebuie să fie mai subțire de 20 de centimetri, altfel tuberculii pot deveni verzi.

Avantajele metodei

Avantajele cultivării cartofilor sub paie sunt:

  • cultura nu necesită hilling și buruieni, ceea ce economisește timp și efort grădinarului. Se cere doar adăugarea constantă a fânului sau a paiului pe șantier;
  • terenul va fi protejat de uscare la căldură și de îngheț în zilele de toamnă, iar tuberculii nu vor deveni verzi;
  • un microclimat ideal și un regim de temperatură este creat pentru dezvoltarea tuberculilor de cartofi, în timp ce o cantitate suficientă de aer intră în sol prin iarbă;
  • fânul muribund după ploaie furnizează solului cu substanțe nutritive, iar la sfârșitul sezonului va deveni un îngrășământ ideal pentru săparea cu un cultivator sau materii prime într-o groapă de compost;
  • tuberculii acoperiți cu fân sunt mai puțin afectați de viermi sâmburi, gândaci din Colorado și alți dăunători. Frunzișul crește puternic și rezistent la întârziere, întrucât sporii acestei boli infecțioase nu pot ajunge de la sol.

Cultivarea cartofilor din semințe este o modalitate distractivă

Blatul cartofilor sub fân va rămâne puternic și sănătos mai mult timp, dar, cu toate acestea, cultura trebuie să fie recoltată la timp. Mai întâi, răzi fânul cu o ploaie, apoi poți trage cu ușurință tufele din pământ de vârfuri. Tuberculii aflați aproape la nivelul suprafeței vor fi curate și mari.

CartofiÎn fotografie: cartofi crescuți sub paie

Dezavantajele metodei

Singura problemă cu care te poți confrunta când crești cartofi sub fân sau paie sunt rozătoarele, pentru care tuberculii sunt pradă ușoară. Ar fi bine să aveți o pisică pe site, dar dacă acest lucru nu este posibil, instalați mai multe mousetraps în jurul perimetrului patului de cartofi sau speriați rozătoarele cu ultrasunete.

Eroul acestui videoclip vă va spune clar cum cresc cartofii sub fân sau paie:

Video


Opinii: 118