» » Seră de sticlă diy

Seră de sticlă diy

În zilele noastre, nu este adesea posibil să găsiți un teren de grădină pe care nu există o clădire cu efect de seră. Pentru unii, este din plastic, în timp ce pentru alții este din sticlă, film de seră sau policarbonat celular. Toate aceste materiale au proprietăți diferite și au atât aspecte pozitive, cât și negative. Acest articol se va concentra în special pe serele de sticlă și construcția acestora..

Seră de sticlă DIYBeneficiile și contra de sere de sticlăSerele din sticlă au o proprietate importantă - mențin microclimatul necesar pentru legume, ierburi și flori. Cultivând plantele cultivate într-o seră de sticlă, obțineți o recoltă mult mai mare și de mai multe ori pe sezon!
 

Serile de sticlă sunt un clasic printre sere, mulți locuitori de vară le aleg datorită următoarelor avantaje:

 • Sere din sticlă pot dura foarte mult timp.
 • Toate plantele se hrănesc cu lumina solară, de care au nevoie pentru o creștere bună și rapidă, iar sticla transmite perfect razele ultraviolete, care asigură maturarea rapidă a plantelor.

 • Sticla este foarte ușor de curățat de murdărie și nu se poate deteriora în timp.
 • Sticla spartă poate fi ușor înlocuită.
 • Bună izolare termică.
 • Pentru seră, puteți utiliza geamuri ieftine ieftine, care nu sunt inferioare celor noi.

O structură de seră din sticlă prezintă o serie de mici dezavantaje care trebuie luate în considerare înainte de începerea construcției:

 • Pentru sere realizate din material de sticlă, trebuie realizată o bază solidă și un cadru puternic;

 • Sticla este un material fragil și este foarte ușor de deteriorat, astfel încât se poate crăpa sau rupe în timpul grindinei;
 • Foaia de sticlă este destul de grea, din această cauză, pentru construcție este necesar să se facă o fundație și structuri suplimentare de susținere care ocupă un spațiu suplimentar;
 • Sticla trece bine la căldură, în zilele călduroase - temperatura în seră crește foarte mult, ceea ce poate afecta negativ unele plante;
 • O seră de sticlă este construită în formă de casă, alte opțiuni de construcție nu sunt potrivite aici.

Chiar și cu aceste dezavantaje, serele din sticlă sunt cea mai bună opțiune, iar până în prezent mulți grădinari le construiesc pe parcelele lor, deoarece au avantaje semnificative în contrast cu serele din alte materiale..

Cum să alegi o seră de sticlă?Alegerea unei sere de sticlă trebuie abordată cu grijă specială, deoarece această structură ar trebui să dureze mai mult de 1 an. În prezent, există un număr foarte mare de companii care oferă achiziționarea de sere gata fabricate, dar cum să o alegi pe cea potrivită și la ce ar trebui să fii atent? Dacă decideți să cumpărați o seră, atunci, desigur, doriți ca aceasta să fie făcută din materiale de calitate și să nu se destrame după un sezon, așa că în primul rând ar trebui să acordați atenție cadrului, care ar trebui să fie din oțel sau lemn rezistent! Dimensiunile sticlei depind de structura cadrului, dar grosimea optimă a sticlei trebuie să fie de 4 mm sau mai puțin.

Important de reținut! Când cumpărați o seră de la o companie puțin cunoscută, verificați cu atenție proiectarea! Mulți producători fără scrupule vor să economisească bani la calitate. Și nu uitați - sera de sticlă este așezată doar pe o fundație solidă, de preferință din cărămidă sau beton. 

Seră de sticlă DIY Pentru cei care sunt de acord cu expresia „dacă vrei să faci ceva bine, fă-o singur” și, în același timp, ai cel puțin puține cunoștințe în construcții, construcția unei sere într-o căsuță de vară nu va fi o problemă și va economisi mulți bani. 

Vă sugerăm să luați în considerare cea mai economică opțiune pentru construirea unei sere de sticlă, constând în întregime din rame de ferestre. Materialele de construcție pot fi găsite în cantități mari în apropierea depozitelor de gunoi, deoarece în fiecare zi multe persoane pun ferestrele de plastic în casele lor și le aruncă pe cele vechi. Doar câteva călătorii în depozitul de gunoi - și veți avea suficient material pentru a construi o seră de sticlă.

