» » Cum să scapi de buruieni și iarbă pentru totdeauna: cele mai eficiente metode

Cum să scapi de buruieni și iarbă pentru totdeauna: cele mai eficiente metode

Cum să scapi de buruieni și iarbă pentru totdeauna este o întrebare care îi îngrijorează pe fiecare proprietar de pământ. Acest articol prezintă cele mai eficiente metode de a trata cu „dușmanii” veșnici ai rezidenților și grădinarilor de vară.

Buruienile, iarba de grâu, păduchii de lemn, slăbirea, scroafa de ciulin - acestea sunt doar o mică parte din „dușmanii” cu care trebuie să lupți iar și iar. Pentru a lupta cu toate mijloacele disponibile, dar încă fără niciun folos ... Dacă hoardele de buruieni s-au transformat într-un necaz pentru tine și nu mai ai puterea de a lupta, atunci este timpul să reconsideri radical metodele de a scăpa de flagelul omniprezent. Este posibil să faci ceva greșit.

Metodele de combatere a buruienilor pot fi împărțite în metode chimice, mecanice și populare. Să luăm în considerare fiecare.

Metode de control chimic: avantaje și dezavantaje

În ultimii ani, erbicidele au fost folosite tot mai mult pentru combaterea buruienilor. În linii mari, metoda chimică este destul de justificată, deoarece eliminarea manuală necesită mult timp și efort. Deci, să ne dăm seama care sunt erbicidele, ce sunt, care sunt avantajele și contra lor.

Primul erbicid a apărut la sfârșitul secolului XIX. La acea vreme, această denumire a însemnat o gamă largă de compuși pe bază de sulfat de cupru sau nitrat, clorat de sodiu, arsenit, sulfat feros și alte substanțe chimice. Amestecurile au fost folosite pentru a proteja cerealele, cana de zahăr, tutunul, cartofii.

Termenul de „erbicid” în sensul modern a devenit cunoscut pe larg la mijlocul secolului XX, după apariția componentelor cu capacități mai largi. Într-adevăr, erbicidele au abilități unice - pătrund plantele în moduri diferite, afectează diverse procese din viața lor, acționează peste tot sau selectiv.

kak-izbavitsya-ot-sornyakov-3

Deci, în funcție de natura efectului, erbicidele sunt împărțite în sistemice și a lua legatura. Primul, urcând pe plantă, s-a răspândit rapid prin organele sale. Drept urmare, atât sistemul de rădăcină, cât și partea de la sol sunt afectate. Acestea din urmă au un efect negativ doar asupra zonei tratate..

În funcție de spectrul de acțiune, erbicidele sunt electoral (conceput pentru a ucide buruienile) și solid (ucide nu numai plantele parazite, ci și plantațiile cultivate). Pre-emergență substanțele chimice se aplică înainte sau după însămânțare, post-răsărire - în funcție de buruieni și germinarea culturilor.

Beneficiile erbicidului:

 • capacitatea de a gestiona zone mari;
 • îndepărtarea eficientă chiar și a celor mai tenacice buruieni;
 • economisirea de timp și efort;
 • admisibilitatea alegerii medicamentului pe baza condițiilor de mediu și a gradului de contaminare a amplasamentului;
 • erbicidele nu se acumulează în sol, după 2 săptămâni nu va mai rămâne nimic în pământ.

Cu toate acestea, există și dezavantaje. Trebuie să știți despre asta.

 • erbicidele cu acțiune continuă sunt recunoscute ca fiind cele mai eficiente, dar distrug nu numai buruienile, ci și toate celelalte plantații - ar trebui să lucrați cu ele foarte atent;
 • erbicidele nu afectează semințele, adică riscul unei „reapariții a bolii” (datorită păsărilor, vântului și nouă) rămâne în continuare;
 • toxicitate ridicată pentru om - este necesară cultivarea pământului în îmbrăcăminte de protecție (mănuși, pahare, respirator).

kak-izbavitsya-ot-sornyakov-4Erbicidele sunt produse sub formă de emulsii, granule, suspensii de ulei mineral, pulberi, diluanți. Acestea diferă în ceea ce privește utilizarea, regulile de pregătire și modul de aplicare. Citiți cu atenție instrucțiunile pentru medicament - eficacitatea și siguranța depind direct de cât de atent urmați recomandările producătorului.

Conform rezultatelor studiilor independente, astfel de erbicide continue precum Roundup și Tornado sunt recunoscute ca fiind cele mai productive. Agrokiller, uragan, Lazurite, Lintur, Fuzilad s-au dovedit destul de bine..

Opinia experților asupra erbicidelor

Ce spun experții despre utilizarea erbicidelor? Le poți folosi sau ar trebui să cauți o alternativă?

Verdictul profesioniștilor este acesta: erbicidele sunt cu siguranță eficiente. Cu ajutorul lor, puteți scăpa permanent de toate tipurile de buruieni existente, dar aici este important să nu exagerați și să respectați câteva reguli.

 • respectați dozajul. Diluarea necorespunzătoare și nerespectarea instrucțiunilor pot duce la contaminarea solului, ceea ce reprezintă o amenințare pentru sănătate;
 • folosiți erbicide pe suprafețe mari pentru cultivarea cartofilor, a dovleacului sau a porumbului. Este mai bine să nu tratați suprafețele mici cu tufișuri de pădure și pomi fructiferi cu substanțe chimice;
 • buruienile sunt pulverizate în perioada de creștere activă a acestora. Nu săpați pământul înainte de pulverizare - impactul mecanic inhibă răspândirea erbicidului;
 • nu vă bazați doar pe formulări industriale. Controlul buruienilor implică o combinație de metode chimice și agricole.

Pe lângă utilizarea erbicidelor în combaterea buruienilor, nu neglijați metodele agricole convenționale.
Pe lângă utilizarea erbicidelor în combaterea buruienilor, nu neglijați metodele agricole convenționale..

Nu este întotdeauna posibilă îndepărtarea buruienilor complet dintr-o singură dată. Tratamente repetate sunt deseori necesare. Pregătirile trebuie alternate, deoarece utilizarea repetată a acelorași erbicide reduce eficiența acestora de mai multe ori.

Dezosarea este o metodă străveche de îndepărtare a buruienilor de pe site

Metoda mecanică de combatere a buruienilor necesită mult efort, dar nu poți face fără ea. Dezinvoltarea a fost și rămâne una dintre cele mai eficiente metode de a ucide buruienile. Cu condiția să fie făcut corect.

 • trebuie să faceți buruieni înainte ca sistemul de rădăcină al buruienilor să atingă puterea maximă în dezvoltare;
 • săpați solul nu cu o lopată, ci cu un foar de pământ - în acest fel reduceți probabilitatea de deteriorare a rizomului, din care vor apărea noi lăstari foarte curând;
 • îndepărtați cu atenție rădăcinile, lăsându-le nicio șansă. Apropo, scoaterea lor după ploaie este mult mai ușoară;
 • ucide buruienile înainte de semănat. Semințele rămân „viabile” timp de 3 ani.

Dezinfectarea, deși o metodă antică de combatere a buruienilor, este încă la fel de eficientă ca și mijloacele moderne.
Dezinfectarea, deși o metodă antică de combatere a buruienilor, este încă la fel de eficientă ca și mijloacele moderne..

Regularitatea și actualitatea sunt importante în această chestiune. Prea leneș - timpul pierdut și totul va trebui să înceapă din nou.

Mulching: Ajută cu adevărat?

Mulcirea înseamnă acoperirea solului cu o peliculă, pâslă de acoperiș, agrofibră, plăci sau orice alte materiale care nu transmit lumină. Fotosinteza nu are loc în întuneric, ceea ce înseamnă că activitatea vitală a plantelor se oprește. Mulcirea îți permite să distrugi nu numai lăstarii și frunzele, ci și rădăcinile buruienilor.

Dezavantajul acestei metode este durata acesteia. Este nevoie de timp pentru a scăpa de buruieni, mesteacăn, porci, puroi și altele asemenea. Dacă doriți să îndepărtați îngroșările de buruieni, va trebui să acoperiți solul cu film negru în primăvară, și să îl eliminați doar vara viitoare. Rezultatele vă vor mulțumi, dar vor trebui să aștepte un an întreg.

Unii întind filmul, lăsând fante pentru plantări cultivate. Buruienile mor, iar căpșunile sau cartofii rămân nevătămați. Experții sfătuiesc să folosească material organic pentru mulcire - rumeguș, scoarță de copac, frunze uscate, iarbă tăiată. El, în comparație cu materialul pentru acoperiș, care eliberează gudron sau un film sub care se încălzește solul, este considerat inofensiv. Vă rugăm să rețineți că stratul de mulci trebuie să fie gros - cel puțin 10 cm.

kak-izbavitsya-ot-sornyakov-7

Modalități exotice de a scăpa de buruieni

În prima jumătate a secolului trecut, americanii au distrus buruienile cu ... alcool. Da exact. Terenul a fost tratat cu alcool etilic cu 30 de zile înainte de semănat. În Rusia, această metodă a luat rădăcină. Adăugați 150 g într-o găleată de apă. vodka și cultivă solul. Un cocktail alcoolic face ca buruienile să crească rapid, care apoi sunt eliminate.