Acum trebuie să vă ocupați de construcția fundației și a cadrului, apoi - puteți asambla în siguranță sera din ramele ferestrelor folosind șuruburi autofiletante, ciment, spumă pentru construcție și sigiliu silicon, precum și toate instrumentele necesare pentru construcție.

Pentru o seră de sticlă, lemnul este considerat un fond de ten bun (cherestea 10x10 cm). Înainte de a construi fundația, trebuie să îndepărtați stratul fertil de sol și, dacă este necesar, să compactați următorul strat de pământ. Apoi, trebuie să efectuați următoarea activitate în următoarea ordine:

 • Un sol de moloz este așezat pe solul pregătit (puteți folosi nisip) și umplut cu ciment de 15-20 cm-
 • Stratul rezultat de ciment este complet umplut cu pietre sau cărămizi și turnat din nou cu ciment-
 • Cimenturile sau pietrele sunt așezate pe ciment, dar strâns, astfel încât rândul de jos să nu fie vizibil
 • 2 - 3 straturi de material de acoperiș impermeabilizant sunt răspândite pe structura rezultată.

Următorul pas în construcție este pregătirea ramelor ferestrelor. Toate mânerele, balamalele trebuie îndepărtate de ele, curățate de vopsea și tratate cu un antiseptic. Dacă ramele ferestrei vor fi fixate pe cadru cu cuie, atunci, înainte de a începe instalarea, este necesar să expuneți cu atenție tot geamul. Nu uitați să sigilați cu atenție toate orificiile de aerisire din ferestre care nu vor fi utilizate.. 

După ce ați pregătit ramele ferestrei, începeți să așezați podeaua. Adâncimea podelei din seră trebuie să fie de cel puțin 20 cm, iar baza sa trebuie nivelată și tamponată. Pentru putere, puteți umple pământul ramificat cu beton. Apoi umpleți baza pregătită cu pietriș. Acoperiți pietrișul cu plastic pentru a preveni umezeala și creșterea buruienilor. Umplem plasticul cu nisip de construcție cu 10-15 cm și îl tamponăm bine. Punem cărămizi pe nisipul compactat (foarte strâns între ele) și îl umplem din nou cu nisip de construcție.

 
Placă de fundație


De îndată ce ne-am dat seama de podea, începem să ridicăm cadrul. Pentru cadru, sunt adecvate grinzile din lemn, cu dimensiunea de 50x50 mm. Această grosime este ideală deoarece majoritatea ramelor de ferestre sunt de această grosime, ceea ce permite presarea cadrelor ferestrei pe întregul plan. Fiecare cadru are 3 elemente: o curea superioară și inferioară, precum și stâlpi. Șina de jos este formată din 2 plăci. Pentru o seră de sticlă, un acoperiș gable trebuie să fie realizat din rame de ferestre. Pereții dintr-o astfel de seră trebuie să aibă cel puțin 175 cm Înălțimea serei în sine depinde de unghiul de înclinare a versanților. Înainte de a ridica pereți în seră, trebuie să faceți inițial suporturi verticale chiar la baza.

Cadru de seră


După montarea cadrului, unghiem sau înșurubăm ramele ferestrei pe șuruburi. Dacă vă decideți să lucrați cu unghiile, atunci va trebui să le ungeți cât mai des - pentru forță. Acoperișul poate fi acoperit cu folie, policarbonat sau ferestre (merită să ne amintim că dacă acoperișul este complet transparent, atunci nu se poate evita supraîncălzirea în seră). 

Deci, sera este gata. Poate părea neatrăgător, dar cu siguranță vă va servi mai mult decât alte sere din plastic și alte materiale, în ciuda faptului că practic nu ați cheltuit cu el.
 

Seră gata din ramele ferestrei

Pe baza experienței personale, dau preferință doar unei fundații din beton și a unei ramele din țevile de oțel în formă. Beton folosit pentru fundația "M200". Nu este o problemă să găsiți rame de ferestre, întrebați-vă prietenii dacă vor instala singuri ferestre din plastic. Am dat peste câteva ferestre de diferite dimensiuni - dar am rezolvat și această problemă, am umplut găurile cu spumă poliuretanică și plastic. Ferestrele au fost fixate pe cadru cu cleme, sârmă, colțuri metalice și șuruburi autofiletante. Recomand să coaseți acoperișul de seră cu policarbonat (așa cum este descris mai sus - acest lucru evită supraîncălzirea în zilele toride). A fost nevoie de 5 zile pentru a construi sera, cu condiția să construiesc 1 și să nu mă grăbesc.


Opinii: 114