Un alt mod este de a elimina dăunătorii cu o flacără glisantă a unui fier de lipit. Unii grădinari folosesc un suflare pentru a arde buruienile. Faceți acest lucru înainte de lăstarii culturii de grădină. Principalul lucru este să nu stai într-un loc mult timp. În caz contrar, totul poate fi stricat. După un astfel de tratament, pământul este udat.

Câteva sfaturi mai valoroase

Erysipelas combate bine buruienile și nu dăunează plantelor în sine.
Erysipelas combate bine buruienile și nu dăunează plantării culturilor în sine.

Dacă te-ai săturat să te încurci cu privire la cum să scapi de buruieni și iarbă pentru totdeauna, atunci folosește sfaturile grădinarilor experimentați.

Buruienile cresc acolo unde sunt goale. Nu există atât de multe buruieni pe terenul ocupat de vegetația de grădină - puteți face față manual. Adică, nu ar trebui să existe goluri mari. Eliberați spațiu după recoltarea cepei? Plantează legume cu creștere rapidă sau gunoi de grajd verde. Semănați teritoriul „problemă”, de exemplu, secară și vedeți cum se va subția armata inamică.

O opțiune bună este sigilarea debarcărilor. Doar fă-o cu înțelepciune - plantele nu ar trebui să fie prea aglomerate. Cei mai încăpățânați rezidenți de vară pot fi sfătuiți să taie în mod regulat partea solului a buruienilor. Dacă tăiați în mod constant vârfurile, atunci rădăcinile, folosind întreaga ofertă de vitalitate pentru recuperare, nu vor sta și vor muri. Tăiați partea solului la nivelul solului. Dacă săpați puțin mai adânc cu o sapa, puteți toca rizomul și obține efectul opus..

După prelucrare, implicați-vă în construcția așa-numitelor garduri. Săpați o canelură superficială (20-25 cm) în zona curățată și introduceți ardezia în ea. Acordați o atenție deosebită culoarelor - așezați linoleumul pe ele sau acoperiți-le cu pietriș. Înghețați rădăcinile toamna. Săpați paturile la o adâncime mare - majoritatea buruienilor vor muri odată cu primul îngheț.

Metode tradiționale de combatere a buruienilor

De asemenea, puteți lupta împotriva buruienilor folosind metode populare. Mulți sunt sceptici în privința lor. Dar în zadar. „Rețetele bunicii” pot ajuta și în sarcina dificilă de a face cu dăunătorii.

 • sifon. O substanță albă cu un miros caracteristic este utilizată activ în viața de zi cu zi. Ea este curățată de ustensile de bucătărie, arsurile la stomac sunt tratate și roșiile sunt hrănite. Iar bicarbonatul de sodiu reduce semnificativ rata de creștere a buruienilor. Pentru a face acest lucru, pur și simplu pulverizați locurile de acumulare cu o soluție puternică de sodă;
 • sare. Folosit pentru combaterea buruienilor din vremuri imemoriale. Presărați generos solul cu sare uscată (1,5 kg de sare pe metru pătrat) și ploaia și roua vor face trucul. Trebuie menționat că această metodă nu este potrivită pentru grădinile de legume - legumele și fructele nu vor crește pe un astfel de pământ. Dar este ideal pentru potecile din țară și căile de grădină;

Metoda „Babushkin” de pulverizare a buruienilor cu o soluție de sodă sau oțet nu este mai puțin eficientă decât agenții chimici moderni.

 • oţet. Înlocuire ieftină pentru erbicide moderne. Combinați oțet (2 căni), apă (2 căni), acid citric (1 plic), alcool (30 g) și lichid de spălat vase (2 lingurițe). Se toarnă într-un recipient cu o sticlă pulverizată și du-te cu îndrăzneală să lucreze solul. Pulverizați soluția cu atenție, având grijă să nu răniți plantele benefice;
 • săpun erbicid. Răciți săpunul de rufe, adăugați cantități egale de sare și oțet. Pulverizați acest amestec ucigaș pe partea de sol a buruienilor.

Acestea sunt cele mai cunoscute metode populare testate de timp. Dacă le combinați cu substanțe chimice și mecanice, atunci nu vor exista buruieni.

Acum știi cum să scapi de buruieni și iarbă pentru totdeauna. Alegeți dintre metodele propuse pe cele care vă plac cel mai mult și acționați cu îndrăzneală. Puțină sârguință, timp, răbdare și zona dvs. suburbană vor fi complet lipsite de buruieni, brusture, iarbă de grâu și mămăligă.

Video: Totul despre controlul buruienilor


Opinii: 76